Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 09:01

Στα… αζήτητα η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος

Γράφτηκε από την

Η πολεοδομική μελέτη του Ασπροχώματος παραμένει στα… αζήτητα καθώς υπουργείο Περιβάλλοντος και Δήμος Καλαμάτας αδιαφορούν και δεν κάνουν τίποτα για να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής. Η σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης ξεκίνησε το 1995 και ολοκληρώθηκε το 1998. Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης το 2005 και όλοι συμφωνούν ότι η εισφορά σε γη θα υπολογιστεί σύμφωνα με το Νόμο 2508/1997 o οποίος είναι ευνοϊκός για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων διότι τους παίρνει έκταση μικρότερη κατά το ήμισυ από αυτή που θα πάρει αν εφαρμόσουν το Ν.1337/1983.
Το υπουργείο όμως χρωστά στο μελετητή 100.000 ευρώ. Επειδή το υπουργείο δεν έχει χρήματα, ο Δήμος Καλαμάτας προθυμοποιήθηκε πριν λίγα χρόνια να αναλάβει αυτός την πληρωμή της πράξης εφαρμογής συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση τόσο με το υπουργείο όσο και με το μελετητή.
Ο μελετητής είχε συμφωνήσει με τον τότε αντιδήμαρχο Νίκο Μπασακίδη ενώ παράλληλα θα διεκδικούσε τις 100.000 ευρώ από το υπουργείο που του χρωστούσε για την πολεοδομική μελέτη. Το υπουργείο όμως δεν έδειξε καμία προθυμία για την προτεινόμενη συμφωνία προβάλλοντας γραφειοκρατικούς λόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπάλληλοι του υπουργείου δεν θα… προλάβαιναν να προχωρήσουν σε έλεγχο της πράξης εφαρμογής και για αυτό δεν ενέκριναν το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες έχουν ξεπεραστεί οι γραφειοκρατικές αντιρρήσεις και το μόνο που απομένει για να προχωρήσει η πράξη εφαρμογής είναι να ενδιαφερθούν ενεργά δήμος και υπουργείο για την υπογραφή της σύμβασης.
Η ένταξη χιλιάδων στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης θα μπορούσε να δώσει ανάσα στον κατασκευαστικό κλάδο. Δυστυχώς όμως υπουργείο και δήμος κινούνται με τους συνήθεις αργούς ρυθμούς της εποχής των παχιών αγελάδων.