Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 14:14

Το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά …εκτίθεται!

Γράφτηκε από την
Το «επιχειρηματικό δαιμόνιο» των μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά …εκτίθεται!

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου οι μαθητές της Ά Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά συμμετείχαμε στην έκθεση  νεανικής επιχειρηματικότητας του Σ.Ε.Ν.(Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων), που κάλεσε τους μαθητές δεκάδων σχολείων να αναδείξουν τον επιχειρηματία που κρύβουν μέσα τους και πραγματοποιήθηκε στο εμπορικό κέντρο The Mall Athens. Στα πλαίσια του μαθήματος Ερευνητική Εργασία-Project, δημιουργήσαμε την δική μας εικονική κοινωνική επιχείρηση με το όνομα Productive Recycling (P.R.). Στόχος μας ήταν να προωθήσουμε την ιδέα του κοινωνικού επιχειρείν και τα προϊόντα που δημιουργήσαμε, αλλά και να μετατραπούμε για λίγο σε επιχειρηματίες, μαθαίνοντας έτσι ενδιαφέροντα πράγματα για το χώρο του εμπορίου.

Ποια ήταν, λοιπόν, η πραμάτεια μας; Τα κορίτσια κατασκευάσαμε κοσμήματα (π.χ. καρφίτσες, δαχτυλίδια, κολιέ κλπ.) από εξαρτήματα υπολογιστών που δεν λειτουργούσαν πια, ενώ οι «μάστορες» της τάξης έφτιαξαν βάσεις για laptop και netbook, χρησιμοποιώντας ανεμιστηράκια από το εσωτερικό του υπολογιστή. Κάποιοι από εμάς ανέλαβαν, επίσης, το κομμάτι της διαφήμισης, ενώ άλλοι συγκέντρωσαν μετόχους για την εταιρία μας. Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε, μέσα από την εργασία μας, να κάνουμε γνωστή την ιδέα του κοινωνικού επιχειρείν, που στοχεύει στη δημιουργία μιας διαφορετικής, βιώσιμης και ανταγωνιστικής μεν επιχείρησης, που συμβάλλει ωστόσο και στη βελτίωση της κοινωνίας μας. Εργαστήκαμε σκληρά αλλά, όπως αποδείχτηκε, άξιζε τον κόπο.

Η ατμόσφαιρα ήταν άκρως δημιουργική, καθώς τα περίπτερα δεκάδων σχολείων απλώνονταν σε όλο το μήκος του πρώτου ορόφου. Σε κάθε ένα από αυτά οι μαθητές υποδέχονταν τον κόσμο και την κριτική επιτροπή με χαρούμενη διάθεση, πρόθυμοι να τους ενημερώσουν για την πηγή έμπνευσης της εικονικής τους επιχείρησης, τη λειτουργία και τα προϊόντα της. Όσο για την ποικιλία; Απερίγραπτη! Μια μόνο βόλτα στον χώρο της έκθεσης αρκούσε για να ενημερωθεί κανείς για εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας, να δοκιμάσει φρέσκιες σαλάτες και γλυκά και να αγοράσει ρολόγια φτιαγμένα από cd και ρόδες ποδηλάτων. Φυσικά, η λίστα δεν σταματά εδώ! Το πιο ευχάριστο, ωστόσο, ήταν η διάθεση που είχαμε όλοι να μοιραστούμε τις ιδέες μας με τους «συνάδελφους επιχειρηματίες», αφού συνεχώς ανταλλάσσαμε προτάσεις και απόψεις για τα προϊόντα μας. Όσο και να μας άγχωνε η διαρκής παρουσία των κριτών, το δημιουργικό πνεύμα που «ξεχείλιζε» από τον χώρο μας ενθουσίαζε και μας ενθάρρυνε.

 

Η έκθεση τελείωσε περίπου στις 4 το απόγευμα και, παρόλη την κούρασή μας, μείναμε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι. Η έκθεση αυτή έδωσε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να εκφράσουν τις δημιουργικές τους ανησυχίες, να πειραματιστούν, να πιστέψουν σε μια ιδέα, να την υλοποιήσουν με μεράκι και να την προωθήσουν.

Πολλοί συμμαθητές μας, μάλιστα, ανέφεραν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία ανακάλυψαν ταλέντα που αγνοούσαν πως κρύβονταν μέσα τους και πήραν αποφάσεις για την μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 13 Μαρτίου και τα σχολεία που θα καταλάβουν τις τρεις πρώτες θέσεις θα κερδίσουν πλούσια δώρα. Ανεξάρτητα, όμως, με το αποτέλεσμα, εμείς θεωρούμε πως η προσπάθειά μας ανταμείφθηκε, η ιδέα του κοινωνικού επιχειρείν διαδόθηκε, οι καταναλωτές έδειξαν ενδιαφέρον για τα προϊόντα μας και οι ίδιοι κάναμε νέους φίλους και αποκτήσαμε μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη! Τώρα πια, περιμένουμε την επόμενη ευκαιρία για να ξαναγίνουμε «εικονικοί επιχειρηματίες» και ελπίζουμε να μας δοθεί σύντομα!

 

 

Δανάη Κοτσωνή-Πρόεδρος P.R

Αμαλία Παπανικολάου – Δ/ντρια Οικονομικών P.R


NEWSLETTER