Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 09:12

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: Εντονο ενδιαφέρον γα οργανωμένες εκδρομές

ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ: Εντονο ενδιαφέρον γα οργανωμένες εκδρομές

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Εντονο είναι το ενδιαφέρον για τις οργανωμένες εκδρομές που έχουν ανακοινωθεί ενόψει του Αγίου Πνεύματος. Τα περισσότερα πακέτα είναι ήδη κλεισμένα, με πολλούς Μεσσήνιους να ετοιμάζονται για κάποια «απόδραση» εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας ενδεχομένως στο πίσω μέρος του μυαλού τους το κόστος που έχουν να επωμιστούν σε μια ενδεχόμενη εκδρομή με το Ι.Χ. τους, λόγω των «αλμυρών» καυσίμων αλλά και των γενικότερων εξόδων που μπορούν να αποφύγουν με μια οργανωμένη εκδρομή. Ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών γραφείων της Καλαμάτας σημείωσαν στην «Ε» πως το ερχόμενο τριήμερο μπορεί να αποτελέσει συνέχεια του εξαιρετικού από πλευράς συμμετοχής Πάσχα, έχοντας παράλληλα το βλέμμα τους στο υπόλοιπο του καλοκαιριού, το ενδιαφέρον για το οποίο αναμένεται να αυξηθεί προς το τέλος Ιουνίου. Οι ίδιοι, στάθηκαν στις περιορισμένες διαθέσιμες κλίνες που προσφέρουν τα καταλύματα για οργανωμένες εκδρομές, προκύπτοντας κατ’ επέκταση λιγότερες διαθέσιμες θέσεις στα πακέτα, ενώ όπως παρατήρησαν οι Ευρωεκλογές και οι όποιες μετακινήσεις δεν φαίνεται να επηρέασαν το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον.
Bασίλης Κατσίρης: «Το ενδιαφέρον του κόσμου για το τριήμερο είναι έντονο, με μια εκδρομή που έχουμε προγραμματίσει για τη Σύρο να είναι φουλ, ενώ υπάρχουν και μεμονωμένοι που εστιάζουν σε νησιωτικούς προορισμούς, όπως Μήλο και Ρόδο, εξασφαλίζοντάς τους τη μεταφορά στο λιμάνι του Πειραιά με βανάκι, ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ξενοδοχείο. Πρόκειται για ένα τριήμερο που επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την μικρή διαθεσιμότητα δωματίων από τα ξενοδοχεία σε σχέση με αυτά που ζητάμε, όπως και το ζήτημα των τιμών, με το κόστος για τη διαμονή να έχει ξεφύγει, επηρεάζοντας αναπόφευκτα το τελικό πακέτο. Πρόκειται μια αλυσιδωτή κατάσταση, μιας και τα έξοδα των καταλυμάτων έχουν αυξηθεί, περνώντας απ’ τον έναν κλάδο στον άλλο. Για το αυξημένο ενδιαφέρον για του Αγ. Πνεύματος έχει βοηθήσει πως “πέφτει” μετά τα μέσα Ιουνίου αλλά και ο καιρός του τρέχοντος μήνα, δεδομένου πως αντίστοιχα άλλες χρονιές οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι προσδοκώμενες. Ο ιδανικός καιρός έτσι πέρα από το τριήμερο έχει βοηθήσει γενικότερα μέσα στο μήνα, μιας και τα Σαββατοκύριακα με εξαίρεση αυτό των Ευρωεκλογών καταγράψαμε μεγάλες πληρότητες, οι οποίες αποτέλεσαν τη συνέχεια του Πάσχα. Είναι ενδεικτικό πως το φετινό Πάσχα είχαμε σχεδόν τις διπλάσιες πληρότητες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Αναφορικά με το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ήδη έχουμε κλεισμένα πακέτα για Λευκάδα, Πάργα και Πρέβεζα, για Κέρκυρα, ενώ στις νέες μας προτάσεις συμπεριλήφθηκε η Μήλος».

Βασίλης Ζαφειρόπουλος: «Οι κρατήσεις για το ερχόμενο τριήμερο βρίσκονται σε καλό επίπεδο, τόσο σε εγχώριο πλάνο όσο και στο εξωτερικό, με τις εναπομείναντες θέσεις πλέον να είναι λίγες. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, έχει παρατηρηθεί πως εξυπηρετεί περισσότερο κόσμο που έχει προγραμματίσει τη βασική του άδεια τον Σεπτέμβριο και όχι ίσως τόσο τους έχοντες άδεια τους πιο κοντινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Σχετικά με το ενδιαφέρον του κόσμου ευρύτερα για το καλοκαίρι, αυτό τείνει για την ώρα πιο πολύ στο εξωτερικό, με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Σικελία και η Ελβετία να έχουν την τιμητική τους. Από πλευράς κίνησης του Πάσχα, ήταν αρκετά ικανοποιητική, φτάνοντας οι περισσότερες προτάσεις μας στο 90% στους εμπορικούς προορισμούς».

Βασίλης Τριγκιλίδας: «Για Αγ. Πνεύματος όλα τα ταξίδια μας είναι 100%, μη μπορώντας να πάρουμε περισσότερο κόσμο ώστε να ανταποκριθούμε στο ενδιαφέρον, μιας και υπάρχει έλλειψη σε δωμάτια στις περιοχές που έχουμε επιλέξει να πάμε, όπως σε Τήνο, Μύκονο, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο αλλά και στο εξωτερικό, όπως η Καππαδοκία. Η εξάντληση σε δωμάτια είναι απόρροια του γενικότερου ενδιαφέροντος του οργανωμένου τουρισμού της χώρας για εξορμήσεις στα μέρη αυτά. Η αυξημένη ζήτηση οφείλεται ενδεχομένως στο γεγονός πως το τριήμερο φέτος έπεσε πιο αργά ημερολογιακά, έχοντας τελειώσει παράλληλα το πρόγραμμα εξετάσεων των σχολείων. Βέβαια, όντας ένα εμπορικό τριήμερο, δεν μας βοήθησε όπως προείπα στο να έχουμε κι άλλες διαθέσιμες κλίνες, εν αντιθέσει με ένα τριήμερο μικρότερης δυναμικής, στις αρχές δηλαδή του Ιούνη. Σε ότι έχει να κάνει με τις Ευρωεκλογές και αν επηρέασαν τον προγραμματισμό του κόσμου, έτσι κι αλλιώς “έτρεχαν” παράλληλα οι Πανελλαδικές, όπου οι οικογένειες εν προκείμενο δύσκολα θα κανόνιζαν κάτι εκείνο το Σαββατοκύριακο. Από πλευράς κινητικότητας για Ιούλιο και Αύγουστο, υπάρχει δυναμική για Ελλάδα και εξωτερικό, αναμένοντας αυτή να αυξηθεί από τις αρχές του επόμενου μήνα και έπειτα. Οσο για την κίνηση του Πάσχα, το γεγονός πως έπεσε αργά και δεν υπήρχε το ρίσκο της κακοκαιρίας, οδήγησε σε πληρότητες που κινήθηκαν στο 100%, ωστόσο στους κλασικούς προορισμούς που είχαμε περαιτέρω ενδιαφέρον από τον κόσμο να ταξιδέψει, δεν μπορέσαμε να τον εξυπηρετήσουμε λόγω του εισερχόμενου τουρισμού και των συμβολαίων των tour operator, μη προκύπτοντας περισσότερα δωμάτια για την Ελληνική αγορά. Αρα, όσο πιο νωρίς είναι το Πάσχα, τόσο καλύτερα είναι για τα ταξιδιωτικά γραφεία και κατ’ επέκταση για τους πελάτες τους».