Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2012 15:43

Συνέντευξη Αναστασόπουλου για θέματα του Δήμου Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Συνέντευξη Αναστασόπουλου για θέματα του Δήμου Μεσσήνης


Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανακοινώσεις που αφορούν την δημοσιονομικό νοικοκύρεμα της πατρίδας μας. Καταλαβαίνουμε ότι στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε πρέπει να παρθούν επώδυνα μέτρα, αλλά πρέπει παράλληλα να αντιλαμβανόμαστε ότι ο λαός δεν αντέχει επιπλέον θυσίες. Το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει κατακόρυφα και η οικονομική εξαθλίωση των πολιτών είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί απολύσεων υπαλλήλων δημοσίου τομέα θα πρέπει να τονίσουμε ότι από την πλευρά μας, ο Δήμος Μεσσήνης δεν αντέχει ούτε μία απόλυση. Είμαστε ένας Δήμος που αποτελείται από 114 χωριά και οι αρμοδιότητες οι οποίες μας εκχωρούνται αυξάνονται καθημερινά, χωρίς την απαραίτητη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι ήδη με ΦΕΚ έχει καταργηθεί το 27,5% των κενών θέσεων του νέου οργανισμού του Δήμου και αναμένεται η απόφαση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης η οποία θα καταργήσει επιπλέον θέσεις του οργανισμού. Έχουμε επανειλημμένως αναφέρει τις ανάγκες σε προσωπικό και πιο συγκεκριμένα στις ειδικότητες των πολιτικών μηχανικών και των γεωπόνων.
Ο Δήμος Μεσσήνης δεν αντέχει άλλη μείωση προσωπικού. Πρωταρχικό μέλημα του Καλλικράτη ήταν η εξυπηρέτηση του δημότη και δυστυχώς υπό αυτές τις συνθήκες ένας Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.


• Οδικό δίκτυο: «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ», ΔΙΑΠΛΑΤΥΝΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΠΑΜΙΣΟΥ

Στη χτεσινή συνεδρίαση, παρουσία του κ. Τατούλη  επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η βούληση της Περιφέρειας για την ένταξη προς υλοποίηση του έργου βελτίωσης του οδικού άξονα  «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ» πράγμα για το οποίο χαιρόμαστε ιδιαίτερα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε απόλυτα  και με την θεματική αντιπεριφερειάρχη κα. Ντίνα Νικολάκου αλλά και με τον αντιπεριφερειαρχη Π.Ε. Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά.
Ενημερώσαμε τον Περιφερειάρχη ότι καταθέσαμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας,  την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τμήματος της 7ης «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ». Στην συνέχεια, στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης που έχουμε υπογράψει με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στελέχη του Δήμου μας θα αναλάβουν να εξετάσουν και να εισηγηθούν το σχέδιο της απόφασης των Περιβαλλοντικών όρων.
Το ζητούμενο είναι η άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας, έτσι ώστε μετά και τη δέσμευση του Περιφερειάρχη, το έργο να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Για το τμήμα της  7ης Ε.Ο. «ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ», για το οποίο οι εγκεκριμένοι Περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2012, ετοιμάζουμε από τώρα φάκελο για την ανανέωση των όρων.
Παράλληλα για τον «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Αρκαδική Πύλη», που αποτελούν τμήματα της 22ης και 24ης Επαρχιακής οδού, μετά τη θετική γνωμοδότηση του κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επί του κειμένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, επεξεργαζόμαστε το κείμενο των περιβαλλοντικών όρων.
Η υλοποίηση του όλου έργου στηρίζεται στη βελτίωση των οδικών συνθηκών, στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου και τέλος στην ευχερή, ασφαλή και άμεση πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στην Αρκαδική Πύλη. Η περιοχή ως γνωστόν δέχεται πολυάριθμους επισκέπτες (Έλληνες και ξένους) κατ’ έτος εξαιτίας της πόλης της Αρχαίας Μεσσήνης που ως γνωστόν είναι μια από τις σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλη της αρχαιότητας.
Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε η βούληση της Περιφέρειας για την εκπόνηση  μελέτης βελτίωσης της οδικής ασφάλειας του τμήματος της Εθνικής οδού από  Ασπρόχωμα  έως Μεσσήνη, με εργασίες διαπλατύνσεων και ηλεκτροφωτισμού. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι αυτό αλλά και για το γεγονός ότι σε σχετική ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη για το ζήτημα της διαπλάτυνσης της γέφυρας του Παμίσου, ανταποκρίθηκε θετικά.
Προσανατολιζόμαστε λοιπόν στην εκπόνηση από το Δήμο μας της μελέτης διαπλάτυνσης της γέφυρας, σε συνεργασία με ιδιώτη μελετητή και χωρίς κόστος για μας, αφού η μελέτη θα εκπονηθεί αφιλοκερδώς.
Είναι απαραίτητο και αυτό το έργο να προστεθεί στο σύνολο των μελετών «ΜΕΣΣΗΝΗ – ΕΥΑ – ΒΑΛΥΡΑ» & «ΛΑΜΠΑΙΝΑ – ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ- ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΠΥΛΗ» ή στη μελέτη της Εθνικής Οδού, ώστε να ενταχθεί και αυτό προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αυξηθεί το διαθέσιμο πλάτος κυκλοφορίας στη θέση αυτή για να αποφευχθούν συχνά ατυχήματα που συμβαίνουν στο συγκεκριμένο σημείο. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεργαστούμε σε αυτή την κατεύθυνση με τη Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αλευρά.

• «Λιμάνια & αλιευτικά καταφύγια»

Με πρόταση της Περιφέρειας προωθείται η έλευση πλωτού γερανού στο λιμάνι της Μαράθου, προκειμένου να εκτελέσει εργασίες εκβάθυνσης κλπ.
Είναι επιβεβλημένο αμέσως μετά ο γερανός αυτός να έρθει και στα λιμάνια Πεταλιδίου και Αγίου Ανδρέα, ώστε να προβεί σε εργασίες εκβάθυνσης, οι οποίες σκοπό έχουν την προστασία των μόλων και την εξασφάλιση της λειτουργικότητας των αλιευτικών καταφυγίων.
Παράλληλα στην προσπάθεια αυτή της αξιοποίησης των αλιευτικών καταφυγίων, κατατίθεται πρόταση από το Δήμο, για την χρηματοδότηση σε ανοικτή πρόσκληση του Ε.Π. ΑΛΙΕΙΑΣ €, του έργου εξοπλισμού και βελτίωσης των υφιστάμενων υποδομών, στον Άγιο Ανδρέα και στο Πεταλίδι. Έχει ήδη ξεκινήσει από το Δήμο η μελέτη του έργου και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Ο  προϋπολογισμός περίπου του έργου ανέρχεται σε 300.000,00 €.

Α.1. Αντιδιαβρωτική προστασία Αίπειας
Έχει εκπονηθεί η Προμελέτη Αντιδιαβρωτικής προστασίας για την περιοχή του Αγίου Ανδρέα δημοτικής ενότητας Αίπειας, η οποία περιλαμβάνει τις απαραίτητες μελέτες (τοπογραφικές, ιχηματολογικές, ακτομηχανικές) καθώς και Προμελέτη & Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έγκρισης της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Η οριστική μελέτη του έργου έχει προϋπολογισμό 2.800.000,00 €
Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει ο κ. Τατούλης στα πλαίσια αναθεώρησης του ΕΣΠΑ να εξοικονομήσει πόρους για την υλοποίηση αυτού του έργου.

Α.2 Πρέπει να εκπονηθούν μελέτες αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ν. Κορώνη & στο Πεταλίδι
Είναι γνωστό ότι προβλήματα αντιδιαβρωτικής προστασίας υπάρχουν και στη Ν. Κορώνη και στο Πεταλίδι. Έθεσα χθες στον κ. Τατούλη το πρόβλημα, ότι πρέπει να εκπονηθούν οι αντίστοιχες μελέτες σε συνεργασία της Περιφέρειας και του Δήμου Μεσσήνης, ο οποίος είναι διατεθειμένος να συμβάλλει οικονομικά.
•    Επιλογή του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας  Μεσσήνης ως χώρου ψηφιακής αναπαράστασης μέσα από έξυπνες  συσκευές  κινητής τηλεφωνίας(smartphones)

Ο Δήμος Μεσσήνης είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι από τις 29 Ιανουαρίου 2012 διατίθεται δωρεάν η εφαρμογή Μεσσήνη αναφερόμενη στην Αρχαία Μεσσήνη για έξυπνες  συσκευές  κινητής τηλεφωνίας (smartphones).
Η εφαρμογή έχει σκοπό την περιήγηση των επισκεπτών στο Αρχαιολογικό  χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Στόχος είναι η σφαιρική προσέγγιση του αρχαιολογικού χώρου και της ιστορίας του, όπως καταγράφηκαν μέσα από τις φιλολογικές μαρτυρίες, αλλά κυρίως χάρη στη μακρόχρονη ανασκαφική δραστηριότητα. Η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο αλλά μπορεί και συνιστάται να χρησιμοποιηθεί, είτε ως στοιχείο προετοιμασίας για αυτήν, είτε ως τρόπος εμπέδωσης των θεμάτων κατά την επίσκεψη.
Δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει την Αρχαία Μεσσήνη, μια από τις πιο σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας με τη βοήθεια του κινητού του τηλεφώνου. Ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί  με τη συσκευή του είτε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο είτε εικονικά, μέσα από το πλούσιο περιεχόμενο σε κείμενα, εικόνες, βίντεο, τρισδιάστατες αναπαραστάσεις και αφηγήσεις. Μπορεί να ξεναγηθεί από τους ίδιους τους συντελεστές που επιμελούνται τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις των μνημείων και να παρακολουθήσει αποσπάσματα από εργασίες συντήρησης.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Δήμο Μεσσήνης που «Το Διάζωμα» επέλεξε τα Αρχαία Θέατρα Μεσσήνης και Επιδαύρου ως πρώτα για την δημιουργία των εφαρμογών ψηφιακής αναπαράστασης και ξενάγησης. Ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Στάθης Αναστασόπουλος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο  και τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Θέμελη για την επιλογή τους να συμπεριλάβουν την Αρχαία Μεσσήνης στο σπουδαίο ψηφιακό έργο.
Ο Δήμος Μεσσήνης θέλοντας να ευχαριστήσει τους συντελεστές και να γνωρίσει στο ευρύ κοινό το ψηφιακό έργο, θα πραγματοποιήσει την Άνοιξη εκδήλωση για την παρουσίαση των εφαρμογών στο Δημαρχείο Μεσσήνης ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο όπου οι επισκέπτες θα μπορέσουν να περιηγηθούν στα εκθέματα με τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

• ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012
Ο Δήμος Μεσσήνης θα υποβάλει και φέτος αίτημα στην Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας για συμμετοχή στο πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Τροφίμων έτους 2012.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι δικαιούχοι που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές μειονεκτικές κοινότητες, σύμφωνα με την Οδηγία 81/645/ΕΟΚ όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει και έχουν εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό μέχρι και 12.000 ευρώ, μπορούν να λάβουν δωρεάν συγκεκριμένη ποσότητα τροφίμων, όπως μακαρόνια, ρύζι, φέτα, κλπ, η οποία καθορίζεται από εγκυκλίους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι ενδιαφερόμενοι και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει μέχρι και την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012, να κάνουν αίτηση στο ΚΕΠ της Δημοτικής τους Ενότητας, όπου  πρέπει να προσκομίσουν και τα εξής:
• Φωτοτυπία ταυτότητας
• Θεωρημένο αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της εφορίας έτους 2011, ή θεωρημένο αντίγραφο φορολογικής δήλωσης, που παρελήφθη από τη ΔΟΥ σε περίπτωση μη παραλαβής του εκκαθαριστικού σημειώματος 2011, ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης.
• Θεωρημένο Αντίγραφο Ε9
• Έγγραφο από κρατικούς φορείς υγείας, σε περιπτώσεις που ο δικαιούχος πάσχει από βαρύ, δυσίατο ή ανίατο νόσημα. 
Σημειώνεται ότι θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και η βεβαίωση μονίμου κατοικίας.
Σημειώνεται, ότι ορεινές και μειονεκτικές κοινότητες για το Δήμο Μεσσήνης θεωρούνται οι εξής:
Αδριανή, Μηλίτσα, Ανδρούσα, Ελληνοεκκλησιά, Καλογερόρραχη, Μαγγανιακό, Πολυλόφος, Αριστομένης, Βούταινα, Διοδια, Κεφαλοβρύσο, Κουτίφαρη, Μάνεσης, Πελεκανάδα, Πλατανόβρυση, Πουλιτσι, Βλάσης, Κουρτακι, Μηλιώτης, Αρσινόη, Ζερμπισια, Κεφαλινού, Αρχαία Μεσσήνη, Ρευματιά, Λευκοχώρα, Νεοχωριο Αριστομένους, Σπιταλι, Δροσιά, Καλοχωρι, Καστανια, Κοκκίνου, Λυκίσσα, Μαθία, Νερόμυλος, Πανιπερι, Δραϊνα, Κλήμα, Κορομηλεα, Παλαιοκάστρο, και Τρικόρφο.
Επίσης, υπάρχουν κάποιες προσαυξήσεις στο όριο των 12.000 ευρώ, ως εξής:
Κατά 30% για τη σύζυγο και για το πρώτο και δεύτερο ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί και κατά 40 % για καθένα από τα επόμενα ανήλικα ή προστατευόμενα παιδιά, το οποίο αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις πασχόντων από βαριά, ανίατα ή δυσίατα νοσήματα και κατά 40 % σε περίπτωση μη ύπαρξης ιδιόκτητης κατοικίας.
Παρακαλούμε για τη βοήθεια σας στη δημοσιοποίηση του θέματος, ώστε όσο τον δυνατόν περισσότεροι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση.


Από το Δήμο Μεσσήνης


NEWSLETTER