Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2011 14:32

Εμφραγμα στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εμφραγμα στα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Στα όριά του έχει φθάσει το τμήμα εξυπηρέτησης των τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ο κόσμος που προσέρχεται καθημερινά από νωρίς το πρωί είναι πάρα πολύς και το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί, λόγω της κρίσιμης οικονομικής κατάστασης του τόπου μας. Οι δύο μόνιμοι υπάλληλοι του τμήματος, που αποτελεί τη βιτρίνα του νοσοκομείου, δεν παίρνουν κυριολεκτικά ανάσα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο και να περιορίσουν όσο γίνεται την ταλαιπωρία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο τμήμα εργάζονται μόνιμα 3 άτομα, από τα οποία το ένα είναι στο υπόγειο και κόβει τα παραπεμπτικά για τις εξετάσεις στα εργαστήρια. Καθημερινά στα Εξωτερικά Ιατρεία προσέρχονται 300 με 350 άτομα κατά μέσο όρο, από τα οποία τα μισά ξαναγυρίζουν στον γκισέ, γιατί χρειάζονται χαρτιά για εξετάσεις. Οπως για παράδειγμα ακτινογραφίες, που ζητούν οι ορθοπαιδικοί. Κι ενώ ο κόσμος ξαναγυρίζει, οι δύο εργαζόμενοι από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι, απαντούν στα τηλέφωνα και κλείνουν τα ραντεβού των ανθρώπων που θέλουν να προσέλθουν στα Εξωτερικά Ιατρεία. Είναι φορές που οι εργαζόμενοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο και για να πιάσει κάποιος γραμμή πρέπει να περιμένει πολλή ώρα. Υπολογίζεται ότι μέσα σ’ ένα 3ωρο κλείνουν και 600 ραντεβού για τους γιατρούς.
Οι ίδιοι βγάζουν και τα πιστοποιητικά των εξετάσεων στα Επείγοντα, τα οποία συνήθως ζητούν οι προσερχόμενοι για τις πρώτες βοήθειες (αυτοί που δεν παραμένουν για νοσηλεία), για διάφορους λόγους (π.χ. βεβαιώσεις για ασφαλιστικές εταιρείες). Μάλιστα τρέχουν οι ίδιοι για τα στοιχεία στα Επείγοντα.
Ακόμα, για τα στατιστικά στοιχεία της κίνησης που καταγράφουν και κωδικοποιούν για τα Εξωτερικά και τα Επείγοντα αναγκάζονται να μετρούν βιβλία και σελίδες, καθώς τα στοιχεία δεν περνούν από την αρχή στους υπολογιστές. Μαζί μ’ όλα αυτά οι 2 - 3 εργαζόμενοι κλείνουν κάθε μέρα και το ταμείο από τα 5ευρα και τα άλλα εισιτήρια από τις εξετάσεις.
Είναι τέτοια η πίεση της δουλειάς τους, που έχουν καιρό να πάρουν άδειες.
Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι τα ραντεβού για τον οφθαλμίατρο έχουν πάει τον Αύγουστο και για το νεφρολόγο τον Οκτώβριο και πιο πέρα ακόμα, γιατί είναι μόνο δύο γιατροί. Για εξετάσεις αίματος τα ραντεβού έχουν πάει το Σεπτέμβριο.
Η διοίκηση του ιδρύματος καλείται να δώσει λύση και να ενισχύσει το συγκεκριμένο τμήμα, για να εξυπηρετήσει καλύτερα τον κάθε πολίτη που προσέρχεται καθημερινά και περιμένει το γιατρό να τον εξετάσει. Η εικόνα κάθε πρωί από τις 8.30 έως τις 9.30 μπροστά από την είσοδο των Εξωτερικών Ιατρείων αποτυπώνει την εικόνα και καταδεικνύει το πρόβλημα.
Γ.Σ.


NEWSLETTER