Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024 21:04

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρύτανης και πάλι ο Χρήστος Μπούρας

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πρύτανης και πάλι ο Χρήστος Μπούρας

Νέα θητεία στην ηγεσία της πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών μέχρι το 2028 εξασφάλισε ο Μεσσήνιος Χρήστος Μπούρας.

Αναλυτικά ο κ. Μπούρας μετά τη διαδικασία εκλογής με ανάρτησή του στο facebook ανέφερε τα εξής: 

Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο μας, για το διάστημα 2024 – 2028. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους που στήριξαν τη προσπάθεια και να σας καλέσω να πορευθούμε μαζί για την πρόοδο του Πανεπιστημίου μας. Ευχαριστώ τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης που ψήφισαν την υποψηφιότητα μου.

Συγχαίρω τον συνυποψήφιο μου Καθ. Ν. Καραμάνο για τον εποικοδομητικό διάλογο που είχαμε, ο οποίος είναι προς όφελος του Πανεπιστημίου μας.

Η νέα Πρυτανική Αρχή θα πορευθεί με σεβασμό στο Σύνταγμα, τους νόμους, τις δημοκρατικές διαδικασίες, την ακαδημαϊκή τάξη, την αξιοκρατία και την διαφάνεια. Θα έχει σαν στόχους την επιδίωξη υψηλών ερευνητικών επιδόσεων και αριστείας, την εστίαση στο εκπαιδευτικό έργο, την φοιτητοκεντρική αντίληψη, την προσφορά γνήσιας παιδείας με την ευρεία έννοια του όρου για τη διαμόρφωση σφαιρικά μορφωμένων ανθρώπων, την μέριμνα για τις ευαίσθητες ομάδες που χρήζουν βοήθειας, την καλλιέργεια του κλίματος συγκλίσεων στη κοινότητα, την εξωστρέφεια και προβολή του Πανεπιστημίου και την προσφορά στην τοπική και την ευρύτερη κοινωνία. 

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι βασικό προσόν για την άσκηση ενός αξιώματος την αυτεπίγνωση και τη συνείδηση των ορίων του από εκείνον που το ασκεί. Σε ό,τι με αφορά έχω πάντα κατά νου τα λόγια του ποιητή Αγάθωνα, ο οποίος, αναφερόμενος σε όσους διοικούν ή ασκούν κάποιο αξίωμα, έγραψε:

« Αυτός που ασκεί εξουσία πρέπει να θυμάται τρία πράγματα:
Πρώτον ότι άρχει ανθρώπων,
δεύτερον ότι άρχει σύμφωνα με τους νόμους,
και τρίτον ότι δεν θα άρχει για πάντα! »

Η ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Πατρών:

Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, συνεδρίασε σήμερα 11-7-2024, το Συμβούλιο Διοίκησης του πανεπιστημίου Πατρών και εξέλεξε Πρύτανη για τη θητεία, 2024 – 2028, τον Καθηγητή Χ. Μπούρα. Με αυτή του την απόφαση, το Συμβούλιο Διοίκησης επιβεβαίωσε τον αναπτυξιακό και ακαδημαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό που υπέβαλε ο Καθηγητής Χ. Μπούρας και ανέθεσε την ευθύνη στον ίδιο και το πρυτανικό σχήμα που εισηγήθηκε, για να οδηγήσει το ίδρυμα στην πρωτοπορία της επιστήμης και της γνώσης.

Κατόπιν της εκλογής του, ο Πρύτανης Χ. Μπούρας δήλωσε:

“Ολοκληρώθηκε σήμερα μια πρωτόγνωρη διαδικασία εκλογής της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών. Η ακαδημαϊκή κοινότητα δοκιμάστηκε από αυτή τη χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία και απέδειξε ότι η προσήλωση στον στόχο για το πανεπιστήμιο του 21ου  αιώνα και της νέας εποχής  θα στεφθεί με επιτυχία.

Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. 

Οι εκλογές ανέδειξαν νικητή την ακαδημαϊκή κοινότητα. Αυτό αντικατοπτρίζει την πεποίθηση μου ότι οι εκλογές δεν είναι μια αντιπαράθεση για την επικράτηση ενός ατόμου ή μιας ομάδας αλλά μια διαδικασία που ενισχύει τη συνεργασία και την ενότητα όλων των μελών της κοινότητας.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι ο πραγματικός νικητής διότι μέσα από την εκλογική διαδικασία προωθούνται οι αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της συμμετοχής. Κάθε ψήφος, κάθε συζήτηση, κάθε ιδέα που εκφράστηκε κατά τη διάρκεια των εκλογών συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ισχυρότερου, πιο ενωμένου και πιο αποφασισμένου πανεπιστημίου να προχωρήσει μπροστά.

Η εκλογική διαδικασία μας έδωσε την ευκαιρία να αναστοχαστούμε, να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μας και να αναδείξουμε το συλλογικό μας όραμα για το μέλλον. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η κοινότητά μας βγαίνει πιο δυνατή, καθώς η συζήτηση και η συμμετοχή των μελών της συμβάλλουν στη διαμόρφωση πολιτικών και δράσεων που θα προάγουν τις κοινές μας προσδοκίες.

Τώρα, είναι η στιγμή να αφήσουμε πίσω μας τις διαφορές και να επικεντρωθούμε στα κοινά μας ιδανικά και στόχους. Είναι η στιγμή να συνεργαστούμε με πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αμοιβαία υποστήριξη μπορούμε να επιτύχουμε την ακαδημαϊκή αριστεία και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα εμπνέει και θα υποστηρίζει όλους μας.

Ευχαριστώ για την τιμή και την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό μου το Συμβούλιο Διοίκησης εκλέγοντάς με Πρύτανη. Ευχαριστώ όλα τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης και τον καθένα προσωπικά που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.  

Αισθάνομαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι θα εργαστούμε συλλογικά για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος. Η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια είναι κλειδιά για την επιτυχία μας.

Με μεγάλη χαρά αλλά και αίσθημα ευθύνης, δεσμευόμενος να υπηρετήσω με αφοσίωση και ήθος αυτή τη σημαντική θέση, αναλαμβάνω εκ νέου τα καθήκοντα  Πρύτανη του Πανεπιστημίου μας.

 Η εκλογή μου δεν αποτελεί μια προσωπική διάκριση και επιτυχία, αλλά αναγνώριση της συλλογικής προσπάθειας και του οράματος που μοιραζόμαστε όλοι για την ανάπτυξη και την πρόοδο του ιδρύματός μας.

Στην περίοδο των ραγδαίων αλλαγών και ανακατατάξεων καλούμαστε  να δημιουργήσουμε ευκαιρίες από τις νέες προκλήσεις που γεννιούνται.

Να είστε βέβαιοι ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημίου που θα πρωτοπορεί στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις. Θα ενθαρρύνει την καινοτομία και θα είναι πρότυπο για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ισότητα. Θα προάγει την κριτική σκέψη, την πρόοδο της έρευνας και τη δημιουργικότητα. Θα υποστηρίζει τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό, ούτως ώστε να επιδιώκουν χωρίς περιορισμούς τη γνώση και την αλήθεια.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου, δεσμεύομαι να εστιάσω σε επτά κύριους τομείς:

  1. Ακαδημαϊκή Αριστεία: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ποιότητα της εκπαίδευσης που παρέχουμε, βελτιώνοντας τα προγράμματα σπουδών μας και προάγοντας την έρευνα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή διάκριση.
  2. Έρευνα και Καινοτομία: Θα υποστηρίξουμε τις ερευνητικές μας δραστηριότητες, ενισχύοντας τη χρηματοδότηση και τις υποδομές. Θέλουμε να γίνουμε  παγκόσμιο κέντρο έρευνας, προσελκύοντας κορυφαίους επιστήμονες και δημιουργώντας συνθήκες για καινοτόμα αποτελέσματα που θα συμβάλλουν στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.
  3. Διεθνείς Συνεργασίες: Θα επιδιώξουμε την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνώς. Μέσω αυτών των συνεργασιών, οι φοιτητές/τριες και οι καθηγητές/τριές  μας θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν γνώσεις και εμπειρίες, προάγοντας τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου μας.
  4. Κοινωνική Ευθύνη: Το Πανεπιστήμιό μας έχει καθήκον να υπηρετεί την κοινωνία. Δεσμεύομαι να αναπτύξουμε πολυποίκιλες δράσεις και πρωτοβουλίες που θα αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η κοινωνική ανισότητα και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. 
  5. Υποστήριξη των Φοιτητών/τριών: Θα ενισχύσουμε τις υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών/τριών μας, διασφαλίζοντας ότι θα έχουν όλες τις απαραίτητες συνθήκες και ευκαιρίες για να επιτύχουν στους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς τους στόχους. Η ευημερία και η επιτυχία των φοιτητών μας είναι προτεραιότητα. 
  6. Υποδομές για τον 21ο αιώνα: Δεσμεύομαι για την αναγέννηση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος με σύγχρονες υποδομές για το διδακτικό – ερευνητικό έργο και την φοιτητική μέριμνα. 
  7. Διαφάνεια και Λογοδοσία: Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να προάγω τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες και λειτουργίες του Πανεπιστημίου μας. Η λογοδοσία είναι θεμελιώδης αξία για την ορθή διακυβέρνηση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι αποφάσεις και οι δράσεις μας θα είναι πάντα διαφανείς και υπόλογες προς όλους.

Αυτές οι δεσμεύσεις θα αποτελέσουν τον οδηγό μας καθώς προχωράμε μπροστά.

Μαζί, μπορούμε να διαμορφώσουμε το λαμπρό μέλλον για το Πανεπιστήμιό μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ποιοτική εκπαίδευση είναι η βάση για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Παρέχοντας στους φοιτητές μας εκπαίδευση υψηλής ποιότητας, τους εφοδιάζουμε με τα εργαλεία και τις δυνατότητες να γίνουν ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες, ικανοί να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος και να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία.

Είμαι ανοιχτός σε νέες ιδέες και προτάσεις και ενθαρρύνω τη συμμετοχή όλων σας στη βελτίωση της στρατηγικής και των στόχων μας. Η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή για ιδέες, προτάσεις και διάλογο. Καμία ιδέα δεν είναι μικρή ή ασήμαντη και κάθε πρόταση μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων μας. Προσβλέπω στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου κάθε μέλος της κοινότητάς μας θα αισθάνεται ότι, η συμμετοχή του στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι είναι αναπόσπαστη και αναγκαία.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους σας για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε. Η στήριξή σας είναι απαραίτητη για την επίτευξη των φιλοδοξιών μας. Με προσήλωση ευθύνης στον στόχο και αποφασιστικότητα, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μεγάλες διακρίσεις και να καταστήσουμε το πανεπιστήμιό μας σημείο αναφοράς στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αισθάνομαι ότι σε αυτή την πορεία σας έχω όλους συμμάχους.

Έχω απέραντη εμπιστοσύνη σε όλους σας.

Ευχαριστώ θερμά για την επιτυχημένη κοινή μας πορεία και προσβλέπω σε μια δημιουργική και παραγωγική συνεργασία στη νέα θητεία για το πανεπιστήμιο του μέλλοντος” .