Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 20:35

Να λειτουργήσει το έργο αποχέτευσης και να καθαριστεί το ποτάμι ζητούν οι κάτοικοι του Αγίου Φλώρου

Γράφτηκε από τον

Να λειτουργήσει το έργο της αποχέτευσης και να καθαριστεί ο Πάμισος, ώστε να αναδειχτούν οι φυσικές ομορφιές και οι αρχαιότητες της περιοχής, ζητούν η Μεσσηνιακή Ενωση Αγιοφλωριτών "Ο Πάμισος", η Τοπική Κοινότητα και οι κάτοικοι του Αγίου Φλώρου.
Αυτές τις μέρες, λόγω εκδηλώσεων, του τοπικού πανηγυριού αλλά και της παρουσίας αρκετών ετεροδημοτών, τα προβλήματα του τόπου επανέρχονται στην επικαιρότητα. Προβλήματα που παρά τις επισημάνσεις παραμένουν ως  έχουν εδώ και χρόνια.
Πρώτο και σημαντικό, το έργο της αποχέτευσης, που έγινε για την εξυγίανση των πηγών. Εργο που δε λειτούργησε ποτέ - αν και έφτασε λίγο πριν τη σύνδεση. Για την υλοποίησή του δαπανήθηκαν χρήματα που πήγαν χαμένα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τα ΜΟΠ και τα ΣΠΑ, μετά από προσπάθειες της τότε Κοινότητας. Η δικαιολογία που προβλήθηκε για τη μη λειτουργία του ήταν ότι υπέστη ζημιά από πλημμύρα - πράγμα που δεν έγινε, ή αν έγινε δεν επηρέασε το έργο.
Η δεύτερη σημαντική απαίτηση είναι να καθαριστεί όλο το ποτάμι. Μια πρώτη προσπάθεια έγινε το προηγούμενο διάστημα και η διαφορά ήταν εμφανής, καθώς καθάρισε ο τόπος. Οι ντόπιοι θέλουν να καθαρίσει από τα καλάμια ο χώρος στα "μάτια": εκεί που βρίσκεται ο ναός του Παμίσου, ο οποίος είναι χωμένος, καθώς και η θερμή πηγή. Εκεί δηλαδή που πριν από χρόνια οι Αγιοφλωρίτες έκαναν τα μπάνια τους. Εκτιμούν πως είναι άμεση προτεραιότητα να αναδειχθούν οι αρχαιότητες, αλλά και να κάνουν μπάνιο οι ίδιοι και οι επισκέπτες. «Εκεί ψοφούσαν τα χέλια από την πολλή ζέστη, Εβγαζε ατμούς η περιοχή, όταν έσπαζαν για να γίνει ο δρόμος», μας επεσήμαναν και μας ενημέρωσαν πως είχαν απευθυνθεί στην κ. Αραπογιάννη για να βρουν την πηγή.
Οσον αφορά τους καθαρισμούς που έγιναν πρόσφατα, μας είπαν ότι τους έκανε το Τοπικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τονίστηκε ότι χρειάζεται στοχευμένη παρέμβαση, να φύγουν τα βρώμικα σημεία, τα καλάμια και οι κορμοί των δέντρων που είναι μέσα στον Πάμισο. Μάλιστα, μας πληροφόρησαν ότι με τη βάρκα που πήρε κάποιος κάτοικος θα καθαριστεί το ποτάμι.