Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 21:19

Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης: Εγκαίνια με υπονοούμενα και μηνύματα… συνεργασίας

Γράφτηκε από τον
Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης: Εγκαίνια με υπονοούμενα και μηνύματα… συνεργασίας

Τα έμμεσα μηνύματα για συνεργασία και αλληλοκατανόηση Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Δήμου Μεσσήνης -που απευθύνθηκαν στα χθεσινά εγκαίνια του Φιλοσοφικού Κέντρου από την πλειονότητα των ομιλητών- «πνίγηκαν» στον ορυμαγδό υπονοούμενων μίας και μόνης τοποθέτησης. Σε αυτήν ο ομιλητής, πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων καθηγητής Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, μίλησε για «θρίαμβο της προσπάθειας» έναντι στην «απραξία», αλλά και για «στρατηγικές υπονόμευσης» σε βάρος της προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργίας Ξανθάκη.
Χαρακτηριστικά στοιχεία από τα χθεσινά εγκαίνια, επίσης, ήταν η μη παρουσία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, όπως και κάθε εκπροσώπου από το Δήμο Μεσσήνης, ενώ ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος -που τέλεσε τον αγιασμό- αναχώρησε πριν την κοπή της καθιερωμένης κορδέλας, την οποία έκανε η Γεωργία Ξανθάκη.
Την απουσία εκπροσώπων του δήμου, αλλά και δημοτών, μέμφθηκε ο πρώην δήμαρχος Χρίστος Χριστόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του - «ένα ιστορικό γεγονός για τη Μεσσήνη γίνεται απουσία των Νησιωτών κι αυτό με λυπεί βαθύτατα» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Τουλάχιστον κάποιοι που θα έπρεπε να παρευρίσκονται, αλλά απουσιάζουν, έχουν την ευκαιρία να επανορθώσουν στις 2 Δεκεμβρίου» ημέρα έναρξης των μαθημάτων του μεταπτυχιακού τμήματος.

«ΤΙΜΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η... ΣΚΟΝΗ»

Λίγο αργότερα, ωστόσο, στη σύντομη ομιλία του, ο καθηγητής Αλέξιος Σαββίδης -πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών- κατέθεσε την άποψη την οποία, όπως είπε, του μετέφερε ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος σχετικά με την «κόντρα» που έχει προκύψει μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης:
«Μου είπε χαρακτηριστικά ότι "σε μια πόλη όπως η Μεσσήνη, ακόμα και η σκόνη του Πανεπιστημίου να περάσει, θα πρέπει να το θεωρήσει μεγάλη τιμή"» είπε ο πανεπιστημιακός καθηγητής, που τόνισε παράλληλα ότι ο χώρος, εκτός από τον εκπαιδευτικό του ρόλο, έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις επιπέδου.
Εμμεση πρόσκληση προς το Δήμο Μεσσήνης, να συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο και να μην το απαξιώνει, αποτέλεσε πάντως η ομιλία της κοσμήτορος της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, Ευρυδίκης Αντζουλάτου-Ρετσίλα. Πρέπει να βγούμε από τον εαυτό μας και να προσφέρουμε, «η σχέση δωρητή και δωρολήπτη στηρίζεται στην εκατέρωθεν αναγνώριση και ήθος, καθώς και στη συνεργασία τους για το κοινό καλό» σημείωσε.
Προσομοίωσε την έναρξη λειτουργίας στη Μεσσήνη του μεταπτυχιακού τμήματος με τα θυρανοίξια ενός ναού, εξηγώντας ότι και στις δύο περιπτώσεις κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί «η λαχτάρα για προσφορά». Κατέληξε δε τονίζοντας ότι «οι κοινωνίες προόδευσαν μέσα από την προσφορά και την ανταπόδοση, με αμοιβαίο σεβασμό, όπου οι διαφορετικές απόψεις συνυπάρχουν, διαλέγονται, αλληλοπεριχωρούνται, στήνοντας σχέσεις ανεπανάληπτες».
Νωρίτερα, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος -ο οποίος περιλαμβάνεται μεταξύ των καθηγητών στο μεταπτυχιακό τμήμα της Μεσσήνης- σημείωσε ότι η λειτουργία του τμήματος αποτελεί όφελος για τη Μεσσήνη, τόσο από πνευματικής απόψεως όσο και από οικονομικής: «Η δημιουργία και λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής αποτελεί κύτταρο και κοιτίδα κοινωνική, πολιτιστική και μορφωτική που αναβαθμίζει και διευρύνει τον πνευματικό ορίζοντα κάθε πόλης» σημείωσε ο μητροπολίτης.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συνεργασία» είπε στο σύντομο χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς.

«ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»

«Η Σχολή μας είναι ανοιχτή σε κάθε εποικοδομητική συνεργασία με στόχο την καλύτερη δυνατή πολιτιστική αξιοποίηση των χώρων αυτών» σημείωσε από την πλευρά της η καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη, πρόεδρος στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ανακοινώνοντας ότι τα μαθήματα στο Φιλοσοφικό Κέντρο ξεκινούν στις 2 Δεκεμβρίου.
Οπως είπε, «με τη λειτουργία του Φιλοσοφικού Κέντρου στη Μεσσήνη ενισχύεται η Σχολή της Καλαμάτας, διότι διευρύνει τους ορίζοντές της με νέες ακαδημαϊκές μονάδες. Ενισχύεται όμως και η κοινωνία της ευρύτερης περιοχής στη Μεσσήνη με σημαντικά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που ήδη λειτουργούν επιτυχώς, όπως το διατμηματικό/διαπανεπιστημιακό της Φιλοσοφίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών».
Ανακοίνωσε δε ότι από το 2012 θα λειτουργήσουν επίσης μεταπτυχιακά όπως η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, η Φιλολογία και η Πολιτισμική Διαχείριση και το Περιβάλλον και εκτίμησε ότι «αυτά τα προγράμματα σπουδών θα δράσουν ως καταλύτης για την προσέλκυση επιφανών επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συμβάλουν αποφασιστικά στην πολύπλευρη αναβάθμιση της περιοχής με συνέδρια, διαλέξεις και άλλες πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες».
Καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι πολλαπλές ωφέλειες που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία θα γίνουν κατανοητές και θα στηριχθούν από όλους».
Η Γ. Ξανθάκη εξέφρασε τέλος ευχαριστίες προς όλους όσοι συνέδραμαν για να υλοποιηθεί η ανακαίνιση του χώρου - μεταξύ των οποίων το μητροπολίτη Χρυσόστομο, τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης Χρίστο Χριστόπουλο, κι ακόμα τον επιχειρηματία Κώστα Αρνόκουρο, αλλά και τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη. Παράλληλα ευχαρίστησε το διδακτικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, η ύπαρξη της οποίας στην Καλαμάτα, όπως είπε, έγινε δυνατή μετά την παραχώρηση του κτηρίου του Στρατοπέδου από τον Δήμο Καλαμάτας επί δημαρχοντίας Παναγή Κουμάντου.
Ευχαριστίες εξέφρασε επίσης η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας και στον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Μπουγά που επιμελήθηκε τις εργασίες ανακαίνισης «σχεδόν αφιλοκερδώς».

«ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙΣ»
Σφοδρή επίθεση εναντίον όσων υπονόμευσαν την προσπάθεια εξαπέλυσε ο καθηγητής Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων, που μίλησε για «θρίαμβο της προσπάθειας» έναντι στην «απραξία», αλλά και για «στρατηγικές υπονόμευσης» σε βάρος της προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργίας Ξανθάκη.
«Σε πείσμα των στρατηγικών υπονόμευσης, η κ. Ξανθάκη ανέλαβε και σήκωσε στους ώμους της την προσπάθεια, κι αυτό αποδεικνύει ότι δεν είναι η χωροθέτηση που κάνει σπουδαίο ένα ΑΕΙ, αλλά η ποιότητα των ανθρώπων που το υπηρετούν» παρατήρησε ο Β. Κωνσταντινόπουλος.
Τέλος, από την πλευρά των μεταπτυχιακών φοιτητών, ο Δημήτρης Βεργόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μέχρι τώρα 100 μεταπτυχιακοί φοιτητές του ενός τμήματος θα τριπλασιαστούν όταν ξεκινήσουν και τα άλλα δύο, προσδίδοντας στη Μεσσήνη -αλλά και στη Μεσσηνία- επιπλέον προοπτικές.
Μηνύματα έστειλαν, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Κουλαϊδής -καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου-, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Γιώργος Φωτόπουλος, ο καθηγητής Φιλοσοφίας Ευάγγελος Μουτσόπουλος και η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου.
Παρόντες στη χθεσινή εκδήλωση ήταν επίσης, μεταξύ άλλων, οι πρώην δήμαρχοι Καλαμάτας και Ανδρούσας Παναγής Κουμάντος και Μένης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης, ο πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητές, καθώς και μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.


NEWSLETTER