Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2011 21:30

H πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Θιβέτ Μαρίνα Στεφανίδου: «Οταν τα παιδιά ακούσουν "Ελλάδα" ενθουσιάζονται»

Γράφτηκε από την
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Θιβέτ με το Δαλάι Λάμα

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Θιβέτ με το Δαλάι Λάμα

Στην Καλαμάτα βρέθηκε πριν από λίγες μέρες η Μαρίνα Στεφανίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Θιβέτ στην Ελλάδα, για να μιλήσει στο κέντρο εναλλακτικών θεραπειών και yoga "Namaste" για το έργο του συλλόγου. Οπως μας είπε, το έργο αυτό επικεντρώνεται στην ευαισθητοποίηση των Ελλήνων, στην ευρύτερη γνωστοποίηση του θιβετιανού πολιτισμού, αλλά και στο φιλανθρωπικό κομμάτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος Φίλων του Θιβέτ "υιοθετεί" παιδάκια που ζουν στην εξορία και στέλνει χρήματα ώστε αυτά να αποκτήσουν βασική μόρφωση. "Δεν προσεγγίζουμε το θέμα του λαού του Θιβέτ ούτε πολιτικά ούτε θρησκευτικά, εμάς μας ενδιαφέρει το ανθρωπιστικό και το πολιτιστικό κομμάτι", σημειώνει η κ. Στεφανίδου.

- Πότε ξεκίνησε αυτός ο σύλλογος και πώς βλέπετε την ανταπόκριση από τους Ελληνες;
«Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2004 και από τότε προσπαθούμε να συνεχίζουμε το έργο μας. Βλέπουμε πως οι Ελληνες είναι πολύ ανοιχτόκαρδοι όσον αφορά τα παιδιά. Θέλουν να βοηθούν τα παιδιά του Θιβέτ να μορφωθούν. Δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον στο ανθρωπιστικό κομμάτι του θέματος, ενώ βρίσκουν πολύ ενδιαφέροντα και τον πολιτισμό αυτού του λαού. Σε γενικές γραμμές όμως, η οικονομική βοήθεια που έχουμε είναι μικρή, σχετικά με τους σκοπούς που έχουμε θέσει. Για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε ένα νοσοκομείο, ένα ελληνικό καφενείο στην Ινδία. Γιατί έχουμε βάλει αυτό το στόχο; Επειδή στο μέρος όπου ζει ο Δαλάι Λάμα με τους εξόριστους, πηγαίνουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν, και δημιουργούν υποδομές, αφήνουν το στίγμα τους. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει καμία παρουσία εκεί. Επειδή λοιπόν ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε μέχρι τις περιοχές αυτές, θεωρούμε καλή ιδέα να φτιάξουμε έναν φιλόξενο ελληνικό χώρο, για να δείξουμε ότι και η Ελλάδα είναι παρούσα εκεί. Μετά από αρκετές δυσκολίες και αφού είχαμε και μια βοήθεια από το υπουργείο Εξωτερικών, το ελληνικό καφενείο είναι στη φάση της υλοποίησης - και ελπίζουμε μέχρι τον Οκτώβρη να έχουμε κάνει κι άλλα βήματα».

- Ο σύλλογος είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα; Γιατί πιστεύετε πως οι Ελληνες δείχνουν τόση αγάπη στο λαό του Θιβέτ;

«Μέσω του site μας (www.friendsoftibet.gr) μπορεί να ενημερωθεί για μας όλος ο κόσμος, ανεξαρτήτως πού μένει. Ετσι μας γνωρίζουν σιγά σιγά. Αλλοι ζητούν πληροφορίες, άλλοι κάνουν ερωτήσεις.
Ο θιβετιανός λαός έχει περάσει μεγάλη ταλαιπωρία ιστορικά, όπως και οι Ελληνες - ενδεχομένως και μεγαλύτερη. Εχει όμως τη δική του ιστορία, τη δική του γλώσσα, τον δικό του πολιτισμό τον οποίο έχει κρατήσει αναλλοίωτο. Οι Θιβετιανοί έχουν περάσει από κατοχές, πολέμους... έχουν περάσει πολύ δύσκολα, έχουν κοινά στοιχεία, κοινά βιώματα. Γι' αυτό και χαίρομαι πάρα πολύ που οι περισσότεροι "χορηγοί" μας, που έχουν υιοθετήσει παιδάκια από το Θιβέτ, είναι Ελληνες».

- Μιλήστε μας λίγο γι' αυτή τη δράση του συλλόγου που αφορά τα παιδιά...

«Οι φίλοι - μέλη μας στέλνουν κάποια χρήματα (1 ευρώ την ημέρα) και αυτά πηγαίνουν απευθείας στο παιδί, εκτός από 10 ευρώ που είναι το κόστος της μεταφοράς. Εκεί έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος διανέμει τα χρήματα είτε στην Ινδία, στους πρόσφυγες, είτε μέσα στο Θιβέτ. Με αυτά τα λεφτά τα παιδιά μπορούν να πάνε στο σχολείο - αφού η μόρφωση δεν είναι δωρεάν. Δε βάζουμε τις φωτογραφίες των παιδιών στο Διαδίκτυο. Και πάντα, όταν κάποιος θέλει να αναλάβει ένα παιδί, προσπαθώ να τον συναντώ και να τον γνωρίζω από κοντά».

- Πόσα παιδάκια βοηθούνται σήμερα από το σύλλογό σας;
«Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: Οι Θιβετιανοί που ζουν στην εξορία έχουν φτιάξει κάποια "Παιδικά Χωριά SOS". Από εκεί έχουμε αναλάβει 30 παιδιά, με χορηγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχουν επίσης τα παιδιά των προσφύγων στην Ινδία, που είναι πάμφτωχοι. Αυτοί έχουν πολλά παιδιά, όμως με τα χρήματα που στέλνονται για το ένα παιδί, επωφελείται όλη η οικογένεια. Εκεί έχουμε αναλάβει 15 παιδάκια. Τέλος, έχουμε και τα παιδιά που ζουν στο Θιβέτ, τα οποία είναι 25».

- Τι σας λένε οι Θιβετιανοί όταν επισκέπτεστε την περιοχή;
«Αυτό που πρέπει να πω είναι το ότι, όταν τα παιδιά ακούσουν "Ελλάδα", ενθουσιάζονται! Εχουν ακούσει για τους μύθους τους αρχαιοελληνικούς, τους έχουν διδαχτεί στο σχολείο, έχουν ακούσει για το Μέγα Αλέξανδρο. Ολοι μας λένε "έχετε τη μεγαλύτερη κουλτούρα που υπάρχει στην Ευρώπη". Γνωρίζουν για την Ελλάδα, τη θαυμάζουν... Ακόμη και μέσα στο Θιβέτ γνωρίζουν για την ελληνική μυθολογία. Αυτό είναι πραγματικά συγκινητικό».

• Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφτεί το www.friendsoftibet.gr.

Συνέντευξη: Γιούλα Σαρδέλη