Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012 12:54

Εστιατόριο "Καλαμάτα" στην παραλία του Τελ Αβίβ

Γράφτηκε από τον

"Η Καλαμάτα είναι παντού" λέμε πολλές φορές χιουμοριστικά, όταν συναντάμε έναν συμπατριώτη μας στα πιο απίθανα σημεία εντός και εκτός Ελλάδας. Το ότι όμως θα εντοπίζαμε εστιατόριο με το όνομα "Καλαμάτα" στο Ισραήλ και μάλιστα όχι από Ελληνα δεν το περιμέναμε.

Πριν λίγο καιρό σε ένα απλό "σερφάρισμα" στο Facebook εντοπίσαμε μία δημοσίευση που αναφερόταν σε ένα εστιατόριο που φέρει το όνομα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και το οποίο βρίσκεται στην Παλιά Τζάφα, το παραλιακό τμήμα του Τελ Αβίβ.

Ιδιοκτήτης του εστιατορίου είναι ο Ισραηλινός Αμίκαμ Μπελούκο με το ψευδώνυμο Κίκο, ο οποίος μιλώντας στην "Ε" μας ενημέρωσε ότι μετά από μία τετράμηνη ανακαίνιση το εστιατόριο λειτουργεί υπό τη δική του διεύθυνση από τον Νοέμβρη του 2010 με σημαντικές επιρροές από την ελληνική κουζίνα.

Δεν ήταν πάντως και ιδιαιτέρως δύσκολο να υποθέσουμε το λόγο για τον οποίο το εστιατόριο ονομάστηκε "Καλαμάτα" και ο Κίκο μας το επιβεβαίωσε. "Αναζητούσαμε ένα όνομα που να συνδέεται με τις ελιές και το ελαιόλαδο, τα οποία χρησιμοποιούμε σε πολλές από τις συνταγές μας".

Το εστιατόριο μεταξύ άλλων σερβίρει γύρο, σουβλάκι, τζατζίκι, φέτα, χωριάτικη, ντολμάδες με αμπελόφυλλα και άλλες ελληνικές γεύσεις καθώς και ελαιόλαδο και ελιές Καλαμών τα οποία εισάγει από την περιοχή μας. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν από το μενού του το ούζο και η ρακή. Μάλιστα όπως μας είπε ο Κίκο, στο εστιατόριο σερβίρονται μία σειρά από ελληνικές φίρμες στα παραπάνω ποτά. "Πολλοί μας λένε -και όχι

άδικα- ότι η κουζίνα μας δεν είναι άκρως ελληνική, αλλά ότι τη βρίσκουν αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού έχει ελληνικά στοιχεία με το δικό μας χρώμα" τονίζει ο Κίκο. Την άποψη αυτή διατυπώνουν και αρκετοί Ελληνες που επισκέπτονται την περιοχή και επιλέγουν το εστιατόριο "Καλαμάτα" για να γευματίσουν. Δεν είναι λίγοι μάλιστα και οι Μεσσήνιοι που περνούν κατά καιρούς από το εστιατόριο και οι οποίοι στη θέα του ονόματος "Καλαμάτα" εισέρχονται αναζητώντας κάποιον ξενιτεμένο συμπατριώτη μας.

"Οι γεύσεις της ελληνικής και της ισραηλινής κουζίνας μοιάζουν αρκετά, καθώς σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο, ελιές, φρέσκα μυρωδικά, κατσικίσιο τυρί, γιαούρτι και αρνάκι" επισημαίνει ο Κίκο, ενώ αναφερόμενος στους δύο λαούς τονίζει: "Ισραηλινοί και Ελληνες έχουμε πολλές ομοιότητες. Η ελληνική μουσική είναι πολύ δημοφιλής εδώ. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής, η αγάπη για τη θάλασσα και τον ήλιο, αλλά και η έξω καρδιά συμπεριφορά μας ενώνουν".

Ο Κίκο έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα, όχι όμως και την Καλαμάτα. "Εχω επισκεφθεί κυρίως νησιά όπως την Αλόννησο, την Κεφαλλονιά και τη Λευκάδα γιατί αναζητώ μέρη με ηρεμία". Το επόμενο διάστημα έχει ήδη προγραμματίσει να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, ενώ εντός του επόμενου έτους σκοπεύει να βρεθεί και στη δική μας περιοχή. "Εχω φίλους που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στην Καλαμάτα και στα γύρω μέρη, καθώς και στην Costa Navarino και μου έχουν πει ότι πρόκειται για μία από τις ομορφότερες περιοχές παγκοσμίως" μας λέει.

Κλείνοντας την επικοινωνία μας πάντως ο Κίκο θέλησε να στείλει το δικό του μήνυμα στους Καλαματιανούς. "Δεν ξέρω πώς είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Καλαμάτα με όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αλλά ελπίζω να ξεκλέβετε λίγο χρόνο από την απαιτητική καθημερινότητα για να απολαμβάνετε το ουζάκι σας κάτω από τον ήλιο με την οικογένεια και τους φίλους σας".
Αν πάντως κάποια στιγμή ο δρόμος σας σας βγάλει στο Τελ Αβίβ μπορείτε να επισκεφθείτε το εστιατόριο "Καλαμάτα", να γνωρίσετε από κοντά τον Κίκο και την ισραηλινή εκδοχή της ελληνικής κουζίνας.


"Kalamata"
10 Kedumim Square,Old Jaffa
email: info@kalamata.co.il
Site:http://www.kalamata.co.il/