Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2011 20:49

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου να κηρυχτεί σεισμόπληκτη η περιοχή της Οιχαλίας

Γράφτηκε από τον

Ομόφωνη απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας να υποβάλει αίτημα ώστε ο δήμος να χαρακτηριστεί σεισμόπληκτος, λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που έχει ξεκινήσει από τις αρχές καλοκαιριού και συνεχίζεται έχοντας προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην περιοχή.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε εκ νέου, καθώς το θέμα είχε ξανατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως από κακή ηχογράφηση των πρακτικών που δεν ακούγονταν στην απομαγνητοφώνηση -όπως σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Σταυρόπουλος- το θέμα ξανάρθε για συζήτηση.
Ο κ. Σταυρόπουλος επίσης τόνισε ότι έχουν ζητηθεί λυόμενα αλλά το υπουργείο απαντά ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι. Ακόμη αναφέρθηκε στα προνόμια που προβλέπονται για μια σεισμόπληκτη περιοχή.
Για αίτημα που κατατίθεται εκ των υστέρων έκανε λόγο ο Δημήτρης Ηλιακόπουλος, ρωτώντας παράλληλα αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο.
Την ανάγκη το σχετικό αίτημα να συνοδεύεται από την απαραίτητη τεκμηρίωση επισήμανε ο Κώστας Δημητρακόπουλος. Χρειάζεται, είπε, να υπάρχει μια συνοδευτική τεχνική έκθεση αλλιώς αν πάει σκέτο το αίτημα η απάντηση θα είναι αρνητική.
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης τόνισε πως το αίτημα δεν γίνεται εκ των υστέρων, καθώς μέχρι τώρα υπάρχουν 294 αιτήσεις από πολίτες για εξέταση κτηρίων που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό κι ακόμη κατατίθενται αιτήσεις. Είπε ότι συνεχίζεται η καταγραφή από τους μηχανικούς του ΤΑΣ και ότι οι μηχανικοί του δήμου βρίσκονται διαρκώς έξω, επισκεπτόμενοι τις σεισμόπληκτες περιοχές.
Εξάλλου αναφέρθηκε στο αίτημα να σταλούν λυόμενα στο δήμο. Αν υπάρξει ανάγκη, είπε, θα πάμε να τα πάρουμε από κάποιους που τα έχουν και δεν τα χρειάζονται.
Από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ελένη Αλειφέρη σημείωσε καταρχάς ότι η επίσκεψη των σεισμολόγων που καθησύχασαν τον κόσμο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, για να μη φύγει άρον άρον ο κόσμος από την περιοχή την καλοκαιρινή περίοδο. Τόνισε δε ότι τα μέτρα που θα ισχύσουν σε μια περιοχή που χαρακτηρίζεται  σεισμόπληκτη καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση. Υπογράμμισε πως είναι σημαντικό να χαρακτηριστεί η περιοχή σεισμόπληκτη για να υπάρξει κάποια ρύθμιση για τις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι το αίτημα αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ένα υποστηρικτικό έγγραφο.