Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011 14:05

Γενική συνέλευση των ξενοδόχων Αρκαδίας

Γράφτηκε από την

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου, σε  αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου της Τρίπολης, η Ανοικτή Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας,  με τη συμμετοχή εκπροσώπων  της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του Ν.Αρκαδίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων με ουσιαστικές παρεμβάσεις το παρόν έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Γιαννακούρας Ευάγγελος, ο δήμαρχος Τρίπολης κ. Σμυρνιώτης Ιωάννης, το μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΞΕΕ και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας κος Πολλάλης Δημήτρης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Επαρχίας Άργους κ. Κουτσόπουλος Πέτρος, ο πρόεδρος  της Επιτροπής Τουρισμού και εκπρόσωπος του Δήμου Ν. Κυνουρίας κος Ντάσκας Γρηγόρης , ο υπεύθυνος του τουριστικού σκέλους του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κος Μαλλιάρας Αντώνιος και άλλοι. Επίσης παρευρέθησαν ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, ο αν. προϊστάμενος Περιφερειακής Υπηρεσίας Πελοποννήσου ΕΟΤ  κ. Μπαχτής Νικόλαος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων κ. Παππάς Δημήτριος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Τρίπολης κ. Καρούντζος Γεώργιος και μεγάλος αριθμός μελών της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας.
Στα πλαίσια των εργασιών της Ανοικτής Γενικής Συνέλευσης της ΕΞΑ, πραγματοποιήθηκαν  πολύ ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Ο καθ. Πανεπιστημίου και ειδικός σύμβουλος σε θέματα τουριστικού μάρκετινγκ κ. Κούτουλας Δημήτρης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σχεδίου τουριστικού μάρκετινγκ για την Αρκαδία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο ειδικός σε θέματα προώθησης τοπικών προϊόντων κ. Δημήτρης Βασιλείου, μίλησε επίσης για την αξιοποίηση των τοπικών προϊόντων ως μέσον προώθησης του γενικότερου τουριστικού προϊόντος, ενώ ο ειδικός σε θέματα κατασκευής ιστότοπων-ιστοσελίδων κ. Παπαγεωργίου Θεόδωρος, ανέπτυξε το θέμα της χρήσης της ιστοσελίδας της Ένωσης ως μέσον πώλησης των τουριστικών υπηρεσιών της ευρύτερης περιοχής.
Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας κ. Μαρινάκος Κων/νος, αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΞΑ για το 2010, αλλά κυρίως στις προγραμματικές σκέψεις και ενέργειες της ένωσης για το 2011. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ανοικτός χαρακτήρα της φετινής Γενικής Συνέλευσης έχει ως στόχο την «επικοινωνία»  των ζητημάτων του τουρισμού στο ευρύτερο κοινωνικό, πολιτικό και επαγγελματικό φάσμα του τόπου. Η τεράστια δοκιμασία στην οποία έχει περιέλθει ο μικρομεσαίος έλληνας ξενοδόχος, λόγω της οικονομικής ύφεσης  καθώς και η προβλεπόμενη μείωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΠΟΞ , της εγχώριας τουριστικής κίνησης κατά 20%, καθιστούν την κατάσταση του ξενοδοχειακού κόσμου, σε περιοχές  όπως η Αρκαδία που βασίζεται σχεδόν απόλυτα  στην εγχώρια αγορά, πραγματικά αδιέξοδη και απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων τόσο από πλευράς των επιχειρήσεων όσο και πλευράς της πολιτείας. Για τις επιχειρήσεις οι προτάσεις της Ένωσης, δια στόματος του προέδρου της, συνδέονται με την συγκράτηση και διαμόρφωση των τιμών σε σταθερά ελκυστικά επίπεδα και παράλληλα την διατήρηση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα. Η Πολιτεία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα  θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της στον στρατηγικό σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης που παραμένει πάντα ένα ζητούμενο και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στη λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Σοβαρά βήματα προς την κατεύθυνση της σύγχρονης διαμόρφωσης και προβολής του περιφερειακού τουριστικού προϊόντος πρέπει να γίνουν και από τις περιφέρειες και από τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους. Τέλος η Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας, σε τοπικό επίπεδο κατέθεσε σειρά προτάσεων για την αναθέρμανση της εγχώριας αγοράς και την διείσδυση σε αγορές-στόχους του εξωτερικού.

Από το Γραφείο Τύπου