Πέμπτη, 05 Ιουλίου 2012 10:02

Τοπικοί σύλλογοι θα καθαρίσουν τη Νέδα

Γράφτηκε από την



Με την εικόνα στη Νέδα να μην είναι αυτή που της πρέπει και καθώς ο Δήμος Τριφυλίας δεν μπορεί να φροντίσει για την καθαριότητα της περιοχής που κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες επισκέπτες, τοπικοί σύλλογοι ανέλαβαν πρωτοβουλία για μια εξόρμηση καθαριότητας.
Φυσικά στη Νέδα δεν είναι μόνο το ζήτημα των σκουπιδιών αλλά και άλλα ζητήματα που έχουν ανακύψει, για τα οποία δεν φαίνεται οι αρμόδιοι να νοιάζονται και πολύ. Να θυμίσουμε μόνο την περιβόητη μελέτη για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με την προστασία και ανάδειξη της Νέδας, που ακόμη την περιμένουμε αν και έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα για να προχωρήσει. Χρήματα που δόθηκαν από την τότε Νομαρχία Μεσσηνίας, χωρίς όμως την ανάλογη ανταπόκριση από την Ηλεία.
Οσον αφορά το ζήτημα των σκουπιδιών όπως μας επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Σκλαβέικων Γιώργος Θεοδωρακόπουλος, στις 21 Ιουλίου θα γίνει εξόρμηση καθαριότητας όπως έχει αποφασιστεί από τους Συλλόγους Σκλαβέικων, Ελαίας, Καλίτσαινας και Πλατανίων με την συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής. Την επόμενη μέρα, 22 του μηνός, θα γίνει η καθιερωμένη πεζοπορία στη Νέδα, στη μνήμη του Σωτήρη Λυμπερόπουλου.
Σχετικά με το ζήτημα των σκουπιδιών ο κ. Θεοδωρακόπουλος μας επισήμανε ότι στο χώρο του ποταμού κάτω από τα Πλατάνια όπου καταλήγει ο δρόμος, οι κάδοι δεν αδειάζονται από κανέναν με αποτέλεσμα ο χώρος να έχει γεμίσει σκουπίδια. Για το λόγο αυτό οι κάδοι θα πρέπει να απομακρυνθούν και στη θέση τους να μπουν ενημερωτικά πλακάτ που θα λένε στους επισκέπτες να πετάνε τα σκουπίδια στους κάδους των χωριών.
Από την άλλη επισήμανε ότι αν και έχει σημειωθεί μια σημαντική κατολίσθηση στο δρόμο μετά τα Πλατάνια που οδηγεί προς την Ανω Φιγαλεία και τον Επικούριο Απόλλωνα, με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει κλείσει, δεν έχει μπει κάποια ενημερωτική πινακίδα στους δρόμους που οδηγούν εμεί. Ετσι πολλοί εκδρομείς που συνδυάζουν το πέρασμά τους από τα Πλατάνια για να φτάσουν στον Επικούριο Απόλλωνα και την Φιγαλεία αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω, έχοντας φυσικά διανύσει μια σημαντική απόσταση. Και φυσικά στο σημείο πρέπει άμεσα να γίνουν τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης του οδοστρώματος από την κατολίσθηση. Η οποία επιπλέον εγκυμονεί κινδύνους και για όσους κάνουν πεζοπορία στο ποτάμι, αφού ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πέτρες ή χώματα από το σημείο που έχει υποχωρήσει.
Επιπλέον ο κ. Θεοδωρακόπουλος τονίζει ότι από την πλευρά της Ηλείας το Τοπικό Συμβούλιο της Παύλιτσας έχει αποφασίσει να κάνει κάποιες τσιμεντοστρώσεις στο δρόμο που οδηγεί στο Στόμιο με κατασκευή βρύσης και άλλες παρεμβάσεις. Παρεμβάσεις οι οποίες αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο της περιοχής και σίγουρα δεν είναι μέσα στο πνεύμα της μελέτης που είχε αποφασιστεί για την περιοχή, καθώς στις κατευθύνσεις της ήταν να μην γίνει καμία παρέμβαση σε ακτίνα 1.000 μέτρων από το ποτάμι, ώστε να διατηρηθεί το φυσικό τοπίο και η ομορφιά του, να διασφαλιστεί η περιοχή και να παραδοθεί αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές.
Ενα ακόμα σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει είναι και το ανεξέλεγκτο ελεύθερο κάμπινγκ, πολλές φορές χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και με αυξημένους κινδύνους από τις φωτιές που ανάβουν οι κατασκηνωτές.
Κ.Μπ.