Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 09:30

900 οικιακοί κομποστοποιητές στην Καλαμάτα: Η έλλειψη προσωπικού φρενάρει την κομποστοποίηση

900 οικιακοί κομποστοποιητές στην Καλαμάτα: Η έλλειψη προσωπικού φρενάρει την κομποστοποίηση

 

Πάνω από 900 οικιακούς κομποστοποιητές κήπου έχει μοιράσει ο Δήμος Καλαμάτας σε κατοίκους της πόλης και κοινοτήτων.

Ομως, το σημαντικό και φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να αναβαθμιστεί, γιατί λείπει αρκετό μόνιμο προσωπικό στην Υπηρεσία Καθαριότητας. Και αυτή η έλλειψη φρενάρει και άλλα προγράμματα κομποστοποίησης.

Την πραγματικότητα αυτή μας επεσήμανε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Καθαριότητας Κοκκωνία Γιαννοπούλου.

Αρχικά, μας διευκρίνισε ότι η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί διαχείριση βιοαποβλήτων στην πηγή, στο σπίτι, στο νοικοκυριό. Σε αυτήν οδηγείται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων και η επεξεργασία των υπολειμμάτων των τροφών παράγει κομπόστ, χώμα, λίπασμα, εδαφοβελτιωτικό για κήπους και γλάστρες.

Οταν θα ωριμάσει η επεξεργασία, θα μείνει το 1/10 των υλικών που έπεσαν στον κομποστοποιητή,

καθώς διασπώνται και μένει τελικά υλικό πολύ μικρότερο σε όγκο.

Οσον αφορά τη σημασία του προγράμματος, η διευθύντρια επεσήμανε ότι τα οργανικά είναι το 60% με 70% του βάρους των σκουπιδιών και πως με την οικιακή κομποστοποίηση μένουν ελάχιστα πράγματα και αυτά είναι κυρίως ανακυκλώσιμα υλικά.

Στους κομποστοποιητές αν χρειαστεί κάποιες φορές, γίνεται συμπλήρωση με χώμα ή νερό.

 

“Μια προσπάθεια για καθαρότερο περιβάλλον αλλά και για εξοικονόμηση χρημάτων, αφού όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα της οικιακής κομποστοποίησης επιτυγχάνουν μείωση στα δημοτικά τους τέλη κατά 30%”, είχε τονίσει ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά την παράδοση των πρώτων οικιακών κομπομποστοποιητών στους δημότες, πέρυσι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό το ελκυστικό οικονομικό κίνητρο έχει μείνει πίσω και για την ώρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν έχει προσωπικό για να βγει να κάνει ελέγχους και να δώσει την πιστοποίηση στους δημότες που κάνουν κομποστοποίηση.

 

ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Παράλληλα, σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ έχει ξεκινήσει πιλοτικά χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων. Εχουν μοιραστεί κάδοι σε περίπου 250 οικογένειες (στην περιοχή νότια και περιξ του Δημαρχείου), αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να γίνει η αποκομιδή αυτών των υλικών. Γιατί αυτή η πιλοτική εφαρμογή δεν είναι αυτοδιαχείριση και τα υλικά από τη χωριστή συλλογή πρέπει να πάνε με απορριμματοφόρα στη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Καλλιρρόη.

 

Ακόμα, ο Δήμος Καλαμάτας είναι έτοιμος να υλοποιήσει πρόγραμμα σχολικής κομποστοποίησης. Περιμένει την έγκρισή του για να προμηθευτεί τους κάδους, που θα μοιράσει σε σχολεία.

 

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται και η συνοικιακή κομποστοποίηση με το Rethink-Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας, της Μυρτώς Φοίφα, οι ξύλινοι κομποστοποιητές που βρίσκονται σε σχολεία και γειτονιές.

Οπως μας είπε η Κοκκωνία Γιαννοπούλου, στα σχολεία τους συντηρούν, όμως, σε κάποιες γειτονιές είναι παρατημένοι. Κανονικά θα έπρεπε να συντηρούνται από τους κατοίκους της γειτονιάς που είχαν ζητήσει την τοποθέτησή τους και έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό. Με σύμβαση με τον δήμο το

Rethink φροντίζει για την αποκατάστασή τους.

 

Η διευθύντρια Καθαριότητας υπενθυμίζει ότι είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2006, με στόχο να περιοριστούν τα σκουπίδια και να εμπλουτίζεται το έδαφος της περιοχής μας, όλα τα χρήσιμα στοιχεία να επιστρέφουν στο έδαφος, στους κήπους. Ομως, σημειώνει ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να υποστηριχθεί, γιατί το προσωπικό της υπηρεσίας έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν έχει αντικατασταθεί, δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις. Και η υπηρεσία δουλεύει κυρίως με εργαζόμενους με 8μηνα, 2μηνα, προγράμματα κοινωφελούς και ατόμων 55 - 67 ετών.

 

“Μας έχουν δέσει τα χέρια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θέλουμε 50 άτομα για αυτά τα προγράμματα και για μια πόλη με την τουριστική κίνηση της Καλαμάτας”, τόνισε, καταλήγοντας η Κοκκωνία Γιαννοπούλου.