Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 05:06

Ενώ η προθεσμία ρύθμισης εκπνέει την Παρασκευή: Τραπεζικό αλαλούμ για τα πυροδάνεια

Γράφτηκε από την
Ενώ η προθεσμία ρύθμισης εκπνέει την Παρασκευή: Τραπεζικό αλαλούμ για τα πυροδάνεια

Αλαλούμ επικρατεί με τη διαδικασία ρύθμισης των δανείων πυροπλήκτων που έχουν εγγύηση Δημοσίου λίγες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας που είναι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Αν και οι τράπεζες δεν έχουν δικαίωμα να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των επιχειρήσεων, εντούτοις ορισμένες από αυτές χρησιμοποιώντας “νομικίστικες” προφάσεις δεν κάνουν δεκτές ούτε καν τις αιτήσεις και αυτό 3 μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό χώρο,  κάποιες τράπεζες περιμένουν επίσημη ενημέρωση μέχρι και την τελευταία στιγμή.


ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

Το αλαλούμ έχει προκληθεί λόγω της διατύπωσης στη διάταξη που πέρασε πρόσφατα για την παράταση κατά ένα χρόνο της καταβολής των χρεωλυσίων στα δάνεια των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών.
Η πρόβλεψη στο νόμο σχετικά με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δημιουργεί σύγχυση και παράλογη διάκριση έτσι  ώστε διαχωρίζονται τα δάνεια που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις από αυτά στα οποία έχει παρασχεθεί εξασφάλιση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Οπως είναι αυτονόητο ο διαχωρισμός αυτός είναι όχι μόνο παράλογος, παράτυπος και παρανοϊκός αφού πρόκειται για την ίδια κατηγορία των πυροδανείων.
Το αλαλούμ έχει προκληθεί ως συνήθως από τους γραφειοκράτες και καρεκλοκένταυρους του τραπεζικού συστήματος οι οποίοι για λόγους δικούς τους που δεν μπορούν να γίνουν κατανοητοί σε κανέναν εχέφρονα άνθρωπο θέλουν να δημιουργήσουν αυτή τη σύγχυση. Πότε; Τώρα που ολόκληρος ο επιχειρηματικός κόσμος και ιδιαίτερα των πυρόπληκτων περιοχών βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Λες και αυτό δεν μπορούν να το κατανοήσουν οι τραπεζικοί κύκλοι.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε το βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο να στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών ζητώντας την άμεση παρέμβασή τους.
"Η μερική εφαρμογή της υπουργικής απόφασης από ορισμένες τράπεζες και η απόρριψή της από άλλες, αποδεικνύει περίτρανα ότι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα ενεργούν ως κράτος εν κράτει, εμπαίζοντας τους πολίτες, σε μία περίοδο όπου οι επιχειρήσεις αυτές έχουν γονατίσει στην κυριολεξία" σημειώνει ο κ. Πετράκος, ο οποίος σε άλλο σημείο της επιστολής σημειώνει: "Σας είναι γνωστή η θέση μας για παράταση της έναρξης αποπληρωμής των δανείων αυτών κατά 8 χρόνια και η αποσύνδεση του επιτοκίου από τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και η σύνδεσή του με το Euribor. Αυτό θα έχει ως συνέπεια το επιτόκιο να πάει στο 1,6% από 8,5% που είναι σήμερα. Παρά το ότι θεωρούμε το μέτρο της παράτασης ενός χρόνου που δόθηκε ως μία πολύ μικρή ανάσα, ορισμένες τράπεζες (π.χ. Εμπορική) έχουν λάβει ερμηνευτική εγκύκλιο, με την απαιτούμενη εξειδίκευση της απόφασης και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις κεντρικές διοικήσεις τους. Αλλες τράπεζες (π.χ. Εθνική) έχουν αποστείλει ήδη ενημερωτικά σημειώματα - ειδοποιητήρια για καταβολή της α' δόσεως στις 30-6-2012, ενημερώνοντας τους ενδιαφερόμενους ότι δεν έχουν λάβει ερμηνευτική εγκύκλιο από τις κεντρικές διοικήσεις και δεν μπορούν να δεχθούν αιτήσεις ρύθμισης των δόσεων του 2012".
Παράλληλα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Αδαμόπουλος μιλώντας στην “Ε” τόνισε ότι η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος γνωρίζει το θέμα και ήδη έχουν κινηθεί διαδικασίες μέσω του προέδρου Κωνσταντίνου Μίχαλου για κατεπείγουσα συνάντηση με τη διοίκηση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, για τη διευθέτηση του ζητήματος που απασχολεί εκατοντάδες επιχειρηματίες.

Δ.Πλ.


NEWSLETTER