Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012 10:40

Περιμένουν τους Σκανδιναβούς για να "ζεσταθεί" η αγορά στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Περιμένουν τους Σκανδιναβούς για να "ζεσταθεί" η αγορά στη Μεσσήνη

Τους πρώτους Σκανδιναβούς τουρίστες για φέτος το καλοκαίρι περιμένει αυτές τις μέρες η Μεσσήνη και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης προετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με ειδικές προσφορές. Εν τω μεταξύ η δουλειά των εμπορικών καταστημάτων είναι πεσμένη και οι επαγγελματίες -αν και αντιστέκονται ακόμη στα λουκέτα- με δυσκολία ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

«Μέχρι τα μέσα Μαΐου είχε δουλειά, αλλά η αβεβαιότητα που γεννά η ακυβερνησία πάγωσε τα πάντα στην αγορά», σημειώνει μιλώντας στην "Ε" το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Τσακόπουλος. «Ο κόσμος σηκώνει τα λεφτά από τις τράπεζες και δεν χαλάει με το φόβο ότι θα έρθουν δυσκολότερες μέρες», λέει - και προσθέτει πως με τον ερχομό των Σκανδιναβών ανεβαίνουν οι προσδοκίες τους. «Πιστεύω ότι οι Σκανδιναβοί τουρίστες θα επισκεφτούν τα μαγαζιά της Μεσσήνης και θα ψωνίσουν», αναφέρει συγκεκριμένα. Γι' αυτό άλλωστε και τα εμπορικά της πόλης με προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου «θα κάνουμε ειδικές προσφορές για τους τουρίστες». Κι αν όλα πάνε όπως οι έμποροι ελπίζουν θα είναι μια τονωτική ένεση για την αγορά της Μεσσήνης. Κατά τα άλλα «ο τζίρος που κάνουμε είναι ίσα - ίσα για να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας, κι ευτυχώς δεν έχουμε λουκέτα», επισημαίνει ο κ. Τσακόπουλος για να προσθέσει πως πολλοί κρατάνε ακόμα ανοιχτά τα μαγαζιά τους γιατί πληρώνουν φθηνό ενοίκιο ή έχουν δική τους επαγγελματική στέγη. Εκείνο πάντως που θεωρεί ως το πιο σημαντικό για να ανακάμψει η αγορά είναι «η πόλη της Μεσσήνης να αφήνει μια καλή εικόνα στον επισκέπτη της. Κάθε προσπάθεια είναι καλή αλλά αν οι τουρίστες δεν φύγουν ευχαριστημένοι τότε το όποιο όφελος θα είναι παροδικό». Επισημαίνει επίσης ότι τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι επαγγελματίες εστίασης θα πρέπει να δουλέψουν πάνω σε αυτό. «Ο ξένος που θα έρθει θέλει να βρει μια πόλη  καθαρή, περιποιημένη, μα πάνω απ' όλα να νιώσει ασφαλής. Να ξέρει ότι υπάρχει δίπλα του ένα οργανωμένο Κέντρο Υγείας - ενώ το ίδιο ισχύει όσον αφορά την καθαριότητα για τα εστιατόρια ή τις καφετέριες που θα καθήσει», τονίζει.
Τα ίδια οφέλη για την πόλη και τα καταστήματά της από την επίσκεψη των Σκανδιναβών τουριστών αναμένει και ο Γρηγόρης Παναγιωτόπουλος, έμπορος και μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου. «Παρόμοια προσπάθεια έγινε προ 15ετίας, με Γάλλους τότε τουρίστες, οι οποίοι άφησαν χρήματα στην πόλη», αναφέρει σχετικά. Και προσθέτει πως η αγορά της Μεσσήνης «το έχει ανάγκη. Ειδικά τα απογεύματα στις επαρχιακές πόλεις δεν κυκλοφορεί πολύς κόσμος και οι ξένοι επισκέπτες θα δώσουν ζωντάνια». Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην αγορά ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει πως «δεν κυκλοφορεί χρήμα γι' αυτό είναι ανάγκη έστω και με δανεικά η αγορά να κινηθεί - έχουμε γονατίσει όλα τα καταστήματα». Προσθέτει επίσης πως ένα σταθερό πολιτικά περιβάλλον και η εκλογή κυβέρνησης θα βοηθήσουν θετικά. «Η ακυβερνησία πλήττει την αγορά κι αν δεν σταθεροποιηθεί το πολιτικό περιβάλλον δεν ξέρουμε τι να αναμένουμε», λέει - ενώ καταλήγοντας επισημαίνει πως οι χαμηλοί τζίροι δεν δίνουν τα περιθώρια στους επαγγελματίες να είναι εντάξει απέναντι σε όλες τους τις υποχρεώσεις.


NEWSLETTER