Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011 21:53

Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Τριφυλίας αναπολούν τις παλιές ημέρες των κοινοτήτων

Γράφτηκε από τον
Οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Τριφυλίας αναπολούν τις παλιές ημέρες των κοινοτήτων

Τις παλιές μέρες των κοινοτήτων φαίνεται ότι αναπολούν οι πρόεδροι και οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινοτήτων στο δήμο Τριφυλίας οι οποίοι εμφανίζονται απογοητευμένοι από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην περιοχή. Βλέπουν ότι όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν κάποια μικρά έργα για τα χωριά τους αλλά ούτε καλά - καλά να διαχειριστούν την καθημερινότητα την οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Με δυσκολία, όπως μας είπαν, μπορούν να κάνουν κάτι για τον τόπο τους την στιγμή που δεν έχουν ούτε λάμπες να αλλάξουν στις κολώνες. Σημειώνουν ότι βασική αιτία για αυτή την κατάσταση είναι η οικονομική δυσχέρεια που υπάρχει γενικά στην πατρίδα μας και κατά συνέπεια και στους δήμους, από την άλλη η μεγάλη έκταση που έχει ο Δήμος Τριφυλίας, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που λένε ότι δεν φταίνε πάντα οι θεσμοί αλλά και εκείνοι που έχουν εκλεγεί για να τους εφαρμόσουν και να διοικήσουν.
Η γενική εικόνα που βγαίνει από όλους τους προέδρους με τους οποίους μιλήσαμε, προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την γεωγραφική περιφέρεια του δήμου, είναι ότι υπάρχει απογοήτευση από την λειτουργία του «Καλλικράτη» μέχρι τώρα, κάτι που άλλωστε εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνάντησή τους με το δήμαρχο Τριφυλίας.
Μιλώντας με προέδρους των χωριών, από τους Χριστιάνους ο Γιάννης Καλογερόπουλος μας είπε: «Είναι μια αποτυχία και μάλιστα μεγάλη αποτυχία ο νέος θεσμός, καθώς δεν έχει βοηθήσει καθόλου τα χωριά. Δεν λειτουργεί τίποτα σωστά, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε τα μικρά προβλήματα που έχουν τα χωριά, ούτε με υδραυλικούς, ούτε με ηλεκτρολόγους, αγροτική οδοποιία μηδέν. Πριν τα πράγματα σίγουρα ήταν καλύτερα, τώρα είναι πιο μεγάλος ο δήμος και κάπου χάνεται η όλη διαδικασία. Δεν έχει λειτουργήσει καθόλου σωστά, εμείς είμαστε ένα μεγάλο χωριό και δεν ξέρουμε πού να απευθυνθούμε, ο ένας μας στέλνει στον άλλον. Πετρέλαιο για το γκρέιντερ που ανέβηκε στο χωριό μαζέψαμε εμείς και βάλαμε».
Από το Μουζάκι, ο πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Λίτσας μας τόνισε: «Σαν θεσμός μπορεί να είναι εντάξει, αλλά όπως είναι μεγάλος ο δήμος τα χωριά είναι σε πιο δεινή θέση από ότι με τον Καποδίστρια, σε συνδυασμό με την συγκυρία της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Τα πράγματα είναι αρνητικά από την στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να κάνουμε τα απαραίτητα, ότι γίνεται μέχρι τώρα έχουμε βάλει το χέρι στην τσέπη, δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το δήμο, χωρίς φυσικά να λέμε ότι φταίει η δημοτική αρχή από τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρήματα. Το κάθε χωριό όπως ήταν παλιά που κάθε κοινότητα είχε τα δικά της χρήματα ήταν καλύτερα».
Ο πρόεδρος του Μαράθου Γιώργος Μίγγας επισήμανε: «Ο "Καλλικράτης" είναι αποτυχημένος, γιατί δεν μπορούμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε ούτε θέματα της καθημερινότητας. Ο "Καποδίστριας" μας εξυπηρετούσε πολύ καλύτερα, τώρα έχει γίνει ένας αχανής δήμος που δεν μπορεί να λειτουργήσει με τίποτα. Σε αυτό φταίει η οικονομική κρίση αλλά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει ο δήμος σε αυτή την τεράστια έκταση που έχει».
Ο πρόεδρος των Αρμενιών Παναγιώτης Καλογερόπουλος μας είπε: «Με τον "Καλλικράτη" είμαστε χειρότερα από ότι με τον "Καποδίστρια", πριν είμαστε πιο κοντά στην πόλη μας, πιο δεμένοι με το κέντρο του δήμου την Κυπαρισσία. Τώρα με τόσο μεγάλη έκταση που έχει ο δήμος ακόμη κάτι δεν πάει καλά, δεν ξέρω βέβαια τι θα γίνει αργότερα. Φέτος δεν πήραμε ούτε ένα μέρος της ΣΑΤΑ, βέβαια ο δήμος επικαλείται τις οικονομικές δυσκολίες. Για εμένα με τον "Καποδίστρια" ήταν πιο καλά τα πράγματα».
Ο εκπρόσωπος της Κεφαλόβρυσης Περικλής Κανελλόπουλος σημείωσε: «Είμαστε χειρότερα από ότι με τον "Καποδίστρια", δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ούτε θέματα της καθημερινότητας, όπως καθαριότητα, ύδρευση, αγροτική οδοποιία. Νομίζω η οικονομική δυσκολία που υπάρχει γενικότερα είναι το κύριο πρόβλημα αλλά και ότι έχουμε απομακρυνθεί πολύ από τα κέντρα εξουσίας».
Ο πρόεδρος του Καλού Νερού Σπύρος Παπαηλίου επισήμανε: «Η λέξη που χαρακτηρίζει τον "Καλλικράτη" είναι ότι είναι καταστροφικός για την τοπική κοινωνία. Και εκτός από την οικονομική κρίση πιστεύω ότι δεν υπάρχει διάθεση για κάτι παραπέρα, είναι τόσον χάλια η κατάσταση που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι τόσο μεγάλος ο δήμος ο δικός μας που δεν λειτουργεί σχεδόν τίποτα. Τα χωριά, αν εξαιρέσουμε τις μεγάλες πόλεις που εκεί υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον, τα χωριά είναι εντελώς απομονωμένα. Ο "Καλλικράτης" έφερε την καταστροφή και το λέω γιατί ελπίζαμε ότι στην καθημερινότητα θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε, αλλά ούτε αυτό είναι δυνατό, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε καθόλου».
Ο εκπρόσωπος του Ραπτόπουλου Αλέξανδρος Σπάλας σημείωσε: «Σαν θεσμό δεν έχω λόγους να τον κατακρίνω, αλλά έτσι όπως προχωράει, εδώ στην περιφέρεια δεν προχωράει τίποτα απολύτως. Προχθές που μας είχε καλέσει ο δήμαρχος μας είπε ότι δεν έχουμε εκείνο, δεν μας εμπιστεύεται ο άλλος, δεν μας πιστώνει ο άλλος, καλύτερα να το κλείσει το δημαρχείο. Τι θα γίνει δηλαδή; Είναι ένας θεσμός που δεν έχει λειτουργήσει αλλά αυτό σ’ ένα βαθμό εξαρτάται και από την ικανότητα του δημάρχου, δεν είναι μόνο ο θεσμός αλλά και οι άνθρωποι που καλούνται να τον κινήσουν. Μέχρι τώρα δεν έχει λειτουργήσει τίποτα, ούτε σε θέματα καθημερινότητας και όλα ξεκινάνε από το χρήμα».
Ο εκπρόσωπός του Εξοχικού Ιωάννης Λιώνης μας είπε: «Ακόμη δεν έχει λειτουργήσει τίποτα, τα πράγματα είναι τα ίδια όπως και πριν με τον "Καποδίστρια" δεν γίνεται τίποτα και τότε με το ζόρι να κάνεις καμιά δουλειά στο χωριό. Αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχουν λεφτά τι δουλειές να γίνουν στα χωριά, με την καθαριότητα τα καταφέρνουμε αλλά να κάνουμε κανένα έργο δεν μπορούμε».
Ο πρόεδρος των Βρυσών Παναγιώτης Γαρατζιώτης μας τόνισε: «Ως την ώρα καθώς δεν υπάρχουν χρήματα δεν έχει γίνει τίποτα, ότι μπορούμε με τους λίγους πόρους που υπάρχουν. Εδώ δεν μπορούμε ούτε την αγροτική οδοποιία να κάνουμε. Πριν με τον "Καποδίστρια" τα πράγματα σίγουρα ήταν πολύ καλύτερα, τώρα με τον "Καλλικράτη" ώς την ώρα τουλάχιστον δεν έχουμε δει κάτι καλύτερο».


NEWSLETTER