Παρασκευή, 25 Μαϊος 2012 09:03

Παραβατικές δράσεις που πλήττουν τον τουρισμό καταγγέλλει ο διευθυντής των "Δρόμων της Ελιάς" Γ. Καραμπάτος

Γράφτηκε από την
Παραβατικές δράσεις που πλήττουν τον τουρισμό καταγγέλλει ο διευθυντής των "Δρόμων της Ελιάς" Γ. Καραμπάτος

"Καταστηματάρχης ασκεί ανεμπόδιστα επί σειρά ετών άγρα πελατών, εξασφαλίζει, άγνωστο με ποιους τρόπους, την προτίμηση των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων που φθάνουν στην πόλη, διενεργεί δε μέχρι και… ξεναγήσεις ο ίδιος στα αξιοθέατα, προκειμένου να προσελκύσει πελατεία στο κατάστημά του". Αυτό αναφέρει σε επιστολή που έστειλε στον εισαγγελέα, στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας και στο δήμαρχο Καλαμάτας ο εκτελεστικός διευθυντής των "Δρόμων της Ελιάς" Γιώργος Καραμπάτος. Ο κ. Καραμπάτος τονίζει ότι αυτή η δράση του καταστηματάρχη επηρεάζει αρνητικά το τουριστικό προϊόν. Παράλληλα επισημαίνει ότι η άγρα πελατών συνιστά ποινικό αδίκημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως ενώ η ξενάγηση σύμφωνα με το νόμο ανατίθεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ξεναγούς.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Καραμπάτου:
"Οπως γνωρίζετε, ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» συμμετέχει στην προσπάθεια προβολής της Μεσσηνίας και της ενίσχυσης του ποιοτικού τουρισμού, ολοκληρώνει δε σύντομα τους «Μικρούς Δρόμους της Ελιάς» στη Μεσσηνία, μια πρόταση θεματικού τουρισμού η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία ειδικών συμβούλων σε τουριστικά θέματα και μεγάλων tour operators της Γαλλίας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι ο ποιοτικός τουρισμός αποτελεί μονόδρομο και «σανίδα σωτηρίας» για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της Μεσσηνίας και ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης που το τουριστικό προϊόν επηρεάζεται αρνητικά, επιθυμεί να επισημάνει ένα λυπηρό φαινόμενο το οποίο παρατηρείται στην πόλη της Καλαμάτας και υποβαθμίζει την εικόνα της πόλης και της περιοχής γενικότερα.
Συγκεκριμένα, καταστηματάρχης ασκεί ανεμπόδιστα επί σειρά ετών άγρα πελατών, εξασφαλίζει, άγνωστο με ποιους τρόπους, την προτίμηση των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων που φθάνουν στην πόλη, διενεργεί δε μέχρι και… ξεναγήσεις ο ίδιος στα αξιοθέατα, προκειμένου να προσελκύσει πελατεία στο κατάστημά του… Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο και γνωστό σε όλους φαινόμενο παρανομίας και ατιμωρησίας το οποίο εξελίσσεται στην Καλαμάτα και οι μεν αρχές παραλείπουν να αντιμετωπίσουν, όπως οφείλουν σύμφωνα με το νόμο, όλοι εμείς δε να καταγγείλουμε τις αρνητικές του επιπτώσεις οι οποίες συνοπτικά μπορούν να περιγραφούν ως εξής:
• Μια τέτοια «δράση» συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους άλλους καταστηματάρχες, που επιδιώκουν να προσελκύσουν πελατεία αποκλειστικά με νόμιμα μέσα και τρόπους. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός ιδιαίτερα σε συνθήκες κατάρρευσης της αγοράς θα έπρεπε να ελέγχεται και να διώκεται από την Πολιτεία στο πλαίσιο της εκ μέρους της εκπλήρωσης της υποχρέωσης προστασίας των νόμιμα εμπορευομένων.
• Η άγρα πελατών συνιστά ποινικό αδίκημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό, ενώ θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από την Πολιτεία και οι «σχέσεις αποκλειστικότητας» με τα τουριστικά λεωφορεία, σχέσεις που συνήθως βασίζονται στις υψηλές προμήθειες.
• Η ξενάγηση σύμφωνα με το νόμο ανατίθεται αποκλειστικά σε επαγγελματίες ξεναγούς εφοδιασμένους με τη σχετική άδεια, η οποία χορηγείται -προκειμένου περί Ελλήνων ξεναγών- μόνο μετά την αποφοίτηση από την Κρατική Σχολή Ξεναγών, την οποία σήμερα λειτουργεί ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΤΕΚ). Τυχόν δε ξενάγηση χωρίς άδεια συνιστά επίσης ποινικό αδίκημα.
Εκτός, όμως, από τη νομική πλευρά του θέματος και τις ευθύνες των αρμοδίων αρχών, η συγκεκριμένη «δράση» επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό της περιοχής μας και μάλιστα σε μια περίοδο, που η Καλαμάτα αρχίζει να δέχεται ομάδες τουρισμού πόλης, μεγάλα κρουαζιερόπλοια να προσεγγίζουν το λιμάνι της Καλαμάτας και να καθιερώνεται ως προορισμός αστικού τουρισμού. Στη φάση αυτή θα πρέπει όλοι, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με τον τουρισμό, να φροντίσουμε για την καλή της τουριστική εικόνα, την οποία ναρκοθετούν τέτοιες συμπεριφορές, αλλά και τέτοιες παραλείψεις εκ μέρους των αρμοδίων.
Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η μη ύπαρξη κυβέρνησης δεν αποτελεί δικαιολογία, διότι μια τέτοια παραβατική «δράση» δεν αντιμετωπίζεται σε κεντρικό επίπεδο. Είναι θέμα των τοπικών αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών και κυρίως της δημοτικής αλλά και της περιφερειακής αρχής, που έχουν καθήκον να προστατεύσουν το τουριστικό μέλλον της πόλης και της περιοχής από τις αρνητικές εντυπώσεις, που προκαλεί η συγκεκριμένη και όποια άλλη αυθαίρετη και παράνομη συμπεριφορά.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει κατανοητό σ’ όλους τους εμπλεκόμενους -και όχι μόνο- ότι το τουριστικό μέλλον μιας περιοχής εξαρτάται από τη σημασία που δίνουμε στην οργάνωση υποδοχής των τουριστών - επισκεπτών, που είναι η πρώτη εικόνα, στη συνέχεια η φιλόξενη συμπεριφορά της «πόλης» και από την υψηλή προσφορά υπηρεσιών που συνδυαστικά όλα μαζί διαμορφώνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουριστικού προορισμού «Καλαμάτα».


NEWSLETTER