Τρίτη, 10 Μαϊος 2011 22:08

Η άποψη των μαθητών για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Γράφτηκε από την
Η άποψη των μαθητών για την εξάρτηση από το Διαδίκτυο

Η έλλειψη διεξόδων για άθληση και ψυχαγωγία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανάγκη για κοινωνική επιβεβαίωση στο χώρο του σχολείου, είναι οι σημαντικότεροι από τους λόγους που ωθούν τους εφήβους της Μεσσηνίας να περνούν πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή.
Ολες οι αιτίες των αυξημένων ποσοστών εξάρτησης από το Διαδίκτυο, τα οποία παρουσιάζουν τα παιδιά της περιφέρειας σε σχέση με αυτά της Αθήνας, παρουσιάστηκαν προχθές το βράδυ στην εκδήλωση "Το Διαδίκτυο δεν είναι πάντα αθώο", που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από το Γραφείο Γυναικείων Θεμάτων και Οικογένειας της Μητρόπολης Μεσσηνίας, το Γραφείο Αγωγής Υγείας της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και την Ενωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Καλαμάτας.
Στην εκδήλωση μίλησαν για το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, τη διαδρομή του, αλλά και τις προσωπικές τους απόψεις, η κοινωνική λειτουργός Αγγελική Ρουμελιώτου, η εκπαιδευτικός Μαρία Καράμπελα, ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Βαγγέλης Σιδερέας και ο γιατρός - ερευνητής της Μονάδας Εφηβικής Υγείας Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κορμάς. Με ενδιαφέρον οι παρευρισκόμενοι άκουσαν  επίσης την εκπαιδευτικό Ελένη Καψάλα να παρουσιάζει τις απαντήσεις των 120 μαθητών του νομού στην ερώτηση "Γιατί οι έφηβοι ξοδεύουν τόσο χρόνο στο Διαδίκτυο".
Οι ίδιοι οι μαθητές -παρότι αρχικά αμφισβήτησαν τα ποσοστά της έρευνας, σύμφωνα με την οποία οι έφηβοι της επαρχίας είναι εξαρτημένοι σε ένα ποσοστό 3,4% σε σχέση με το ποσοστό 1,3% των εφήβων της πρωτεύουσας-, απάντησαν πως βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή διότι: Δεν υπάρχουν στην επαρχία αρκετές βιβλιοθήκες, χώροι άθλησης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, και οι ίδιοι δεν έχουν πολλούς συνομήλικούς τους για να κάνουν παρέα - ειδικά στα χωριά. Ακόμη, θεωρούν πως οι νέοι της επαρχίας δεν γνωρίζουν επαρκώς τους κινδύνους του Διαδικτύου, είναι λιγότερο υποψιασμένοι.
Για τους ίδιους τους εφήβους το Ιντερνετ και το Facebook είναι τρόπος κοινωνικοποίησης, ακόμη και για τα πιο μοναχικά παιδιά ή για τα παιδιά που στο σχολείο αντιμετωπίζουν ρατσιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, τα παιδιά που ζουν σε χωριά ή στην επαρχία γενικότερα δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη το να πάνε μια εκδρομή στη φύση, όπως αντιθέτως επιζητούν τα παιδιά της πόλης.
Μέσα από τις απαντήσεις, έγινε ακόμη εμφανές πως ειδικά για αυτά τα παιδιά το Ιντερνετ είναι ένα "παράθυρο στον κόσμο": ένας τρόπος για να μαθαίνουν τις ειδήσεις, τη μόδα, τα νεότερα στη μουσική.


NEWSLETTER