Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 20:17

Νίκας προς επαγγελματίες: Ο δήμος δεν μπορεί να μειώσει το ενοίκιο

Γράφτηκε από την
Νίκας προς επαγγελματίες: Ο δήμος δεν μπορεί να μειώσει το ενοίκιο

Τη μείωση των ενοικίων τους κατά 20% ζήτησαν από το δήμαρχο Καλαμάτας οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο Βιοτεχνικό Πάρκο. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών ΒΙΟΠΑ Κυριάκος Ψυχάρης, η μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων αγγίζει ακόμα και το 70%, γεγονός που καθιστά δυσβάσταχτα τα ισχύοντα ενοίκια. Παράλληλα σημείωσε ότι πριν από 22 χρόνια οι επαγγελματίες ξεκίνησαν με όνειρα, τα οποία το τελευταίο διάστημα χάνονται. “Οι κινητοποιήσεις μας έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να αποκλείσουμε τα μαγαζιά μας, ουσιαστικά, από τους πελάτες μας”.
Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα χωρίς δικαστική παρέμβαση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Παύλος Γκρέκης, ενώ για οικονομικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα έκανε λόγο ο γραμματέας του Συλλόγου Επαγγελματιών Νίκος Κολόζης.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι κατανοεί πλήρως το δίκαιο αίτημα των επαγγελματιών, αλλά ο Δήμος Καλαμάτας δεν μπορεί μονομερώς -μέσω του "Διοκλή"- να προχωρήσει σε μείωση, καθώς τόσο ο πρόεδρος του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης Στέλιος Στασινόπουλος όσο και τα υπόλοιπα μέλη θα παραπεμφθούν για απιστία.
Ο κ. Νίκας ενημέρωσε τους επαγγελματίες ότι ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες από δημάρχους σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο να τροποποιηθεί ο νόμος περί μείωσης κατά 20% των ενοικίων που πληρώνει το Δημόσιο και να συμπληρωθεί και για αντίστροφη μείωση. Συνέστησε δε στους επαγγελματίες να μην προσφύγουν στη δικαιοσύνη, αφού παρά την πρωτόδικη απόφαση που θα τους δικαιώσει, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.
Παράλληλα ο δήμαρχος Καλαμάτας εξήγγειλε πρωτοβουλίες για την καλύτερη προβολή των επιχειρήσεων μέσω των τοπικών ΜΜΕ, αλλά και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων στο εξωτερικό τμήμα του ΒΙΟΠΑ. Επίσης τόνισε ότι θα προχωρήσει η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών που θα τα διαχειρίζονται ιδιώτες, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν 3-4 δρομολόγια λεωφορείων την ημέρα για την εξυπηρέτηση πελατών και επαγγελματιών.
Προς το παρόν πάντως οι επαγγελματίες απέσπασαν τη δέσμευση ότι όσο διαρκέσει η κρίση δεν θα επιβληθούν αυξήσεις, ενώ ο κ. Νίκας τους ζήτησε να δώσουν κι αυτοί τον αγώνα τους ώστε να τροποποιηθεί ο νόμος στη Βουλή.


NEWSLETTER