Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 15:53

Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για Εφήβους στην Αρκαδία

Γράφτηκε από την
Δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για Εφήβους στην Αρκαδία

Η εφηβεία είναι καθοριστική περίοδος για την ανάπτυξη του ανθρώπου. Γι΄ αυτό το λόγο το Κέντρο Πρόληψης Ν. Αρκαδίας επιδιώκει να είναι κοντά στους νέους, να τους ακούει, να τους στηρίζει και να τους διευκολύνει στο μεγάλωμά τους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις, να βρίσκουν δημιουργικές διεξόδους και τελικά να πορευτούν προς την αυτονόμηση, ανοίγοντας το δικό τους ξεχωριστό δρόμο και μένοντας μακριά από επικίνδυνες συνήθειες.
Κατά το πρόσφατο διάστημα (Οκτώβριος – Δεκέμβριος  2011) υλοποιήθηκε μια ακόμα ομάδα για εφήβους ηλικίας 14 – 16 ετών. Την ομάδα συντόνισαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Σίδερη Ιωάννα, ψυχολόγος και Βουδούρη Μαρία, ψυχοπαιδαγωγός. Προηγήθηκε μια φάση ενημέρωσης των μαθητών σε συνεργασία με τα Γυμνάσια της Τρίπολης και οι μαθητές που επιθυμούσαν εντάχθηκαν στην ομάδα, που ξεκίνησε άμεσα. Οι συναντήσεις της ομάδας πραγματοποιούνταν στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης μια φορά την εβδομάδα, απογευματινή ώρα και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 10 συνεδρίες με τους νέους. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την εφηβική ηλικία, τις ανάγκες των εφήβων, την παρέα, την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού, τα συναισθήματα, τη βελτίωση της επικοινωνίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για λήψη υπεύθυνων αποφάσεων.
Μια ακόμα δράση του Κέντρου για εφήβους υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λύκειο Τεγέας το Νοέμβριο. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις με μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Τεγέας, μετά από αίτημα συνεργασίας που διατυπώθηκε από την καθηγήτρια των παιδιών κα Π. Παπαπαναγιώτου στο πλαίσιο του Project  που υλοποιεί με τους μαθητές της και έχει θέμα «Εφηβεία και Ελεύθερος Χρόνος». Τα θέματα που συζητήθηκαν με τους μαθητές ήταν: «Εφηβεία και Πρόληψη Βλαπτικών Συμπεριφορών» και «Αυτοεκτίμηση & Εφηβεία». Οι συναντήσεις είχαν βιωματικό χαρακτήρα και συντονίστηκαν από τη Μαρία Βουδούρη, ψυχοπαιδαγωγό.
Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις που γίνονται για τους εφήβους ή να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτές, μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο Πρόληψης, στο τηλέφωνο 2710-235243, πρωινές ώρες.

Από το Κέντρο


NEWSLETTER