Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012 21:58

Εισήγηση Μπούχαλη για την αναπροσαρμογή τελών

Γράφτηκε από την

Το 2011 δοκιμάστηκαν σκληρά οι Ελληνες πολίτες από σκληρά μέτρα λιτότητας. Δέχθηκαν πρωτοφανή αφαίμαξη των εισοδημάτων τους μέσα από οριζόντια άδικα αντικοινωνικά και αντιαναπτυξιακά μέτρα.
Μαζί με τους πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχθηκε ύπουλα χτυπήματα και οδηγείτε ένα βήμα πριν την οριστική παράδοση.
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι το 2012 θα είναι μειωμένοι σε σχέση με το 2010 σε ποσοστό άνω του 60%, οι πληρωμές από το πρόγραμμα Θησέας καθυστερούν δραματικά, οι χρηματοδότηση μέσω ΣΑΤΑ το ίδιο.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μείωση των Δημοτικών Τελών, λόγω και της φορολογικής αφαίμαξης που έχουν υποστεί οι δημότες, που φθάνει το 20%. Άλλα έσοδα δεν υπάρχουν και σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον καλείται ο Δήμος Καλαμάτας να σταθεί εκ του ρόλου του δίπλα στους Δημότες.
Προς αυτή την κατεύθυνση η απόφαση της Δημοτικής Αρχής είναι να μην προβεί σε καμία αύξηση τελών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση που μαστίζει το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην διαδικασία εξορθολογισμού των τελών σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες που συγχωνεύθηκαν με τον Καλλικράτη, επιβάλλει και μειώσεις σε όσες περιπτώσεις οι δημότες αυτών των ενοτήτων είχαν Δημοτικά Τέλη ανώτερα από τα τέλη που ισχύουν για την Β ζώνη του Δήμου Καλαμάτας που ανέρχονται στο ποσό των 0,97 ευρώ ανά τετραγωνικό, έτσι σήμερα προχωράμε σε μειώσεις που φθάνουν στο 73% για τα καταστήματα της Δημοτικής ενότητας Θουρίας και στο 63% για τις οικίες της Δημοτικής Ενότητας Άριος.
Ο Δήμος Καλαμάτας και μόνο αυτός σε όλη την περιφέρεια Πελοποννήσου και από τους ελάχιστους σε όλη την Ελλάδα, δεν χρησιμοποιεί εδώ και δύο χρόνια ΧΑΔΑ για την εναπόθεση των απορριμμάτων του, σας θυμίζω ότι ακόμη και σήμερα η Πάτρα, ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος της Χώρας, παρά τις όποιες αντιδράσεις χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα ΧΑΔΑ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος μας να επωμισθεί το δυσβάσταχτο άγος της διαχείρισης που υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ ετησίως.
Πρέπει λοιπόν όλοι μας να γνωρίζουμε ότι η μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη, η απόφαση για την μη αύξηση αυτών καθώς και το κόστος της διαχείρισης, οδηγεί αναγκαστικά σε επιβολή περικοπών του κόστους, δημιουργώντας προβλήματα και μειώσεις των προσφερόμενων ανταποδοτικών παροχών του Δήμου.
Καλούμε τους συνδημότες μας να αυξήσουν την προσπάθεια για την κατ’ οίκον ανακύκλωση και κομποστοποίηση, ως το μόνο αντίβαρο στην προσπάθεια για εξοικονόμηση πόρων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας.

Από το Γραφείο Τύπου