Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012 09:51

Ο τουριστικός επιχειρηματίας Pontus Langley: "Στη Μεσσηνία ήρθαμε για να μείνουμε"

Γράφτηκε από την

«Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι οι Σουηδοί που έρχονται εδώ. Τους αρέσει πάρα πολύ το μέρος. Ο ήλιος, η θάλασσα, η θαυμάσια αμμουδιά, τα φαγητά που έχουν εδώ. Η Μεσσηνία έχει τα καλύτερα προϊόντα, έχει θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους που ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί. Εχει όλες τις ομορφιές, δεν της λείπει τίποτα». Αυτό τονίζει στην "Ε" ο Σουηδός Pontus Langley, τουρ οπερέιτορ και ιδιοκτήτης ή διαχειριστής 15 ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Γαλλία και Καραϊβική. Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται το καινούργιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο στην παραλία της Ανάληψης, Langley Resort Buca Beach.
Ο κ. Langley σημειώνει ότι σκοπός τους είναι να πετύχουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε συνεργασία με την Costa Navarino, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη τουριστική μονάδα της Ευρώπης και υποκλίθηκε στη μεγαλειώδη αυτή πράσινη επένδυση.
Επισημαίνει πως έχουν πολλά σχέδια για τη Μεσσηνία. «Εδώ ήρθαμε για να μείνουμε, δεν ήρθαμε για μια χρονιά».

Ωστόσο, παρατηρεί ότι «το εσωτερικό οδικό δίκτυο πρέπει να καλυτερεύσει, όπως και η καθαριότητα. Να μπουν σωστές βάσεις, να χαραχθεί μια σωστή τουριστική πολιτική για το νομό». Σημειώνει πως «πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή και να γίνουν περισσότερα ξενοδοχεία. Να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Να ξεκαθαρίσει αν θα είναι η Ελλάδα στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ ή δε θα είναι». Και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία σχέση των όσων γράφονται έξω, μ’ αυτά που υπάρχουν εδώ. Είναι φυσιολογικά τα πράγματα. Δε δημιουργείται πρόβλημα σε κανέναν τουρίστα που έρχεται εδώ».

Πότε ήταν η πρώτη σας επαφή με τη Μεσσηνία και ποια η πρώτη σας εντύπωση για την περιοχή;
«Ενδιαφερόμουν παρά πολύ για την Ελλάδα και πριν 6 - 7 χρόνια πέρασα από τη Μεσσηνία. Μου άρεσε φοβερά η φύση της Μεσσηνίας, ότι δεν είναι εξαπλωμένος ο τουρισμός, ότι μπορεί κανείς να βρει θάλασσες ελεύθερες, ότι δεν αισθάνεται στριμωγμένος. Η Μεσσηνία έχει αρχαιολογικούς θησαυρούς και ενδιαφέροντα που μπορεί να βρει εδώ κάθε τουρίστας. Εχει πάρα πολλά θετικά η Μεσσηνία για έναν τουρίστα».

Από τότε τι έγινε, τι ακολούθησε:
«Μέχρι τώρα έχω έρθει περισσότερες από 20 κοντά 30 φορές στη Μεσσηνία. Στην αρχή εξέτασα όλη την περιοχή, γυρνώντας από μέρος σε μέρος, για να δω από κοντά τις δυνατότητες που έχει η Μεσσηνία και τις δυνατότητες που μπορώ να αναπτύξω εδώ. Και στη συνέχεια μ’ αυτή εδώ την ξενοδοχειακή μονάδα έρχομαι πολύ τακτικά».

Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Σουηδία, από τον κόσμο της για τη Μεσσηνία;
«Υπάρχει ενδιαφέρον από τη Σουηδία για τη Μεσσηνία. Δεν είναι και πολύ γνωστή η περιοχή στη Σουηδία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γραφτεί πάρα πολλά τουριστικά ρεπορτάζ σε πολλές μεγάλες εφημερίδες στη Σουηδία και τις Σκανδιναβικές χώρες και έχει συμβάλλει σ’ αυτό ο Θανάσης Ψαρούλης. Συνεχίζουμε, έχουν προγραμματιστεί να γραφτούν και άλλα άρθρα. Οσο περισσότερα γράφονται, τόσο περισσότερο ο κόσμος γνωρίζει τη Μεσσηνία».

Ποια είναι η εντύπωση για τη Μεσσηνία των ανθρώπων, των Σουηδών που έρχονται εδώ; Είναι θετικά τα σχόλια;

«Είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι. Τους αρέσει πάρα πολύ τα μέρος αυτό. Ο ήλιος, η θάλασσα, η θαυμάσια αμμουδιά, τα φαγητά που έχουν εδώ. Είναι ένα πολύ ωραίο μέρος, είναι πολύ ευχαριστημένοι».

 

Του χρόνου δύο πτήσεις την εβδομάδα

Βλέπετε προοπτικές ανάπτυξης; Τα επόμενα χρόνια θα περιμένουμε περισσότερους Σουηδούς στη Μεσσηνία;
«Φέτος τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευχάριστα. Υπήρχαν πολλές δυσκολίες Ιδιαίτερα το χειμώνα και την άνοιξη που ο κόσμος ήθελε να κλείσει για τις διακοπές του, υπήρχε πάρα πολύ αρνητική εικόνα για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Δεν ήρθαν τα πράγματα όπως τα περιμέναμε. Φέτος έχουμε 200 περίπου Σκανδιναβούς την εβδομάδα και οι υπόλοιποι είναι από την εσωτερική, την ελληνική αγορά. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, πιστεύουμε προς το καλύτερο. Θα έχουμε δύο πτήσεις την εβδομάδα από Στοκχόλμη και Γκέτεμποργκ. Την επόμενη χρονιά θα είναι γύρω στους 350 την εβδομάδα. Οι υπόλοιπες κλίνες του ξενοδοχείου θα κλείνονται από την ελεύθερη αγορά. Η Μεσσηνία γίνεται γνωστή στο εξωτερικό, όχι μόνο στη Σκανδιναβία, αλλά και στις άλλες χώρες, από την επένδυση της Costa Navarino και τα γκολφ που υπάρχουν εδώ».

Τι προοπτικές συνεργασίας υπάρχουν με την Costa Navarino;
«Σκοπός μας είναι να κάνουμε μια επιμήκυνση της περιόδου. Να αρχίζουμε Μάρτιο - Απρίλιο και να τελειώνουμε Νοέμβριο, σε συνεργασία με την Costa Navarino. Ποιος δε θέλει να συνεργαστεί με έναν τέτοιο προορισμό; Είναι η μεγαλύτερη τουριστική μονάδα της Ευρώπως. Μια πραγματική πράσινη τουριστική επένδυση, με φανταστικά αρχιτεκτονικά σχέδια, εναρμονισμένη με το περιβάλλον. Είναι πολύ σπάνιο. Υποκλίνομαι στη μεγαλειώδη αυτή πράσινη επένδυση. Θα κοιτάξουμε όλες αυτές τις προοπτικές, αξίζει η περιοχή. Η Costa Navarino eίναι ένα πολύ σπουδαίος τουριστικός προορισμός και συζητούμε αυτές τις συνεργασίες».

Πώς μπορεί να γίνει αυτή η συνεργασία; Μπορεί να μένουν εδώ και να πηγαίνουν εκεί για γκολφ;
«Και μπορεί να μένουν εκεί ή να μένουν εδώ και να πηγαίνουν εκεί για γκολφ. Το πρόγραμμα που σκεφτόμαστε είναι να υπάρχουν πτήσεις Πέμπτη με Κυριακή. Κι εδώ είναι που θέλουν να παίξουν κάποιοι γκολφ. Μπορεί να είναι κάποιος από την οικογένεια που θέλει να παίξει γκολφ και οι υπόλοιποι να μένουν σε κάποιο ξενοδοχείο».

Αυτή η εικόνα που ζείτε εδώ πέρα, έχει σχέση με την εικόνα που έχουν οι Σουηδοί για την Ελλάδα;
«Δεν υπάρχει καμία σχέση των όσων γράφονται έξω μ’ αυτά που υπάρχουν εδώ. Είναι φυσιολογικά τα πράγματα. Δε δημιουργείται πρόβλημα σε κανέναν τουρίστα που έρχεται εδώ. Αλλά δυστυχώς αυτά που γράφονται έξω, δε δημιουργούν καλή εικόνα για την Ελλάδα. Κάποιος το σκέφτεται πολύ για να ταξιδέψει. Καμία διαφορά δεν υπάρχει εδώ, όπως ήταν και τις άλλες χρονιές. Ιδια ζωή, δεν έχει αλλάξει τίποτα».

Μπορεί ο τουρισμός να συμβάλλει στην ανάκαμψη του τόπου;

«Φέτος ήταν για μας μια άσχημη χρονιά. Από του χρόνου πιστεύω ότι θα υπάρχει μια καλή ανάκαμψη του τουρισμού, Αυτό θα ωφελήσει και την Ελλάδα. Διότι η Μεσσηνία είναι μια περιοχή θαυμάσια, δεν της λείπει τίποτα. Πρέπει στον τουρισμό να υπάρχει μια σταθερότητα. Και πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα: Θα είναι η Ελλάδα στην Ε.Ε. και στη ζώνη του ευρώ ή δε θα είναι; Πρέπει να σταματήσουν να γράφονται. Αν συνεχίζονται και γράφονται, δεν είναι θετικό για τις διακοπές των ξένων στην Ελλάδα. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε κάποτε να τελειώσει. Χρειάζεται μια σταθερότητα. Αν εκεί που κλείνουν τις διακοπές τους, το Δεκέμβριο - Ιανουάριο αρχίσουν πάλι τα ίδια -θα είναι η Ελλάδα ή δε θα είναι στη ζώνη του ευρώ και τα αρνητικά σχόλια- όλα αυτά δεν ευνοούν τις κρατήσεις».

Μπορεί να σταθεί τουριστικά η Μεσσηνία με τη μονάδα αυτή, με την Costa Navarino και τις άλλες μονάδες και να αναπτυχθεί;
«Οπως είναι τώρα η Μεσσηνία μπορεί να σταθεί στα πόδια της σε μικρή κλίμακα, με τις κλίνες που έχει. Πρέπει να γίνουν και άλλες ξενοδοχεδιακές μονάδες. Οσες περισσότερες καλές μονάδες γίνουν, τόσο καλύτερα είναι. Μεγάλη είναι η Μεσσηνία, δεν αισθάνεται κανένας στριμωγμένος και όπως είναι τώρα με αυτές τις κλίνες μπορεί να γίνει μια καλή κατάσταση. Η Μεσσηνία έχει τα καλύτερα προϊόντα, έχει θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους που ο καθένας μπορεί να επισκεφθεί. Εχει όλες τις ομορφιές, δεν της λείπει τίποτα. Είναι αυτοτελής, με αεροδρόμιο, με δρόμους, με σύνδεση με την Αθήνα».

Υπάρχει όμως ζήτημα με το προβληματικό εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού. Πώς το βλέπετε;

«Το εσωτερικό οδικό δίκτυο πρέπει να καλυτερεύσει, όπως και η καθαριότητα. Δεν είναι πολύ καλό οι δρόμοι να είναι γεμάτοι σκουπίδια. Είναι πολλοί τουρίστες που τους αρέσει να περπατούν στη φύση και είναι πολύ άσχημη εικόνα να βλέπουν σκουπίδια παντού και σκοτωμένα ζώα. Αυτά πρέπει να τελειώνουν».

Με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τι γίνεται; Εξυπηρετεί;
«Οπως είναι τώρα, με την κίνηση που έχει, δε δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Οσο αυξάνει, όμως, η κίνηση, θα δημιουργείται πρόβλημα χώρου. Γι’ αυτό καλό είναι να τα προβλέψει κανείς από τώρα, για να τακτοποιήσει αυτά τα πράγματα».

Τι είναι αυτό που κατά τη γνώμη σας χρειάζεται ο τόπος μας για την ανάπτυξη του τουρισμού;
«Πρέπει να σχεδιαστεί από την Πολιτεία και τις αρχές εδώ, να υπάρχει ένα σχέδιο τι είδους τουρισμό χρειαζόμαστε στη Μεσσηνία. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον. Πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός για το μέλλον της Μεσσηνίας. Για να μπουν σωστές βάσεις, να χαραχθεί μια σωστή τουριστική πολιτική για το νομό. Να μη γίνουν λάθη για πολλά χρόνια μπροστά. Να υπάρχει ένας σωστός τουριστικός σχεδιασμός».

Ποια είναι η γνώμη σας, η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη;
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για το αν θα είναι στο ευρώ, η ίδια η Ελλάδα θα το αποφασίσει, να δει τί τη συμφέρει. Αλλά αν βγει εκτός ζώνης ευρώ, η Ελλάδα είναι χώρα που εισάγει πολλά. Και όλα αυτά πρέπει να προσεχθούν, γιατί θα υπάρχει πληθωρισμός, θα υπάρχουν άλλα πράγματα μετά. Η Ελλάδα έχει καλούς οικονομολόγους που ξέρουν αυτά τα πράγματα και μπορεί να τα ζυγίσει και ανάλογα να αποφασίσει. Για τον τουρισμό αν η Ελλάδα βγει εκτός ζώνης, μπορεί να είναι θετικό. Μπορείς να κερδίσεις ένα και από την άλλη πλευρά να χάσεις περισσότερα. Αυτό που είναι βασικό, είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και ο κόσμος να προσαρμοστεί σε μια καινούργια πραγματικότητα».

Εχει δουλέψει πολύ ο Θανάσης Ψαρούλης


Στην προβολή της Μεσσηνίας στη Σουηδία είναι καθοριστική η συμβολή του Θανάση Ψαρούλη;
«Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα να γράφουν καλά για σένα. Ολη αυτή η δημοσιότητα που γίνεται έξω στις μεγαλύτερες εφημερίδες φυσικά βοηθάει πάρα πολύ και προβάλλει την περιοχή. Είναι πολύ σοβαρό πράγμα που σε μαθαίνει ο κόσμος έξω. Για όλα αυτά έχει δουλέψει πολύ ο κ. Ψαρούλης. Παίζει μεγάλο ρόλο όταν γράφεται κάτι στον ξένο Τύπο, στις Σκανδιναβικές χώρες που έχουν προγράμματα για τη Μεσσηνία. Οταν γράφεται κάτι για τη Μεσσηνία, για τις θάλασσες, για τον πολιτισμό, τα προϊόντα της είναι πολύ θετικά. Οσο περισσότερα διαβάζει κάποιος, τόσο περισσότερο ενδιαφέρεται».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας, τι άλλο θα θέλατε να σημειώσετε;
«Μου αρέσει πάρα πολύ η περιοχή εδώ και παίρνω όλα τα ρίσκα και θα κάνω τα πάντα για να συνεχίσω για χρόνια μπροστά να κρατηθώ στη Μεσσηνία. Σκοπός μας είναι να φέρουμε εδώ Σκανδιναβούς τουρίστες, αλλά μπορούμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες και να έχουμε μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου και για τους χειμερινούς μήνες. Το έχουμε σκεφθεί, γιατί η Μεσσηνία τα έχει όλα. Και στο θεματικό τουρισμό μπορούμε να επεκταθούμε. Εχουμε πολλά σχέδια για τη Μεσσηνία. Εδώ ήρθαμε για να μείνουμε, δεν ήρθαμε για μια χρονιά. Πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή και να γίνουν περισσότερα ξενοδοχεία. Τότε πραγματικά γίνεται ένας ελκυστικός σοβαρός τουριστικός προορισμός. Και πιστεύω ότι η συμβολή μου αυτή εδώ θα είναι πολύ θετική για τη Μεσσηνία και ειδικότερα την περιοχή της επαρχίας Μεσσήνης και θα προσπαθήσω να αναπτύξω τις δραστηριότητές μου στη Μεσσηνία».

 


Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη