Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012 23:04

Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ο Αλ. Τουρκολιάς

Γράφτηκε από την
 Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας ο Αλ. Τουρκολιάς

Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας αναλαμβάνει ο Μεσσήνιος Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Γεννήθηκε στην Κυπαρισσία αλλά τα μαθητικά του χρόνια τα πέρασε στο Μελιγαλά, όπου ο πατέρας του ήταν διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας και η μητέρα του δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο.
Οπως ανακοινώθηκε χθες, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Ζανιάς κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά ενόψει της σημερινής γενικής συνέλευσης της τράπεζας, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Υποδιοικητής θα αναλάβει ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου.
O Αλέξανδρος Τουρκολιάς που θεωρείται κορυφαίο στέλεχος του τραπεζικού κλάδου ιδιαίτερα στα Ναυτιλιακά, εξελέγη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας το Νοέμβριο του 2010 και είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της τράπεζας.
Είναι πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου, αντιπρόεδρος ΔΣ της ΑΕΓΑ Εθνική Ασφαλιστική, πρόεδρος της Ενωσης Στελεχών Χρηματοδότησης Ναυτιλίας και μέλος ΔΣ της Επιτροπής Ναυτικής Διαιτησίας. Επίσης, συμμετέχει ως μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια θυγατρικών τραπεζών και εταιρειών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, όπως και στο ΔΣ της ΕΧΑΕ και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.
Από το 2004 έως το 2010 διετέλεσε γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 2002 ανέλαβε γενικός διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών. Στο δυναμικό της Εθνικής εντάχθηκε το 1997 ως διευθυντής Ναυτιλιακών Εργασιών.
Από το 1988 έως το 2002, κατείχε τη θέση του βοηθού γενικού διευθυντή για την Ελλάδα στην τράπεζα Nova Scotia. Στο διάστημα 1977-1988, εργάσθηκε στην Bank of America αρχικά ως στέλεχος ναυτιλιακών χορηγήσεων στον Πειραιά, στη συνέχεια ως αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για τις πιστοδοτήσεις Λονδίνου, Μόντε Κάρλο και Γενεύης με έδρα το Λονδίνο, και τέλος ως επικεφαλής του Κέντρου Ναυτιλιακών Πιστοδοτήσεων στον Πειραιά. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταπτυχιακού Diploma στη Διοίκηση ναυτιλιακών εταιρειών, στις ναυτιλιακές ασφαλίσεις και στο ναυτιλιακό δίκαιο, καθώς και Master's of Philosophy in Shipping Economics, από το University of Wales (Μεγ. Βρετανία).


NEWSLETTER