Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011 21:21

30 ορφανά από την Αγία Πετρούπολη φιλοξενεί η Μητρόπολη Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον

Τριάντα ορφανά παιδιά, ηλικίας 7 - 17 χρονών, από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας φιλοξενεί η Μητρόπολη Μεσσηνίας,
στις κατασκηνώσεις της "Η Αγία Αικατερίνη" στον Ταΰγετο, για 20 ημέρες. Πρόκειται για μαθητές του 46ου Πρότυπου Ορφανοτροφείου της Αγίας Πετρούπολης, που περνούν αξέχαστες διακοπές, καθώς για πρώτη φορά στη ζωή τους βλέπουν θάλασσα και βουνό.
Η φιλοξενία γίνεται με πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, του Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, που το Μάιο του 2010 είχε οργανώσει επίσκεψη μεσσηνιακής αντιπροσωπείας στη Ρωσία, με στόχο η Μεσσηνία να στρέψει εκεί τα μάτια της. Σε κείνη την επίσκεψη ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος - πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης είχε προσκαλέσει τα παιδιά του ορφανοτροφείου στη Μεσσηνία.
Μαζί με τα παιδιά φιλοξενούνται 4 συνοδοί και η διευθύντρια του σχολείου, το οποίο θεωρείται το καλύτερο, είναι το πρότυπο της Αγίας Πετρούπολης και έχει συνολικά έχει 74 παιδιά. Τα 30 που ήρθαν στην Ελλάδα, ήταν οι καλύτεροι μαθητές και το ταξίδι αποτέλεσε το βραβείο - κίνητρο για τις μαθητικές τους επιδόσεις.
Τα παιδιά από την Αγία Πετρούπολη περνούν ξεχωριστές διακοπές, καθώς επισκέπτονται διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας και όχι μόνο, γνωρίζουν νέους τόπους και αρχαιολογικά μνημεία και κάνουν και τα μπάνια τους.
Τη Δευτέρα επισκέφθηκαν το Δήμο Καλαμάτας, τα μουσεία της πόλης, τη μητρόπολη κι έκαναν και μπάνιο στη θάλασσα.
Την Τρίτη επισκέφθηκαν το Δήμο Μεσσήνης, την Αρχαία Μεσσήνη, όπου την ξενάγηση έκανε ο αρμόδιος για τα πολιτιστικά δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Δαβίλλας και τη Μονή Βουλκάνου, όπου και γευμάτισαν. Το απόγευμα πήγαν για μπάνιο στην Μπούκα και δείπνησαν στο δημοτικό αναψυκτήριο.
Χθες επισκέφθηκαν την ΕΑΣ Μεσσηνίας στη Θουρία, όπου ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης τους έδειξε πώς τυποποιούνται το λάδι και η ελιά και τους έδωσε μπουκαλάκια με προϊόντα της Ενωσης, καθώς και μια δωροεπιταγή 600 ευρώ, την οποία τα παιδιά εξαργύρωσαν στο "Jumbo" παίρνοντας παιχνίδια και δώρα.
Το μεσημέρι γευμάτισαν στην ενοριακή στέγη των Ταξιαρχών με τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο.
Τα παιδιά ξεναγούν ο τέως δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος, ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος και ο Νίκος Κρημνανιώτης, στελέχη του Ελληνορωσικού Συνδέσμου και η διερμηνέας Τζούλια Κατάγεβα.
Σήμερα τα παιδιά από τη Ρωσία θα επισκεφθούν το Μυστρά, αύριο την Πύλο, προσκαλεσμένα του Δήμου Πύλου - Νέστορος  και την επόμενη εβδομάδα την Καρδαμύλη, όπου θα φιλοξενηθούν από το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Για τις μετακινήσεις τους έχουν παραχωρήσει λεωφορείο οι Δήμοι Καλαμάτας και Μεσσήνης (για 5 μέρες ο καθένας) και Πύλου - Νέστορος (1 ημέρα).