Παρασκευή, 11 Μαϊος 2012 09:05

Στον αέρα η τύχη των πυρόπληκτων δανείων

Γράφτηκε από την

Στον αέρα βρίσκεται η τύχη της ρύθμισης των πυρόπληκτων δανείων καθώς η υπουργική απόφαση που βρίσκεται καθ’ οδόν για δημοσίευση στο ΦΕΚ δεν περιλαμβάνει τα εγγυημένα με εμπράγματες εξασφαλίσεις δάνεια για πάγια και κεφάλαιο κίνησης, παρά μόνο όσα είχε εγγυηθεί μόνο το Δημόσιο.
Οσοι γνωρίζουν τις διαδικασίες το αποδίδουν σε δάκτυλο των τραπεζών που κατά τη διάρκεια της σύνταξης της υπουργικής απόφασης κατάφεραν να περάσουν την γραμμή τους στο υπουργείο Οικονομικών για να διώξουν μεγάλο μέρος των δανείων από την πλάτη τους.
Οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αρκαδίας μιλώντας στην "Ε" είπαν ότι ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς  είχαν δεσμευτεί ότι θα κλείσουν ραντεβού με τη διοίκηση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών για να ρυθμιστούν τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Η συνάντηση αυτή δεν έχει πραγματοποιηθεί και δεκάδες επιχειρηματίες βρίσκονται σε απόγνωση επειδή δεν έχουν να πληρώσουν την δόση του Ιουνίου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος είπε: «Εχουμε ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη να γίνει υπό την προεδρία του, μια συνάντηση με τη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών, ώστε να μπορέσουν να συμπεριληφθούν κι αυτά στη ρύθμιση που πετύχαμε γι' αυτά που είναι κάτω από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Δηλαδή να μην πληρωθεί τώρα η δόση του Ιουνίου και του Δεκεμβρίου και να μετατεθούν στην προτελευταία και στην τελευταία δόση στη λήξη του δανείου.
Περιμένουμε λοιπόν από το υπουργείο να γίνει αυτή η συνάντηση, αλλά αν δούμε ότι λόγω των αδυναμιών να εξευρεθεί λύση στη δημιουργία νέας κυβέρνησης, θα κινηθούμε μόνοι μας -οι διοικήσεις των έξι Επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών- να επιδιώξουμε τη συνάντηση με την Ενωση των Τραπεζών».
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Κωνσταντίνος Πανδής δήλωσε για το θέμα: "Οι τράπεζες θα βρεθούν προ εκπλήξεων καθώς θα διαπιστώσουν ότι πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να πληρώσουν τη  δόση του δανείου. Ζητήσαμε από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να δεσμευτούν ότι θα πιέσουν την Ελληνική Ενωση Τραπεζών για να ρυθμίσει τα πυρόπληκτα δάνεια που δεν έχουν εγγύηση του Δημοσίου. Δυστυχώς όμως εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων έχει πάει πίσω η συνάντηση και δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα πυρόπληκτα δάνεια είναι χωρίς εγγύηση του Δημοσίου".
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας Γιάννης Μπουντρούκας τόνισε: "Συμφωνήσαμε να δοθεί παράταση ενός έτους στα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου, αλλά η ρύθμιση δεν περιλαμβάνει τα εγγυημένα δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις. Περιμέναμε να υπάρξει ρύθμιση στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δυστυχώς όμως η ανακεφαλαιοποίηση δεν προχώρησε και ίσως καθυστερήσει εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων".