Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012 09:22

Οι νέοι "ανακαλύπτουν" τη λαϊκή αγορά

Γράφτηκε από την

Ολο και περισσότερους νέους, άνδρες και γυναίκες, συναντά κανείς στη λαϊκή αγορά Καλαμάτας, είτε ως καταναλωτές, είτε πίσω από τους πάγκους. 

Οι μεν αναζητούν καλής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλές τιμές και οι δε ένα μεροκάματο για να τα βγάλουν πέρα. 

Μεροκάματο στη λαϊκή αγορά δεν αναζητούν μόνο νέοι που ξεκινούν τώρα να καλλιεργούν τη γη τους. Το ίδιο κάνουν και μεγαλύτεροι, που λόγω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους και αποφάσισαν να καλλιεργήσουν τις εκτάσεις τους, για να πουλήσουν την παραγωγή τους. Ο αριθμός των παραγωγών που εκμεταλλεύονται τις 350 θέσεις μέσα στη χρονιά ανέρχονται στους 500 και τα αιτήματα για ενοικίαση θέσης αυξάνουν καθημερινά. Τα πράγματα βέβαια κι εδώ είναι δύσκολα, καθώς ο τζίρος γενικά της λαϊκής έχει μειωθεί σημαντικά, αφού οι καταναλωτές διαθέτουν λίγα χρήματα για τις αγορές τους.

Η λαϊκή αγορά προσφέρει ποιοτικά προϊόντα στους καταναλωτές, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας (ΚΑΚ) Γιάννης Αναζίκος. 

Για τους νέους παραγωγούς που αναζητούν ένα μεροκάματο στη λαϊκή αγορά, η υπεύθυνη του γραφείου της ΚΑΚ Αναστασία Χανδρινού λέει πως ο αριθμός τους αυξάνεται κάθε εβδομάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως μέσα σε μία μέρα της ζήτησαν 15 νέα πρόσωπα θέση στην αγορά, άνδρες αλλά και γυναίκες, οι περισσότεροι άνω των 40 ετών. Οπως εξηγεί όμως, οι πιο πολλοί αναζητούν μια θέση, χωρίς να γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν βγάλει άδεια προηγουμένως. Αυτό έχει ως συνέπεια να καθυστερούν οι διαδικασίες και ορισμένοι να μην μπορούν άμεσα να τακτοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση όμως όλα τα αιτήματα για θέση ικανοποιούνται σταδιακά, καθώς πολλές από τις θέσεις ενοικιάζονται εποχικά.

Σε παραγωγούς διατίθενται 350 θέσεις περίπου, τόσο στο στεγασμένο τμήμα όσο και στο βόρειο τμήμα αλλά κι ένας μικρός αριθμός -όχι πάνω από 30- είναι ενοικιασμένες σε εμπόρους.