Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012 07:21

Συμπιέζεται ο τζίρος των καταστημάτων

Γράφτηκε από την
Συμπιέζεται ο τζίρος των καταστημάτων


Συμπιέζεται έως και 40% ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών να ξοδέψουν χρήματα. Πάντως, καλύτερη ήταν η καλοκαιρινή περίοδος για τους εμπόρους σε σύγκριση με το… ναυάγιο της προεκλογικής περιόδου την περασμένη άνοιξη. Οπως χαρακτηριστικά λέει στην "Ε" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΟΕΣΠ), Βασίλης Παγώνης, η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και τα σενάρια για επιστροφή στη δραχμή περιόρισαν τους καταναλωτές και η αγορά πάγωσε.
«Η καλοκαιρινή περίοδος πήγε καλύτερα, αλλά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώθηκε κατά πολύ, όπως μειωμένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν και η κίνηση στα μαγαζιά», σημειώνει. Αλλωστε σε έρευνα της ΟΕΣΠ, το 73% των επιχειρηματιών είπε πως η περίοδος του καλοκαιριού πήγε χειρότερα από πέρυσι.
Ο κ. Παγώνης επισημαίνει ότι «ο τζίρος των επιχειρήσεων μειώθηκε σε ποσοστό από 20% έως 40%, όπως ανέφεραν στην έρευνα οι μισές από τις επιχειρήσεις».

ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ
ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ

Τόσο οι τράπεζες όσο και το κράτος εργάζονται προς την κατεύθυνση της προώθησης των αγορών μέσω πιστωτικής, αλλά οι καταναλωτές δεν τις προτιμούν πλέον, λέει ο πρόεδρος της  ΟΕΣΠ - είτε γιατί τις έχουν ήδη υπερχρεωμένες είτε γιατί δεν θέλουν να επιβαρύνονται με τόκους.
«Παρά την μεγάλη πίεση από την έλλειψη ρευστότητας και παρά την στροφή των τραπεζών και του κράτους για την χρησιμοποίηση πιστωτικών καρτών για αγορές, από την έρευνά μας προκύπτει ότι μόλις το 3,3 των καταναλωτών αγοράζει με πλαστικό χρήμα, ενώ τα μετρητά προτιμούν για τις αγορές τους το 74%», επισημαίνει. Και συμπληρώνει ότι «αυτό ερμηνεύεται εύκολα, καθώς οι τράπεζες έχουν πάψει να δίνουν χρηματικά περιθώρια στις κάρτες, οι οποίες είτε είναι πνιγμένες είτε οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να τις χρησιμοποιούν».
Αντίθετα, όπως λέει ο κ. Παγώνης, αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης της φοροδιαφυγής θα ήταν η εφαρμογή του μέτρου της φοροκάρτας, η οποία έχει παγώσει γιατί το υπουργείο δεν έχει εγκαταστήσει το αντίστοιχο λογισμικό: «Εμείς λέμε "φτιάξτε το σύστημα για τη φοροκάρτα - μη στρέψουμε τον καταναλωτή στην πιστωτική κάρτα φορτώνοντας τον με τόκους, ενώ παράλληλα επιβαρύνουμε και τους εμπόρους"».

«ΑΝΑΣΑ» Η
ΘΕΡΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

«Ανάσα» έδωσε στην αγορά η φετινή καλοκαιρινή περίοδος, όπως ανέφεραν οι εμπορικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της έρευνας. «Το 70% που συμμετείχε στην έρευνα ανέφερε ότι η καλοκαιρινή περίοδος βοήθησε, αλλά οι προσδοκίες είναι περιορισμένες για το φθινόπωρο», λέει ο πρόεδρος της ΟΕΣΠ - και προσθέτει: «Από τους 53 Εμπορικούς Συλλόγους μέλη μας που ρωτήσαμε, διαπιστώσαμε πως μόλις το 10% είναι αισιόδοξο για τους προσεχείς μήνες, ενώ σε ποσοστό που κυμαίνεται από 63% έως 65% περιμένουν ότι η φθινοπωρινή σεζόν θα είναι χειρότερη από το καλοκαίρι που πέρασε».
Και συνεχίζει λέγοντας: «Μιλάμε για μια πλήρη απαισιοδοξία των μικρών επιχειρηματιών, που αποδίδει πλήρως την απαισιοδοξία του καταναλωτικού κοινού». Πέραν όμως της κακής ψυχολογίας των καταναλωτών για το κακό κλίμα στην αγορά φταίει και «η συζήτηση γύρω από τα νέα φορολογικά μέτρα και οι κυβερνητικοί παράγοντες που περιοδεύουν στα κανάλια εξαγγέλλοντας τα μέτρα».
Στο απυρόβλητο ο Βασ. Παγώνης δεν αφήνει ούτε «όλους αυτούς τους εργατοπατέρες που ξεκινούν απεργίες κάνοντας αγώνα δρόμου για το ποιος είναι ο υπέρμαχος του εργαζόμενου, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται το αρνητικό κλίμα στην αγορά». Τονίζει μάλιστα ότι «αν πραγματικά θέλουμε να αναστραφεί αυτό το κλίμα, πρέπει όλοι οι φορείς σε συνεργασία να βρούμε μια λύση για διέξοδο». Και καταλήγοντας τονίζει πως οι «ασκήσεις επαναστατικής γενναιότητας», έτσι όπως είναι τα πράγματα αυτή την περίοδο στην αγορά, χειροτερεύουν παρά βοηθούν την κατάσταση.


NEWSLETTER