Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2010 21:18

Η ομιλία Μπρεδήμα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η ομιλία Μπρεδήμα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Καλαμάτας

Από την ιερή πόλη της Καλαμάτας. Το λίκνο της ελευθερίας και του πολιτισμού χαιρετίζω τις Φίλες και τους φίλους , πολίτες του νέου διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, Σας ευχαριστώ, μέσα από την καρδιά μου, για την πρωτοφανή αυτή συγκέντρωση
Αυτό αποδεικνύει την αναγνώριση του έργου μας.  Αποτελεί την επιβράβευση του αγώνα μας για τη δημιουργία ενός νέου Δήμου Καλαμάτας.
Ευχαριστώ τον άξιο ευρωβουλευτή Σταύρο Λαμπρινίδη που λαμπρύνει με την παρουσία του το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για τα θερμά του λόγια.
Χαιρετίζω την παρουσία, στη συγκέντρωσή μας, του υφυπουργού οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, των βουλευτών Νάντιας Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη,  του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη με το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη Χρήστο Μαλαπάνη και του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία. Ο Μαλαπάνης έχει προσφέρει πολλά στον τόπο μας και από το βήμα της αποψινής συγκέντρωσης θα ήθελα να τον ευχαριστήσω για τις σημαντικές παρακαταθήκες που άφησε στο Δήμο, αλλά και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο όπου κατέστησε το λόγο άξιο και τη θεωρία πράξη.
Χαιρετίζω την παρουσία στη συγκέντρωση αγαπητών νυν και πρώην Δημάρχων, του Γιώργου Κουτσούλη. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς πολίτης ότι επί δημαρχοντίας του ξεκίνησαν σημαντικά έργα υποδομών για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας
Χαιρετίζω την παρουσία του Δημάρχου Θουρίας Γιώργου Σκαλαίου, ο οποίος, αναμφισβήτητα, αποτελεί σημείο αναφοράς για το έργο που αφήνει στο Δήμο του, αλλά και των πρώην Δημάρχων Άριος και Αρφαρών Γιώργου Μπρούμα  και Γιάννη Αργυράκη
Απόψε αισθάνομαι βαθειά συγκινημένος για έναν ακόμη λόγο. Γιατί παράλληλα, έστω και συνοπτικά,  λογοδοτώ για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε να σας εκπροσωπώ από την σύσταση του θεσμού της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επί 4 συνεχείς τετραετίες, ως υπηρέτης του κυρίαρχου Μεσσηνιακού Λαού  στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να δίνω μάχες μέσα και έξω από αυτό υπηρετώντας την εντολή σας, κόντρα στα μεγάλα συμφέροντα και κοντά στον πολίτη. Κόντρα στα ξενόφερτα σούπερ μάρκετ  που εξαφανίζουν την τοπική μας οικονομία και μεταφέρουν τους μπεζαχτάδες τους εκτός όχι μόνον της Καλαμάτας αλλά και εκτός Ελλάδος.
Ιδιαίτερα χαιρετίζω την παρουσία όλων σας, ανεξάρτητα από κομματική προτίμηση, γιατί ο Συνδυασμός μας είναι πραγματικά συνδυασμός Αδέσμευτος και Αυτοδιοικητικός και η Δημοτικής μας Αρχή, Δημοτική Αρχή όλων των δημοτών, όλων των Καλαματιανών, πέρα και πάνω από χρώματα και κομματικά συρματοπλέγματα
Ιδιαίτερα, απόψε και από αυτή εδώ την πλατεία , Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, καλό αγώνα σε όλους τους συνυποψήφιους δημάρχους (κατά αλφαβητική σειρά) Διασάκο Νίκο, Μπεχράκη Σταμάτη,  Νίκα Παναγιώτη και  Φωτέα Νίκο και όλους  τους υποψηφίους των συνδυασμών τους     και τους διαβεβαιώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί τους για την προκοπή και την ανάπτυξη του δήμου μας, έξω από οποιεσδήποτε χρωματισμούς και  κομματικά συρματοπλέγματα. Γιατί για μας ένας είναι ο σκοπός μας, να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας και να εργαστούμε για την ευημερία τους.
Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες της Καλαμάτας και του νέου διευρυμένου Δήμου που θέλουν να βοηθήσουν να βγει ο τόπος μας από το απογοητευτικό, μίζερο βάλτωμα στο οποίο έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο δίνοντας την ψήφο τους ή δραστηριοποιημένοι και συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια να πείσουμε τους συμπολίτες μας, ότι μόνο όλοι μαζί μπορούμε να φτάσουμε στον τελικό σκοπό. Δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε συναγωνιστές.
Αυτός ο τόπος, με την πλούσια και αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή, πρέπει να ξαναβρεί τον εαυτό του για να μπορέσει να διεκδικήσει ένα καλύτερο αύριο.
Θα δουλέψουμε  σκληρά γι’ αυτό, αυτή είναι η επιδίωξή μου. Αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι δουλειά, με συνέπεια στις αρχές μας και τελικό στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Δεν θέλουμε τη Δημαρχία για να ικανοποιήσουμε προσωπικές φιλοδοξίες. Στην «ΑΛΛΑΓΗ» είμαστε μία «δυνατή ομάδα», μία ομάδα με όραμα αλλά και γνώση και πλήρη συνείδηση αυτού που λέμε κοινωνική συμμετοχή.
Η Καλαμάτα έχει ανάγκη να ανασάνει, να ξανοιχτεί χωρίς φοβικούς συντηρητισμούς στη πλατιά λεωφόρο των αλλαγών, που θα δώσουν στην πόλη την ώθηση που χρειάζεται για να διεκδικήσει τολμηρά προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, πολιτισμικής ανάτασης.
Ο νέος δήμος μας χρειάζεται ανάσα στους δρόμους του, ανάσα στις αγορές και τον τουρισμό του, ανάσας στον πολιτισμό του. Χρειάζεται ανάσα ανθρωπιάς, εντιμότητας, δικαιοσύνης.
Φίλες και φίλοι, σκέφτηκα να συναντηθούμε απόψε εδώ στην κεντρική πλατεία, σε ένα σημείο της πόλης που μαζί με τον ευρύτερο χώρο περιγράφει αρκετά αντιπροσωπευτικά αυτό που είναι σήμερα η πόλη μας η Καλαμάτα. Μια πόλη εγκαταλελειμμένη που σταθερά παρακμάζει, που περιθωριοποιείται οικοδομικά, πολεοδομικά, οικονομικά και πολιτιστικά.
Πόλη που ασφυκτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια πόλη σε κρίση. Ή μάλλον για να ακριβολογούμε μια πόλη που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης.
Και γι’ αυτή την κατάσταση υπάρχουν ευθύνες πολιτικές και προσωπικές. Του απερχόμενου Δημάρχου και της Δημοτικής του Αρχής.
Κατ’ αρχήν, η οικονομική της διαχείριση υπήρξε αδιαφανής, αντιαναπτυξιακή. Ανορθολογική και πελατειακή διαχείριση του προσωπικού, κακοδιοίκηση στη σχέση της με τους πολίτες, αναποτελεσματικότητα των κοινωνικών υπηρεσιών, υποβάθμιση των υποδομών της πόλης.
Κραυγαλέα είναι πλέον η αποτυχία της στον τομέα καθαριότητας. Αυτή η εικόνα που όλοι έχουμε, δηλαδή ότι η Καλαμάτα είναι μια πόλη βρώμικη, περιγράφει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη χρεοκοπία ενός ολόκληρου συστήματος. Ως δια μαγείας όμως, παρατηρούμε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα για να δοθεί η εικόνα μιας πόλης καθαρής. Πρόκειται δυστυχώς για μια πρόσκαιρη αυταπάτη, με ημερομηνία λήξεως την ημερομηνία των εκλογών. Την επόμενη, δυστυχώς, η βρώμα θα επανακάμψει.
Για να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα εμείς δηλώνουμε ότι θα ενισχύσουμε ουσιαστικά την ανακύκλωση, που η προηγούμενη Δημοτική Αρχή απαξίωσε με το χειρότερο τρόπο. Οργανώνουμε την πληροφοριακή υποδομή, που είναι αναγκαία για τον καλύτερο σχεδιασμό. Bασικό στοιχείο του προγράμματος ανακύκλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με προτεραιότητα τα παιδιά και τους εφήβους.
Προχωρούμε στην ανάπτυξη της οικιακής κομποστοποίησης. Όταν το 30% περίπου των κατοικιών του νέου διευρυμένου δήμου αποτελείται από μονοκατοικίες είναι αδιανόητο να μην προχωρήσουμε στην ανάπτυξή της. Επιτέλους, δεν μένουμε μόνο στα λόγια, όπως έκανε η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά αντιμετωπίζουμε με έργα το πρόβλημα της αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού και της λυματολάσπης.
Κύριε Νίκα, για τέσσερα χρόνια κοροϊδεύατε με υποσχέσεις του κατοίκους του Ασπροχώματος και της ευρύτερης περιοχής, χαϊδεύατε αφτιά, αλλά το ταμείο του έργου σας στο μείζον αυτό ζήτημα είναι μηδενικό. Ήρθε ο καιρός αυτή η κατάσταση ν’ αλλάξει. Εξετάζουμε λύσεις με σεβασμό όμως στους πολίτες  και το περιβάλλον.
Τέλος, διεκδικούμε με κάθε τρόπο και μέσο την υλοποίηση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού.
Οι κάτοικοι πληρώνουν ακριβά την καθαριότητα και έχουν δικαίωμα σε μια πόλη χωρίς σκουπίδια στους δρόμους.
Κύριε Νίκα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας, αλλά ιδιαίτερα τις τελευταίες προεκλογικές εβδομάδες, σε αντίθεση με όσα δηλώνατε με κομπορημοσύνη σε εφημερίδες και τηλεοράσεις, έχετε εντάξει ορισμένους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας στον προεκλογικό σας μηχανισμό. Οι καταγγελίες που φθάνουν στα γραφεία μας είναι καθημερινές, το διαπιστώνουν οι πολίτες στις εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε.
Δεσμεύετε ένα μεγάλο μέρος από τα τις χρηματοδοτήσεις του Δήμου Καλαμάτας η και δημοπρατείται για έργα που δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Από την άλλη, οι μπετονιέρες ρίχνουν τσιμέντο σε ιδιωτικούς δρόμους για ψηφοθηρικούς λόγους και μόνο.
Τις τελευταίες μέρες έρχονται στα γραφεία μας καταγγελίες από εργολάβους δημοσίων έργων ότι η δημοτική αρχή δείχνει ιδιαίτερη αδυναμία σε έναν μόνον από αυτούς αγνοώντας δεκάδες άλλους.
Αυτά κύριε Νίκα είναι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές από την πλευρά σας, αντίκεινται στους κανόνες της εκλογικής νομοθεσίας
Ο Δήμος Καλαμάτας όμως έχει ανάγκη από μια ριζική αλλαγή ηγεσίας κι από μια αυθεντική μεταρρύθμιση στο πεδίο της οργάνωσης, αλλά και των αρχών και αξιών που η νέα Δημοτική Αρχή θα κριθεί να εφαρμόσει.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ο εκδημοκρατισμός του ίδιου του Δήμου. Η ΑΛΛΑΓΗ πρέπει να αρχίσει από το κοινό σπίτι όλων μας. Δύο είναι τα θεμελιώδη στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε: Διαβούλευση και Διαφάνεια.
Το ξέρω, δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας και οι δύο λέξεις έχουν φθαρεί προτού καν εφαρμοστούν στην πράξη οι έννοιες που περικλείουν, ωστόσο αποτελούν βασικές αρχές για τη νέα δημοκρατική διακυβέρνηση στο Δήμο της Καλαμάτας.
Προχωρούμε, επίσης, στην επανασύσταση διαπαραταξιακών επιτροπών οι οποίες θα συζητούν και θα συναποφασίζουν για τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου Καλαμάτας.
Υλοποιούμε επιτέλους τον κανονισμό καθαριότητας, ο οποίος έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά δεν ενεργοποιήθηκε ουσιαστικά ποτέ μέχρι σήμερα.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η ανασφάλεια, ο φόβος, η απόγνωση και σταδιακά η οργή εγκαθίστανται στη ψυχή και στην καθημερινότητα των Καλαματιανών. Παράλληλα ολόκληρα διαμερίσματα απαξιώνονται κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά. Οι κάτοικοι αφήνουν τα σπίτια τους, έμποροι και μαγαζάτορες κατεβάζουν ρολά λόγω της ανασφάλειας και του παραεμπορίου, ιδιοκτήτες βλέπουν να εξανεμίζεται από τη μια μέρα στην άλλη η αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Πρόκειται – όπως είπα – για μια αυθεντική κατάσταση ανάγκης που απειλεί θεμελιώδη δικαιώματα των δημοτών. Το δικαίωμα να κυκλοφορεί κανείς ελεύθερα στους δημόσιους χώρους, τα δικαιώματα που συνδέονται με την ποιότητα ζωής, τα δικαιώματα στην εργασία και την επιχειρηματική δραστηριότητα που θα πληγούν ακόμη περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης.
Εμείς αυτή την κατάσταση θα την αλλάξουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση. Η νέα Δημοτική Αρχή θα κάνει αυτό που μπορεί και πρέπει σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, το αρμόδιο υπουργείο, αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία.
Ο Δήμος είναι απροστάτευτος γι΄ αυτό και κρύβει μέσα του μεγάλες εντάσεις, που όσο δεν τις αντιμετωπίζουμε με σύνεση και αποφασιστικότητα εγκυμονούν μια πραγματική κοινωνική έκρηξη και τότε θα υπάρξουν φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας, πολίτες που θα προσπαθήσουν να πάρουν οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.
Το ίδιο πλαίσιο ασφάλειας δημιουργούμε ειδικότερα και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Γι’ αυτό προχωρούμε στην εξάλειψη του παραεμπορίου, αλλά απαλλάσσουμε και τους νέους επιχειρηματίες από την καταβολή τελών για μια τριετία.
Ασφαλώς δεν είναι μόνο τα παραπάνω προβλήματα που παρέμειναν άλυτα από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή και έφτασαν το Δήμο μας σε μια κατάσταση κρίσης και παρακμής.
Τέσσερα χρόνια διαβάζουμε στις τοπικές εφημερίδες ανακοινώσεις της Δημοτικής Αρχής για δήθεν ολοκλήρωση των μελετών του Σχεδίου Πόλης. Η πραγματικότητα όμως γι’ αυτή είναι αμείλικτη. Εκτός από τις μελέτες της Αρτέμιδος και της Κηπούπολης, που βρήκε έτοιμες από την Δημοτική Αρχή του Γιώργου Κουτσούλη, στα άλλα δεν έκανε απολύτως τίποτα. Επιτέλους, δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε εσαεί τον πολίτη, να παίζουμε με τ’ όνειρό του να χτίσει ένα σπίτι. Για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αντιστροφή αυτής της κατάστασης. Γιατί εκτός των άλλων θα βοηθήσουμε να ζωντανέψει και πάλι ο τομέας της οικοδομής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλους μας.
Συνδημότες και συνδημότισσες,
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη που ασφυκτιά καθημερινά λόγω του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει. Παρά τις υποσχέσεις της, το ταμείο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής και σ’ αυτό τον τομέα είναι μηδενικό. Ολοκληρώνει τη θητεία της και μας παραδίδει μια πόλη – βάσανο.
Εμείς στο πρόγραμμά μας για να ανασάνει η πόλη μεταξύ των άλλων προτείνουμε μερική επιδότηση για δύο χρόνια του εισιτηρίου του Αστικού ΚΤΕΛ, από τα έσοδα της ελεγχόμενης στάθμευσης, ώστε αυτό να αποτελέσει κίνητρο για τη στροφή του κόσμου στη χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς. Παράλληλα, σχεδιάζουμε τη δημιουργία νέων και πιο συστηματικών αστικών γραμμών σε ώρες αιχμής.
Αναπτύσσουμε ουσιαστικά το προαστιακό τρένο με έξυπνα δρομολόγια. Σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλει οικονομικά τόσο ο Δήμος Καλαμάτας όσο και η ΤΕΔΚ. Παράλληλα, επεκτείνουμε το δίκτυο διαδρομών ασφαλούς κίνησης ποδηλάτων. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξετάζουμε την περίπτωση παραχώρησης δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο ποδηλάτων στους δημότες. Η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από κάθε είδους εμπόδια και η δημιουργία πεζοδρόμων συνεχούς ροής χωρίς κίνδυνο, θα αναζωογονήσει την πρόθεση των πολιτών για πεζοπορία.
Ο αθλητισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια για την νεότητα  της περιοχής στόχοι μας είναι:
1) στήριξη του μαζικού αθλητισμού σε συνεργασία με τους συλλόγους δρομέων υγείας Μεσσηνίας και ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας
2) βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων των σχολείων, με πλαστικοποίηση γηπέδων και όπου ο χώρος επιτρέπει κατασκευή γηπέδων 5  Χ 5   με τάπητες
3) βελτίωση των μεγάλων αθλητικών εγκαταστάσεων της Καλαμάτας στάδιο- κολυμβητήριο- τέντα που η δημοτική αρχή τα εγκατέλειψε
4) θέσπιση αθλητικής ημέρας για το δήμο οπού θα οργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις κύρια μαζικού αθλητισμού αλλά και θα τιμούνται πρόσωπα που έχουν προσφέρει υπηρεσίες στον αθλητισμό της πόλης- Δήμου
5) αμέριστη βοήθεια στην ομάδα ποδοσφαίρου «Καλαμάτα» για επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία όπου δικαιούται να ευρίσκεται η «ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ» που γνώρισε λαμπρές μέρες δόξας και που τόσο αγωνίστηκαν παράγοντες και φίλαθλοι.
Παράλληλη θα είναι η μέριμνα μας και για τις άλλες ομάδες της Καλαμάτας και των δημοτικών διαμερισμάτων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.
Επίσης θα επιδιώξουμε την έμπρακτη στήριξη και αναβάθμιση πολιτιστικών εκδηλώσεων που τα τελευταία χρόνια ολοένα και φθίνουν, δύο τέτοια παραδείγματα είναι η αναβάθμιση των ανθεστηρίων και ο σαϊτοπόλεμος του Πάσχα  που όπως γνωρίζεται δεν έγινε το φετινό Πάσχα δήθεν για έλλειψη δημιτσανίτικης μπαρούτης.

Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει, επιτέλους, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια να προχωρήσουμε στην ανάδειξη των προϊόντων της τοπικής μας παραγωγής, να υλοποιήσουμε ένα πράσινο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Ταΰγετο, από τη μια άκρη του έως την άλλη.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας να γίνουν αποδοτικότερες, χωρίς ρουσφετολογικές σκοπιμότητες και θα επεκταθούν σε κάθε περιοχή του. Τα ΚΑΠΗ θα πρέπει να εμπλουτιστούν με περισσότερες ευκαιρίες και δυνατότητες. Η παράταξή μας είναι συνοδοιπόρος των πολιτών του Δήμου για να βγούμε από την οικονομική κρίση  που έχει πλήξει τη χώρα.
Η ΑΛΛΑΓΗ δεν στηρίζει μόνο την Καλαμάτα. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του Άρι, των Αρφαρών, της Θουρίας και των διαμερισμάτων τους. Γιατί για εμάς ο Δήμος Καλαμάτας δεν τελειώνει στο κέντρο της πόλης. Για εμάς οι δημότες που μένουν στη Ράχη, στο Φραγκοπήγαδο, στην Αγία Παρασκευή, στην Αγία Τριάδα, στο Ασπρόχωμα, στη Βέργα, στη Μικρή Μαντίνεια, στα τοπικά διαμερίσματα έχουν τις ίδιες ανάγκες με αυτές του κέντρου.
Σήμερα όμως από την κεντρική πλατεία της Καλαμάτας είμαστε έτοιμοι να υποσχεθούμε στους δημότες ότι για τη δημοτική μας κίνηση ο Δήμος μας είναι χώρος προσφοράς και μόνο και όχι επάγγελμα. Γι’ αυτό προχωρούμε από την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε τις τύχες του Δήμου σε μείωση κατά 50% στο μισθό του Δημάρχου και 30% στους μισθούς των αντιδημάρχων. Εγώ προσωπικά, θα διαθέτω και το υπόλοιπο 50% του μισθού για αναξιοπαθείς συμπολίτες μέσα από διάφανες διαδικασίες και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το έχουμε πει πολλές φορές μέχρι σήμερα. Το επαναλαμβάνουμε και σήμερα: Η ΑΛΛΑΓΗ δεν θα διστάσει να προχωρήσει στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων όταν υπάρξει ανάγκη για να εκφραστεί ατόφια η λαϊκή βούληση, σύμφωνα με τους κανόνες της Δημοκρατίας.

Προωθούμε τη δημιουργία ενός συμμετοχικού δήμου που προϋποθέτει μια Δημοτική Αρχή ευαίσθητη που να μπορεί να ακούει τις προτάσεις, τα παράπονα, τις γνώμες όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, με διαφάνεια και ισονομία για όλους. Γι’ αυτό προχωρούμε στην καθιέρωση της Ώρας του Δημότη από το Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους. 
Το διαδίκτυο μας προσφέρει, επίσης, την ευκαιρία να εντάξουμε τους δημότες στη διαδικασία λήψης των σημαντικότερων αποφάσεων του Δήμου.
Όταν όλοι είναι βέβαιοι ότι με διαφάνεια θα εξεταστούν τα αιτήματά τους, ότι θα κριθούν δίκαια οι αιτήσεις τους, η αίτησή τους λόγου χάριν για να βάλουν τα παιδιά τους στο βρεφονηπιακό σταθμό, ότι με διαφάνεια και δικαιοσύνη θα αξιοποιηθούν οι πόροι του Δήμου όσοι λίγοι και να ναι, τότε οι αρχές γίνονται υλική δύναμη, δύναμη πολλαπλασιαστική, οι πολίτες πείθονται και προσεγγίζουν το Δήμο, προσφέρονται και συμμετέχουν.
Είναι προφανές ότι αυτές οι αρχές, της δημοκρατικής διακυβέρνησης μέσα από την ψηφιακή δημοκρατία, απευθύνονται πρώτα απ’ όλα στους νέους, οι οποίοι μεμονωμένα ή συλλογικά μέσα από τοπικές Ενώσεις, Συλλόγους ή ακόμη και απλές παρέες, αναπτύσσουν αυθόρμητα ομαδικές πρωτοβουλίες στο διαδίκτυο.
Όλοι αυτοί οι νέοι και οι νέες είναι πολιτικοποιημένοι με έναν τρόπο που διαφέρει από αυτόν των προηγούμενων γενεών. Μπορεί να έχουν ίσως στρέψει την πλάτη τους στα πολιτικά κόμματα, αλλά ο προβληματισμός τους για τα κοινά είναι βαθύτατα πολιτικός. Αυτούς τους νέους έχουμε την υποχρέωση να τους διεκδικήσουμε, κατ’ εξοχήν σήμερα που το μέγεθος των προβλημάτων επιβάλλει ούτως ή άλλως την υπέρβαση κομματικών περιχαρακώσεων.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Έχω πλήρη συνείδηση ότι το εγχείρημά μας είναι δύσκολο και γίνεται ακόμη δυσκολότερο μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που επιβάλλει το Μνημόνιο, με την τριμερή των δανειστών. Αναλαμβάνοντας όμως την πρωτοβουλία συμμετοχής στις εκλογές, η πρόθεσή μου ήταν σαφής.
Δε θα κρυφτώ πίσω από το Μνημόνιο, ούτε θα κρυφτώ πίσω από τις ευθύνες της Κεντρικής Διοίκησης και δε θα επικαλεστώ τις περιορισμένες αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να αποσείσω τις δικές μου ευθύνες.
Αν με ρωτούσε κάποιος ποιο είναι το δίλημμα αυτών των εκλογών, θα μπορούσα απλά να πω, σου αρέσει η σημερινή κατάσταση; Θέλεις να συνεχιστεί; Πιστεύεις ότι η πόλη είναι καλύτερη σήμερα από ότι ήταν πριν από 4 χρόνια; Το πιστεύει αυτό ειλικρινά κανείς; Ή προτιμάς να διεκδικήσουμε μαζί μια νέα δημοτική αρχή, που θα νοικοκυρέψει τον δήμο, θα κατανείμει δίκαια τους πόρους του, θα διοικήσει με διαφάνεια και αξιοκρατία και συμμετοχή των δημοτών.
Ονομάσαμε γι’ αυτό την Κίνησή μας «ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Είναι η σύνθεση όλων των δικαιωμάτων που διεκδικούμε. Στην πόλη που διεκδικούμε. Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σ’ ένα δήμο με αναβαθμισμένο τον δημόσιο χώρο, καθαρό,  περιποιημένο και ασφαλή.
Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα Δήμο με σύγχρονες και επαρκείς κοινωνικές υπηρεσίες, αντίβαρο στο πρόβλημα της κρίσης και ασπίδα προστασίας για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα.
Διεκδικούμε το δικαίωμα σε ένα δήμο με δίκτυα πράσινων χώρων, με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερους ποδηλάτες, με χώρους περιπάτου, άθλησης και αναψυχής. Το δικαίωμα σε ένα δήμο που ενθαρρύνει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε ένα δήμο που αφομοιώνει τις πράσινες πρακτικές, βλέποντας σε αυτές μιαν απάντηση όχι μόνο στα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά και σε εκείνο της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς αναπτύσσουν την τοπική οικονομία, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες στους ανθρώπους και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.
Τελικά αντίπαλος δεν είναι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ούτε κανένας άλλος, ο αντίπαλος βρίσκεται μέσα μας, είναι ο κίνδυνος της ψυχικής παραίτησης, της σταδιακής και ανεπαίσθητης εξοικείωσης με την αθλιότητα που έχει αρχίσει να περισφίγγει την πόλη.
Γι’ αυτό σας καλώ να δώσουμε τον αγώνα αυτό όλοι μαζί. Θέλω να σας ευχαριστήσω που ήρθατε σήμερα. Τον Δήμο, εάν δουλέψουμε, θα τον πάρουμε, αυτό να το ξέρετε.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την παρουσία σας στη σημερινή συγκέντρωση. Θα σας ευγνωμονώ δια βίου για αυτή την ανεπανάληπτη βραδεία που μου χαρίσατε.
Όλοι μαζί για τη μεγάλη ΑΛΛΑΓΗ, μαζί με τους άξιους συνεργάτες και μέλη του συνδυασμού μας σας ευχαριστούμε θερμά.

Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού


NEWSLETTER