Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012 00:46

Το 79% του νερού από το Μεθύδριο πάει για άρδευση

Γράφτηκε από την

Το μεγαλύτερο ποσοστό του διατιθέμενου προς χρήση νερού από το Σύνδεσμο Μεθυδρίου, και συγκεκριμένα το 79%, καταναλώνεται για άρδευση κυρίως στους Δήμους Τεγέας, Κορυθίου και Μαντινείας. Ενα 18% μόνο χρησιμοποιείται για ύδρευση, για την κτηνοτροφία το 2,5% και μόλις 0,5% για βιομηχανική χρήση. Ο σημαντικότερος τροφοδότης σε νερό του Δήμου Τρίπολης είναι ως γνωστόν το Μεθύδριο.
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης και έγιναν γνωστά στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργανώθηκε με θέμα τη διαβούλευση για τους υδάτινους πόρους στο Ναύπλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρόντες στην ημερίδα από την Τρίπολη ήταν ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Δημήτρης Τασιγιαννάκης, ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΤ Κώστας Μανδρώνης, ο διευθυντής του βιολογικού καθαρισμόυ Τάκης Κοτσώνης και ο πρόεδρος του Μεθυδρίου Γιάννης Κατσίρης.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης τα στοιχεία που ακούστηκαν και στην ημερίδα αλλά και περιλαμβάνονται στο σχέδιο διαχείρισης που είναι υποχρεωμένη να συντάξει η χώρα μας για τα 14 υδατικά διαμερίσματα που υπάρχουν και το οποίο πρέπει μέχρι το καλοκαίρι να είναι έτοιμο για να μπορέσει ο Δήμος Τρίπολης να χρησιμοποιήσει τα νερά του Σάγκα. Οι πηγές του Σάγκα δίνουν 1,5 εκ. κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα αρκετή για την πόλη της Τρίπολης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του νερού των πηγών κατευθύνεται προς το Κεφαλάρι, τον Αργολικό Κόλπο και τον Ανάβαλο μέσα από καταβόθρες.
Πέραν τούτου αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει ο δήμος να αναζητήσει εναλλακτική λύση υδροδότησης της πόλης, αφού ναι μεν έχουμε επάρκεια νερού, αλλά όταν επικρατεί ανομβρία με παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας και μεγάλες καταναλώσεις την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο υπάρχει πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών. Να σημειώσουμε ότι το σχέδιο δράσης που συντάσσεται θα έχει διάρκεια μέχρι το 2015 και ανά 6ετία θα ανανεώνεται.
Οι λεκάνες απορροής στην Ανατολική Πελοπόννησο είναι το οροπέδιο της Τρίπολης, του Ευρώτα, και του Αργολικού Κόλπου. Οσον αφορά τη λεκάνη του οροπεδίου της Τρίπολης αυτό έχει έκταση 907 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνορεύει νότια με τον Πάρνωνα, δυτικά με το Μαίναλο, βόρεια με την οροσειρά του Ολίγυρτου, του Λυρκείου και του Ονείου και ανατολικά με το Αρτεμίσιο, τον Κτενιά και το Παρθένιον Ορος.
Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην ημερίδα καταδεικνύουν, όπως μας δήλωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεθυδρίου Γιάννης Κατσίρης, την ανάγκη για οργανωμένη διαχείριση στη χρήση του νερού. Θα πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και κατευθύνσεις στους αγρότες, αφού τώρα γίνεται αλόγιστη χρήση χωρίς μέτρο και πρόγραμμα, με αποτέλεσμα πολύτιμη ποσότητα νερού να χάνεται άσκοπα. Ισως μπει κάποια οργάνωση και με την καταγραφή των πηγαδιών και γεωτρήσεων που γίνεται τελευταία από το υπουργείο.
Επίσης ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο -αν και όπως είπε ο κ. Κατσίρης είμαστε πίσω από τα όρια που προβλέπονται- είναι τα ποσοστά νιτρικών και φωσφορικών αλάτων που βρίσκονται στις μετρήσεις του νερού. Οπως δείχνουν οι μετρήσεις, αν συνεχίσουν οι αγρότες με την ίδια συχνότητα να ρίχνουν λιπάσματα και φυτοφάρμακα χωρίς ελέγχους, σε λίγο καιρό η κατάσταση θα είναι επικίνδυνη. Αυτή τη στιγμή η μέτρηση δείχνει 50mg αλάτων ανά λίτρο νερού (ποσότητα που είναι κάτω από το 70% του ορίου που έχει τεθεί) αλλά αυτό δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν.


NEWSLETTER