Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 07:41

Ανεμοι και βλάστηση δυνάμωσαν τη φωτιά που έκαψε τα 150 στρ. στο Πλατύ

Γράφτηκε από την
Ανεμοι και βλάστηση δυνάμωσαν τη φωτιά που έκαψε τα 150 στρ. στο Πλατύ

Η ξερή βλάστηση και οι ισχυροί άνεμοι ευθύνονται για τη ζημιά που προκάλεσε πυρκαγιά στο Πλατύ την περασμένη εβδομάδα, αναφέρεται σε υπηρεσιακή έκθεση του Δήμου Καλαμάτας.
Η έκθεση συντάχθηκε μετά από αυτοψία που διενήργησε στην καμένη περιοχή, την περασμένη Τρίτη, κλιμάκιο γεωπόνων του δήμου.
Οπως είναι γνωστό, στο Πλατύ -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δήμου- κάηκε έκταση  150 στρεμμάτων, με ελαιόδεντρα, κηπευτικά, καθώς και αρδευτικά συστήματα.
Γενική διαπίστωση, επισημαίνει η έκθεση, «ήταν ότι στα ελαιοπερίβολα υπήρχε πολύ ξερή αυτοφυής βλάστηση, που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους της συγκεκριμένης ημέρας, συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς και στο μέγεθος της ζημιάς.
Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει άμεσα να καθαριστούν όλα τα ελαιοπερίβολα από τους ιδιοκτήτες τους από την αυτοφυή βλάστηση» τονίζεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η ζημιά στα καμένα ελαιοπερίβολα θα αποτιμηθεί την ερχόμενη άνοιξη, ωστόσο «σε μια πρώτη δική μας εκτίμηση είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ελειόδενδρων έχει πάθει ζημιά στους δευτερεύοντες κλάδους, ενώ ένα μικρό ποσοστό στους πρωτεύοντες ή και στο κορμό. Ομως καθαρή εικόνα του μεγέθους καταστροφής θα μπορούμε να έχουμε την ερχόμενη άνοιξη που θα "πετάξουν" τα δένδρα» σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Η ακριβής εκτίμησης της έκτασης και του αριθμού των πληγέντων δένδρων, συνεχίζει η έκθεση, «θα γίνει μετά τις αιτήσεις των πληγέντων προς τον ΕΛΓΑ, αφού ήδη έχει αναγγελθεί η ζημιά από τον τοπικό ανταποκριτή ΕΛΓΑ της Δημοτικής Ενότητας Ηλία Αργυράκη».


NEWSLETTER