Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 04:36

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ανάκλησης: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για την ΕΑΣ

Γράφτηκε από την
Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση ανάκλησης: Εντός της εβδομάδας η απόφαση για την ΕΑΣ

Μέσα στην εβδομάδα ο πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας Δημήτριος Νέγκας θα αποφασίσει για την τύχη της λειτουργίας της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, του νέου συνεταιρισμού και το πώς και από ποιους θα διοικηθεί προσωρινά. Μ’ όλα αυτά που καταγράφηκαν χθες ενώπιόν του, με τις προσωπικές κόντρες και τις αντιπαραθέσεις νομικίστικου χαρακτήρα γύρω από το νόμο 4015, κατά τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης στην απόφαση ακύρωσης της γενικής συνέλευσης του νέου συνεταιρισμού, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά πως η Ενωση δεν έχει μέλλον και δύσκολα θα σταθεί ο νέος συνεταιρισμός. Και αυτό γιατί οι παθογένειες και οι σκοπιμότητες εξακολουθούν να κυριαρχούν. Πέρα από την αίτηση ανάκλησης του προσωρινού Δ.Σ. της νέας οργάνωσης, ενώπιον του προέδρου υποστηρίχθηκαν και οι προσφυγές α) των Αγροτικών Συνεταιρισμών κυρίως της Μάνης και της Βάλτας και αγροτοσυνεταιριστών με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της ΕΑΣ Βασίλη Κοζομπόλη και τον Ηλία Ντονά, πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης, που είναι και μέλη του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού και β) μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σπιταλίου.
Οι δικηγόροι Ρούλα Μουρδουκούτα και Περικλής Ξηρογιάννης που υποστήριξαν και παρουσίασαν τις θέσεις του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού, ανέφεραν ότι οι προσφεύγοντες συνεταιρισμοί δεν έχουν έννομο συμφέρον, καθώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία και είναι ανταγωνιστικοί με το νέο συνεταιρισμό της Ενωσης. Επεσήμαναν πως ο Β. Κοζομπόλης και ο Ηλ. Ντονάς, ιδιαίτερα ο πρώτος είχε την πρωτοβουλία των διαδικασιών μετατροπής και δημιουργίας του νέου συνεταιρισμού κι εξελέγησαν μέλη του προσωρινού Δ.Σ. Παρατήρησαν ότι η επιχείρηση πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και πως είναι καταστροφή για την ΕΑΣ αν ανασταλεί η λειτουργία της, την οποία ζητούν άτομα και συνεταιρισμοί που δεν είναι μέλη του συνεταιρισμού. Υποστήριξαν ότι δεν είχε διαφορετική άποψη ο Κοζομπόλης σε κανένα Δ.Σ. ούτε στη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού. Ενημέρωσαν πως
οι συνεταιρισμοί Νεοχωρίου Λεύκτρου και Δολών χρωστούσαν στην ΕΑΣ, γι’ αυτό δεν τους έγραψαν στο νέο συνεταιρισμό. Υποστήριξαν ότι οι προσφεύγοντες συνεταιρισμοί αποφάσισαν να κινηθούν αυτόνομα, να μη συγχωνευτούν με την Ενωση (όπως έκαναν το Αβραμιού, το Κυνηγού κ.ά.) και θέλουν να διοικήσουν την ΕΑΣ ενώ είναι ανταγωνιστικοί και θέλουν να διαλύσουν την Ενωση.
Η δικηγόρος Ελένη Αλειφέρη που υποστήριξε τους προσφεύγοντες συνεταιρισμούς και αγροτοσυνεταιριστές, ανέφερε ότι όλοι οι συνεταιρισμοί ως πρώην μέλη της ΕΑΣ έχουν έννομο συμφέρον και παραδέχθηκε πως όλη η περιουσία της πρώην ΕΑΣ και των υπό συγχώνευση συνεταιρισμών είναι ένα μεγάλο οικονομικό αντικείμενο. Υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν η καθαρή θέση και οι ισολογισμοί των συνεταιρισμών που συγχωνεύτηκαν και πως δεν ενδιαφέρονται για τις θέσεις, δε θέλουν θέσεις οι Κοζομπόλης και Ντονάς. Ανέφερε ότι τους απασχολεί ο κίνδυνος εκκαθάρισης της ΕΑΣ, «να γυρίσουμε πίσω και να διορθωθούν τα εσφαλμένα στάδια για τα οποία έχει ευθύνη και ο Κοζομπόλης, δεν είχε την πλειοψηφία στο τελευταίο Δ.Σ. της Ενωσης». Υποστήριξε πως οι συγχωνευμένοι συνεταιρισμοί είναι συνεταιρισμοί - "σφραγίδες" και ότι δεν υπήρχε απαρτία στη γενική συνέλευση του νέου συνεταιρισμού στις 30 Ιουνίου, καθώς από τα 494 μέλη ήταν παρόντα μόνο τα 127.
Η δικηγόρος Ευφροσύνη Βασιλαδιώτη, που υποστήριξε την προσφυγή μελών του Α.Σ. Σπιταλίου, ανέφερε ότι τα προσφεύγοντα μέλη δεν εκλήθησαν και δε συμμετείχαν σε καμία διαδικασία γενικής συνέλευσης του συνεταιρισμού του χωριού τους. Ενημερώθηκαν τυχαία από τον Τύπο στις 19 Ιουνίου για γενική συνέλευση που είχε γίνει -υποτίθεται- το Μάρτιο. Και ζήτησε την «αναστολή της λειτουργίας του παράνομου οργάνου», για να δοθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Οι δύο πλευρές, μάλιστα, κατέθεσαν και προτάσεις ορισμού προσωρινού Δ.Σ. προς τον πρόεδρο. Αυτή του προσωρινού Δ.Σ. του νέου συνεταιρισμού περιλαμβάνει τους ακόλουθους αγροτοσυνεταιριστές: Κώστα και Γιώργο Κατσούλη, Αριστείδη και Γιώργο Γιαννακόπουλο, Μιχάλη Αντωνόπουλο, Γιώργο Λαζόγιαννη, Νίκο Κοτταρίδη, Πάνο Παγάνη, Γιώργο Κότσιαρη, Σταύρο Νικολακόπουλο, Νικόλαο Κουφόπουλο. Και αυτή των προσφευγόντων τους: Σταύρο Γιαννακέα (Εξωχώρι), Αθανάσιο Κισκέα (Σωτηριάνικα), Βασίλη Κοζομπόλη, Δημήτρη Αντωνόπουλο (Βάλτα), Βασίλη Γαϊτανάρο (Δολοί), Παρασκευά Τζανετέα (Νεοχώρι Λεύκτρου), Ηλία Ντονά, Ηλία Μαρκάκη (Χρυσοκελλαριά), Αναστάσιο Προσηλιακό (Γαργαλιάνοι). Για τον τελευταίο προτάθηκε η αντικατάστασή του από την κ. Αλειφέρη.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης


NEWSLETTER