Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 13:42

Ο Γ. Γρυπιώτης για το Κέντρο Υγέιας Βλαχιώτη

Γράφτηκε από την
Ο Γ. Γρυπιώτης για το Κέντρο Υγέιας Βλαχιώτη

Αξιότιμοι Κύριοι,

Σε απάντηση του εγγράφου που απέστειλε χθες προς το Δήμο Ευρώτα, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Βλαχιώτη (Νομός Λακωνίας) κος Αλέξανδρος Βασιμπόσης, έχω να παραθέσω τα εξής:

Στο σημείωμα θίγεται το γνωστό πλέον θέμα της δυσλειτουργίας του Κέντρου Υγείας της περιοχής. Αναφέρεται επακριβώς, ότι την Κυριακή 24 Ιουνίου και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Γ.Ν. Σπάρτης, το Κ.Υ., παρέμεινε κλειστό, λόγω:

1) Αιφνίδιας αναρρωτικής άδειας εφημερευούσης ιατρού.

2) Του μόνιμου πλέον προβλήματος της υποστελέχωσης.

3) Της αναγκαιότητας εφαρμογής εφημεριών με ένα μόνο εφημερεύοντα ιατρό και με αποκλειστική ευθύνη διαμόρφωσης ανάλογης εφημερίας από τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Το γεγονός της παύσης της λειτουργίας του, ακόμα και για μία ημέρα, έρχεται να καταδείξει το ΄΄έμφραγμα΄΄ που έχει υποστεί το Κέντρο Υγείας. Ως Δήμος, έχουμε επανειλημμένως επισημάνει την πρωτοφανή δυσλειτουργία που έχει προκληθεί τόσο λόγω της υποστελέχωσης του υγειονομικού προσωπικού, όσο και λόγω της απόσυρσης του μοναδικού ασθενοφόρου. Έχουμε μάλιστα αιτηθεί την επαναλειτουργία του ακτινολογικού και μικροβιολογικού τμήματος. Η σημασία του δεύτερου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, τη στιγμή που στην περιοχή μας ενδημεί, εδώ και τρία περίπου χρόνια, η ελονοσία.

Οι εκκλήσεις μας αυτές, προσκρούουν στην κρατική αδιαφορία του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο συνολικά δε μεριμνά για τις ανάγκες και τις ελλείψεις των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας.

Συμπερασματικά, οι παρεμβάσεις μας έως σήμερα, προς τα ανώτατα, μάλιστα, όργανα της πολιτείας, μαρτυρούν την καταβολή συστηματικής και επίμονης προσπάθειας, στην κατεύθυνση άρσης των δυσκολιών και αντιμετώπισης των αρρυθμιών. Αποσκοπούν στη θωράκιση και κατοχύρωση στοιχειωδών δομών Υγείας για το Δήμο Ευρώτα. Συνεπώς, μόνο αδιαφορία δεν μπορεί να μας προσάψει κανείς.

Ωστόσο, το κλείσιμο του Κέντρου Υγείας, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να κρίνεται απαραίτητο, για καμία ημέρα, ούτε φυσικά περιπτωσιολογικά. Διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, όταν την ίδια μέρα, την Κυριακή 24 Ιουνίου, ένας μετανάστης πακιστανικής υπηκοότητας, έπρεπε εσπευσμένα να διακομισθεί, λόγω εμφάνισης έντονων συμπτωμάτων ελονοσίας. Όταν επιπρόσθετα έχουν, κατά καιρούς, εμφανισθεί κρούσματα φυματίωσης.

Αναμφίβολα, ως Δήμος προσπαθούμε σχεδόν μόνοι μας στην κατεύθυνση πρόληψης και καταστολής της ελονοσίας, έχοντας και τη συνδρομή του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κλιμάκιο του οποίου είναι επί καθημερινής βάσεως, εγκατεστημένο εδώ.

Το εύλογο ερώτημα που θέτουμε επομένως, είναι: Ο Δήμος Ευρώτα δε θα έπρεπε να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση αυτή, ώστε να μη βρεθεί προ τετελεσμένου γεγονότος; Θεωρώ, ότι ο Δήμος δικαιοδοτείται να εγείρει αυτήν την αξίωση, λόγω των πρωταρχικών υποχρεώσεών του απέναντι τους δημότες του.

Θα σας παρακαλούσα επομένως, κατά τη διαδικασία λήψης αντίστοιχων σημαντικών αποφάσεων, να ενημερώνετε και το θεσμικό όργανο της αυτοδιοίκησης.

 

Ο Δήμαρχος Ευρώτα

 

Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

 

 

 

 


NEWSLETTER