Παρασκευή, 18 Μαϊος 2012 08:55

50% μείωση των κρατήσεων στα ξενοδοχεία του Μοριά

Γράφτηκε από την

Με κατάρρευση απειλείται ο κλάδος του τουρισμού στην Πελοπόννησο, καθώς ο ρυθμός των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει μείωση 50%. Η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) εκφράζοντας με ανακοίνωση την απόγνωση των επιχειρηματιών ζητεί  να γίνουν άμεσα ενέργειες για να αντιστραφεί το κλίμα.
Με δεδομένο ότι ο συνήθης αριθμός κρατήσεων στην επικράτεια της χώρας αυτήν την εποχή ανέρχεται στις 110.000 την ημέρα, η απώλεια υπολογίζεται από 33.000 έως 55.000 σε κάθε προορισμό, με ισοδύναμες συνέπειες σε έσοδα εάν οι κρατήσεις κατευθυνθούν τελικά σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, η μείωση του ρυθμού κρατήσεων υπολογίζεται:
• Στην Κέρκυρα 50%.
• Στην Κρήτη 50%.
• Στις Κυκλάδες 30%.
• Στην Κω 40%. Επιπλέον, παρατηρούνται λίγες ακυρώσεις, σε επιβεβαιωμένες και προπληρωμένες κρατήσεις.
• Στην Πελοπόννησο 50%.
• Στη Χαλκιδική 30%.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΞ: «Στην "καρδιά" της περιόδου κλιμάκωσης των κρατήσεων, στην οποία ήδη έχουμε εισέλθει, όταν οριστικοποιούνται οι επιλογές εκατομμυρίων καταναλωτών για τους προορισμούς διακοπών τους, η Ελλάδα, εκ νέου, μονοπωλεί αρνητικά τη διεθνή ειδησεογραφία και τα ξένα ΜΜΕ "αναμασούν" σενάρια περί "εξόδου από το ευρώ", περί "άτακτης χρεοκοπίας", κτλ, ενώ υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. απαντούν επί τέτοιων ενδεχομένων, δίνοντάς τους υπόσταση».
Η Ομοσπονδία ζητεί να δοθεί ειδική μέριμνα στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς, να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υποδομών και να υπάρξει συντονισμός κεντρικού κράτους και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.