Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012 04:09

Στο σκαμνί αντιδήμαρχοι για τις ελλείψεις στις χωματερές

Γράφτηκε από την
Στο σκαμνί αντιδήμαρχοι για τις ελλείψεις στις χωματερές



Κατηγορούμενοι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας προσέρχονται, στις 26 Ιουνίου, αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες 19 πρώην καποδιστριακών δήμων της Μεσσηνίας για ελλιπή μέτρα προστασίας από πυρκαγιά σε 23 χωματερές, στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2008.
Στο κλητήριο θέσπισμα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας γίνεται αναφορά, ειδικότερα, στους Δήμους Αετού, Αίπειας, Ανδανίας, Ανδρούσας, Αριστομένους, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Δωρίου, Ιθώμης, Καλαμάτας, Κορώνης, Κυπαρισσίας, Μεθώνης, Μελιγαλά, Μεσσήνης, Νέστορος, Πεταλιδίου, Πύλου και Φιλιατρών, όπως επίσης και στην πρώην Κοινότητα Τρικόρφου.
Οπως σημειώνεται, οι εγκαλούμενοι «παρέλειψαν να λάβουν ή έλαβαν πλημμελώς μέτρα, παραβαίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα καθήκοντά τους και απέρριψαν -χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής- υλικά, απορρίμματα ή άλλα αντικείμενα, σε δάση και δασικές εκτάσεις».
Σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσεται στο κλητήριο θέσπισμα, η πιο πάνω πρακτική «καθιστά (τους χώρους εναπόθεσης) επικίνδυνους, ειδικά τους θερινούς μήνες, καθώς ο κίνδυνος αυτανάφλεξης των απορριμμάτων είναι μεγάλος και σε συνδυασμό με τα μελτέμια που φυσούν εκείνη την περίοδο δημιουργούν προϋποθέσεις πρόκλησης και μετάδοσης πυρκαγιάς εντός των αναφερομένων χώρων, χωρίς άδεια από την αρμόδια Αρχή».
Ας σημειωθεί ότι τον έλεγχο του Απριλίου 2008 ακολούθησαν αυτοψίες των επίμαχων χώρων τον Φεβρουάριο του 2009 -οι οποίες θα αναγνωστούν στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας, όπως επίσης και σχετικά έγγραφα των πρώην καποδιστριακών δήμων, τα οποία συντάχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2007 και Σεπτεμβρίου 2009.
Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER