Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 08:47

Προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα αναζητήσει το ΤΑΧΔΙΚ-Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων τα κονδύλια για την… πολυπόθητη ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής κατά την επίσκεψή του χθες στα Δικαστήρια της πόλης έδωσε ορίζοντα διετίας για να υποβληθούν τα σχετικά αιτήματα για όλα τα δικαστήρια της χώρας, τα οποία χρήζουν κτηριακής αναβάθμισης, εφόσον συνταχθούν έγκαιρα οι μελέτες.

Τον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνο Αλεξανδρή υποδέχτηκε στο Δικαστικό Μέγαρο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και συνάδελφός του δικηγόρος, Περικλής Ξηρογιάννης και μετά από σύντομες δηλώσεις ακολούθησε συνεργασία με μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου.

“Είναι πάντα κοντά σε ό,τι προβληματίζει την εργασιακή καθημερινότητα δικηγόρων, δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων”, τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης στο καλωσόρισμά του. Εξάλλου, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που θα ενημερωνόταν ο γ.γ. για τις αγωνίες των συναδέλφων του της Καλαμάτας. Συνεργασία προϋπήρξε με αιτήματα τα οποία είχαν υποβληθεί στο υπουργείο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣΚ έχουν βρει ανταπόκριση.

 

ΔΙΤΤΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Η επίσκεψη χθες λοιπόν είχε διττό σκοπό, από τη μια να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ο γεν. γραμματέας τα προβλήματα του κτηρίου και από την άλλη οι δικηγόροι να του θέσουν τα αιτήματά τους από κοντά, όπως και οι δικαστές με τους οποίους επίσης είχε συνάντηση και συνεργασία.

Οσο για το πλαίσιο των συζητήσεων, ο κ. Αλεξανδρής από την πλευρά του αφού ανταπάντησε στο καλωσόρισμα του προέδρου του ΔΣΚ με αναφορά στη δραστηριότητα του Περ. Ξηρογιάννη στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, είπε ότι η πρόσκληση η οποία δέχτηκε του έδωσε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για θέματα αρμοδιότητάς τους, όπως άλλωστε σκοπεύει να πράξει και με άλλες περιοχές και Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας. Εσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι συγκριτικά με άλλα δικαστικά μέγαρα, αυτό της Καλαμάτας “είναι ένα αξιοζήλευτο μέγαρο, σε σχέση πάντα με τις ελληνικές δυνατότητες και τα ελληνικά στάνταρντ”. Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα συζήτησης ανέφερε πως η εν λόγω συνάντηση θα είναι μια αρχή για τη συνέχιση συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων για τα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και τον κλάδο των δικηγόρων.

 

ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ

Σχετικά με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου, για την οποία πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί, ο γεν. γραμματέας στην ερώτησή μας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή τρέχει ένα κτηριολογικό πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα, στο οποίο σημείωσε ότι προβλέπεται η ανέγερση 4-5 δικαστικών μεγάρων. Επειδή όμως της Καλαμάτας έχει ανεγερθεί και είναι ένα καλό κτήριο, προβλέπεται, όπως και για τα υπόλοιπα υπάρχοντα, η αναβάθμισή του. “Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα γίνει και με τον οποίο αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό”, είπε και πρόσθεσε: “Εχουμε προστρέξει και έχουμε υποβάλει τα σχετικά αιτήματα και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί μέσα από αυτά τα 72 δις., τα οποία μπορούν να απορροφηθούν από τη χώρα, είναι χρήματα που κάποια θα δοθούν απευθείας και κάποια συναρτώνται με δράσεις του ΕΣΠΑ κι εκεί ακριβώς προσπαθούμε να εντάξουμε και όλες τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων”. Επεσήμανε δε ότι “εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να βγουν τα πιστοποιητικά γρήγορα, ώστε να αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση και από εκεί και πέρα έγκαιρα, μέχρι τα τέλη του 2022 να έχουμε υποβάλει όλες εκείνες τις μελέτες που χρειάζονται έτσι ώστε να ενταχθούν στα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης”.

Ν.Κ.