Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2012 20:23

Τεράστιες αλλαγές στην αγορά ακινήτων - Απαγόρευση με Π.Δ. της εκτός σχεδίου δόμησης

Γράφτηκε από τον
Τεράστιες αλλαγές στην αγορά ακινήτων - Απαγόρευση με Π.Δ. της εκτός σχεδίου δόμησης

Τεράστιες αλλαγές φέρνει στην αγορά ακινήτων το άρθρο 14 του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» που έχει δοθεί για δημόσια διαβούλευση. Το συγκεκριμένο άρθρο καταργεί την εκτός σχεδίου δόμηση, και χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν χάσει το ύπνο τους καθώς γνωρίζουν ότι αν δημοσιευτεί στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης" δεν θα μπορούν να χτίσουν σπίτι σε περιοχές εκτός οικισμών. Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί και στις τάξεις των κατασκευαστών οι οποίοι φοβούνται ότι  το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης έρχεται να δώσει τη χαριστική βολή στον κλάδο της οικοδομής.
Οι κατασκευαστές σχολιάζουν ότι, ενώ η ένταξη νέων περιοχών στα σχέδια πόλης καθυστερεί, τώρα έρχεται η κυβέρνηση να αποτελειώσει τις οικοδομικές εταιρείες απαγορεύοντας την ανέγερση σπιτιών εκτός οροθετημένων οικισμών.


Το άρθρο 14 αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Περιοχές Ελέγχου και Περιορισμού Δόμησης και Χρήσεων.
Είναι οι εκτός σχεδίου περιοχές, εκτός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εκτός ορίων οικισμού με πληθυσμό μικρότερο από 2.000 κατοίκων, εκτός ορίων οικισμού προϋφισταμένου του 1923, εκτός των προς πολεοδόμηση περιοχών και των περιοχών προστασίας. Στις περιοχές αυτές προβλέπεται η διατήρηση και προστασία της κατά προορισμό χρήσης του εδάφους με την ενίσχυση των αγροτικών και λοιπών εκμεταλλεύσεων της γης και τον δραστικό περιορισμό της συνολικής επιτρεπόμενης επιφάνειας δόμησης και μείωση της έντασης της χρήσης, σε σχέση προς τις εκάστοτε ισχύουσες γενικές διατάξεις περί "εκτός σχεδίου δόμησης".
Α. Ζώνες γεωργικών, δασικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών και λοιπών αγροτικών εκμεταλλεύσεων
1. Γεωργικές αποθήκες
2. Βουστάσια
3. Χοιροστάσια
4. Πτηνοτροφεία
5. Μαντριά
6. Ιχθυοκαλλιέργειες
7. Ορυχεία - Λατομεία - Εξόρυξη
8. Αλλες εγκαταστάσεις εκμεταλλεύσεων πρωτογενούς τομέα (θερμοκήπια, δεξαμενές νερού και γενικά εγκαταστάσεις γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής)
9. Κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση
10. Επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής και μέσης όχλησης συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων
11. Παραγωγικές εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, συσκευασίας και μεταποίησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, καθώς και ειδικές τουριστικές εγκαταστάσεις».
Ουσιαστικά δηλαδή, επιτρέπει να κατασκευαστεί μόνο «κατοικία για τον απασχολούμενο με την κύρια εκμετάλλευση» - δηλαδή μόνο κατοικία για αγρότες.

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΠΑΝ. ΤΣΙΓΓΑΝΟΣ

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του αντιδημάρχου Τριφυλίας Παναγιώτη Τσίγγανου, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα τόνισε:
«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, όπως και όλοι οι δημότες των περιφερειών της Ελλάδας, την πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει την απαγόρευση της οικοδομησιμότητας των εκτός σχεδίου ακινήτων. Είναι μια απόφαση η οποία ακυρώνει τελείως κάθε οικογενειακό προγραμματισμό της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, είναι μια απόφαση που έρχεται τη χειρότερη στιγμή, την στιγμή της κρίσης όπου θα πρέπει να τονωθεί η οικοδομησιμότητα και όχι να μπουν και άλλα εμπόδια.
Σε κάθε περίπτωση ο λαός της περιφέρειας και η δημοτική αρχή θα αντιδράσουν εντονότατα στη σχεδιαζόμενη απαγόρευση του υπουργείου. Θεωρούμε ότι αυτή θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα στην ανάπτυξη της υπαίθρου και θα πρέπει το υπουργείο να πάρει πίσω αυτή την πρωτοβουλία και σε κάθε περίπτωση να ξεκινήσει γρήγορα μια διαβούλευση για τον χαρακτηρισμό χρήσεων γης, έτσι ώστε να διατηρηθεί η οικοδομησιμότητα εκτός σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς και άλλους όρους».


NEWSLETTER