Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 19:40

Καλαμάτα: Παγιώνεται η παροχή νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Καλαμάτα: Παγιώνεται η παροχή νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Σε παροχή νερού για αδέσποτα ζώα συντροφιάς σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας προέβη τον Ιούλιο του 2023 ο Δήμος Καλαμάτας σε συνεργασία με εθελοντές - φιλόζωους πολίτες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και σύμφωνα με τις οδηγίες της ειδικής Γραμματείας για την προστασία των ζώων συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ερώτηση της “Ε” προς τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για το αν προβλέπεται αντίστοιχη πρωτοβουλία για το φετινό καλοκαίρι, δεδομένου πως ο καύσωνας έκανε την εμφάνιση του νωρίτερα από το αναμενόμενο, σημειώθηκε πως θα τοποθετηθούν τέσσερις νέες μεταλλικές ποτίστρες που θα συνδεθούν με σημεία που υπάρχει παροχή νερού, με την ακριβή τοποθεσία τους να αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. «Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό Όμιλο Καλαμάτας έχουν τοποθετηθεί κουβάδες οι οποίοι γεμίζονται με φρέσκο δροσερό νερό» ανέφερε εκ μέρους της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, εξηγώντας πως οι ποτίστρες δεν μπορούν να μπουν οπουδήποτε αλλά σε συγκεκριμένα σημεία για να υπάρχει τακτικός έλεγχος, για το αν η παροχή δουλεύει σωστά. Σχετικά με τα δεκαπέντε σημεία της πόλης όπου υπήρχε νερό σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς το περασμένο καλοκαίρι, ο ίδιος διευκρίνισε πως αποτελούνταν από κάποιες ποτίστρες και τα υπόλοιπα αφορούσαν κουβάδες σε σημεία που ταΐζουν οι φιλόζωοι σε συνεργασία με τον Φιλοζωϊκό. «Πέρυσι, δεν χρειάστηκαν κάποια περαιτέρω άτομα για να συνδράμουν πέρα από εκείνα που έκαναν τη διαδικασία του γεμίσματος με το νερό, ωστόσο αν κάποιος θέλει να βοηθήσει στο πλαίσιο αυτό, η βοήθεια είναι πάντα ευπρόσδεκτη, έχοντας την επιλογή κάποιος να επικοινωνήσει με την υπηρεσία μας ή τον Φιλοζωϊκό» συμπλήρωσε. Για το ποια ζώα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για νερό, ο κ. Ηλιόπουλος, υπογράμμισε πως τα σκυλιά είναι αυτά που επωφελούνται κατά κύριο λόγο από την πρωτοβουλία αυτή, μιας και οι γάτες όπως είπε λαμβάνουν λίγο-πολύ μια σχετική φροντίδα στις εκάστοτε γειτονιές από τους κατοίκους. «Αντίθετα, τα σκυλιά δεν έχουν πολλές φορές σταθερό σημείο, διανύοντας κάθε μέρα κάποια χιλιόμετρα» επισήμανε.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2023 υπογράφηκε ανάμεσα στο Δήμο Καλαμάτας και τον Φιλοζωικό Όμιλο της πόλης συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών για περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων ζώων. Αντικείμενο της συγκεκριμένης σύμβασης είναι οι υπηρεσίες φιλοξενίας και περισυλλογής αδέσποτων ζώων για το έργο της παρακολούθησης και περισυλλογής, της μεταφοράς, της φιλοξενίας και εξαπόλυσης στο περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές της σχετικής μελέτης του αρμοδίου τμήματος της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Τ.Αν.