Κυριακή, 07 Ιουλίου 2024 09:45

Σπύρος Χανδρινός: «Η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει πάρει λάθος δρόμο»

Σπύρος Χανδρινός: «Η δημοτική αρχή Καλαμάτας έχει πάρει λάθος δρόμο»

“Η δημοτική αρχή έχει πάρει λάθος δρόμο, επειδή θεωρεί ότι πρέπει απλά να διαχειρίζεται τα προβλήματα της πόλης και όχι να δημιουργεί συνθήκες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της”, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο Σπύρος Χανδρινός, δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας της μείζονος μειοψηφίας, της παράταξης Τζαμουράνη.

Την επικρίνει για αλαζονεία και για “έλλειψη διεκδίκησης για σοβαρά ζητήματα του δήμου, λόγω της σχέσης εξάρτησης που διατηρεί με την κεντρική εξουσία”.

Ο Σπ. Χανδρινός σημειώνει πως “η παράταξή μας με επικεφαλής τον Β. Τζαμουράνη έχει δώσει μια νέα δυναμική στην άσκηση αντιπολίτευσης. Δεν μασάμε τα λόγια μας, μιλάμε ξεκάθαρα και αναφερόμαστε με τεκμηρίωση σε όλα τα ζητήματα που αναδεικνύουμε. Αποτελεί για εμάς μεγάλο όπλο ότι είμαστε ακηδεμόνευτοι, δεν λαμβάνουμε εντολές από κανέναν”. Και δηλώνει ότι “στην αντιπολιτευτική μου δράση δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστός, αλλά χρήσιμος”.

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο

-Κύριε Χανδρινέ, έχετε αναπτύξει μια έντονη αντιπολιτευτική δραστηριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τη Δημοτική Επιτροπή Καλαμάτας. Προέρχεται από το πάθος και το ενδιαφέρον ενός νέου ανθρώπου για τα δημοτικά πράγματα ή πραγματικά σας έχει απογοητεύσει η δημοτική αρχή;

“Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση και καθήκον μου να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν οι πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό αναδεικνύω θέματα τα οποία αφορούν προβλήματα της καθημερινότητας, καθώς και ζητήματα που άπτονται της αναπτυξιακής προοπτικής με έργα που βλέπουν στο μέλλον. Προσπαθώ να είμαι ουσιαστικός, ζητώντας ξεκάθαρες απαντήσεις και άμεσες λύσεις στα θέματα καθημερινότητας, όπως π.χ. οι τεράστιες καθυστερήσεις που υπήρχαν για την εγκατάσταση ασανσέρ ΑΜΕΑ στο κτήριο που στεγάζονται τα ΕΠΑΛ και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες στην Φαρών, λόγω λανθασμένης σήμανσης για στάθμευση.

Παράλληλα, μέσα στους πρώτους 6 μήνες έχω αναφερθεί σε ζητήματα που κατά την γνώμη μου οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες, αφού οι καθυστερήσεις που υπάρχουν βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνουν τους πολίτες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την διαχείριση του θέματος που αφορά την Μαρίνα της Καλαμάτας. Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η πόλη μας να έχει μία Μαρίνα, που όπως αποδείχθηκε δεν λειτουργούσε νόμιμα και από το 2022 που πιστοποιήθηκαν με απόφαση του υπουργείου Τουρισμού τα προβλήματα στην χωροθέτηση και στην αδειοδότηση της, η δημοτική αρχή να παλινδρομεί, να αδιαφορεί, να αντιφάσκει και τέλος να προσπαθεί να «νίψει τας χείρας» της και να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι κατά την γνώμη μου, ο ρόλος των αντιπολιτεύσεων και μάλιστα της μείζονος μειοψηφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού οφείλει να ελέγχει συνεχώς τις αποφάσεις και τις πράξεις της διοίκησης. Στην αντιπολιτευτική μου δράση δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστός, αλλά χρήσιμος”.

-Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι σχετικά πρόσφατα η δημοτική αρχή επανεξελέγη με 60% και πως έχει χρόνο για να κριθεί;

“Δεν θα συμφωνήσω με την άποψη ότι αυτό το ποσοστό δίνει το δικαίωμα στην δημοτική αρχή και στον κ. Βασιλόπουλο να δρα ανεξέλεγκτα, ρουσφετολογικά και χωρίς διαφάνεια. Απεναντίας μάλιστα, με δεδομένο το πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής αλλά και την ακραία κομματική στήριξη που έλαβε η παράταξη του κ. Βασιλόπουλου, θεωρώ ότι η δημοτική αρχή θα έπρεπε να είναι προβληματισμένη για το μέλλον της. Απεναντίας όμως, απ’ ότι παρατηρώ, κάτι το οποίο πλέον διαπιστώνουν και οι πολίτες, το ποσοστό αυτό έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει αλαζονικά την δημοτική αρχή. Η αλαζονεία είναι ο χειρότερος σύμβουλος για οποιονδήποτε ασκεί εξουσία. Παράλληλα, θα ήθελα να επισημάνω ότι υπάρχει έλλειψη διεκδίκησης για σοβαρά ζητήματα του Δήμου, λόγω της σχέσης εξάρτησης που διατηρεί με την κεντρική εξουσία. Αυτή η «υποτέλεια» στερεί σημαντικούς πόρους από την Καλαμάτα, αφού η δημοτική αρχή αρκείται σε επισκέψεις σε υπουργεία, δημόσιες σχέσεις, επικοινωνία, χαμόγελα και δεν απαιτεί δυναμικά τα έργα και τους πόρους που αξίζουν στον δήμο μας.

Η δημοτική αρχή οφείλει να σέβεται όλους τους πολίτες με τον ίδιο τρόπο. Να λαμβάνει αποφάσεις με άξονες δύο βασικές αρχές. Την ισότητα και την διαφάνεια και να αντιληφθεί ότι ο δήμος δεν είναι ιδιοκτησία της. Η αυτοδιοίκηση κατά την άποψη μου πρέπει να είναι μακριά από κομματικές επιρροές”.

-Πού επικεντρώνετε την έντονη κριτική σας στη δημοτική αρχή; Ποια είναι τα ζητήματα, καθημερινότητας κι έργων, που κατά τη γνώμη σας, η δημοτική αρχή έχει πάρει λάθος δρόμο;

“Θα ξεκινήσω από απλά αλλά πολύ σημαντικά θέματα της καθημερινότητας, που ταλαιπωρούν τους πολίτες ενώ θα έπρεπε να έχουν λυθεί από την πρώτη στιγμή! Η αποκλειστική ευθύνη για την μεγάλη καθυστέρηση, 2 σχεδόν χρόνων, επίλυσης των προβλημάτων, όπως της τοποθέτησης του ασανσέρ ΑΜΕΑ ή της στάθμευσης στη Φαρών ανήκει στην δημοτική αρχή! Στην δική μου πολιτική λογική και αισθητική, το σημαντικότερο πράγμα είναι η αποτελεσματικότητα και η άμεση επίλυση κάθε προβλήματος που αφορά την καθημερινότητα.

Θα συνεχίσω με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το λιμάνι για τον εκσυγχρονισμό του, την εγκατάλειψη του Ταϋγέτου, τις καθυστερήσεις στην Ανατολική πόλη, το Ιστορικό Κέντρο, τα διατηρητέα κτήρια, τα προβλήματα στην σχολική στέγη, τις τεράστιες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων και πολλά άλλα.

Η δημοτική αρχή, λοιπόν, έχει πάρει λάθος δρόμο επειδή θεωρεί ότι πρέπει απλά να διαχειρίζεται τα προβλήματα της πόλης και όχι να δημιουργεί συνθήκες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή της. 

Ποιος ευθύνεται για την μη υλοποίηση του συνόλου των έργων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην προγραμματική περίοδο 2014-2020;

Αναφέρομαι σε έργα 3,5 εκ. ευρώ που αφορούν ευπαθείς ομάδες, όπως το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), το Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ-ΗΦ) και ο προληπτικός έλεγχος των πασχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η δημοτική αρχή δεν θεώρησε ότι έπρεπε να απολογηθεί για την αποτυχία της, ούτε να κάνει την αυτοκριτική της για την μη ολοκλήρωση των έργων μέχρι 31/12/2023, απεναντίας με περισσό πολίτικο θράσος «πανηγύριζε» για την μεταφορά τους στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Με αυτόν τον τρόπο κοροϊδεύουν τους πολίτες. Είναι κάτι που έχω καταγγείλει δημόσια. Με προβλημάτισε αρνητικά η στάση του κ. δημάρχου, όταν η παράταξή μας κατέθεσε ψήφισμα για την ενίσχυση του Νοσοκομείου Καλαμάτας για να επιλυθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα αυτό, τα οποία άλλωστε έχουν εκφράσει με δυναμικό τρόπο και οι ιατρικοί σύλλογοι. Αντί ο κ. Βασιλόπουλος να μπει μπροστά για την διεκδίκηση της αναβάθμισης των παροχών υγείας για τους πολίτες του δήμου, «κρύφτηκε» πίσω από την κομματική του ταμπέλα, καταθέτοντας ένα χλιαρό και φοβικό ψήφισμα για να δείξει δήθεν το ενδιαφέρον του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής και αλληλεγγύης. Η δημοτική αρχή αρκείται στα ελάχιστα που προσφέρει και δεν κάνει καμία απολύτως προσπάθεια να πρωτοπορήσει και να καινοτομήσει για να αποκτήσει ο δήμος μας ισχυρό κοινωνικό προφίλ.

Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να λειτουργεί με «καθηκοντολόγιο». Είναι υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα των πολιτών και οφείλει να βρει λύσεις. Δεν δέχομαι να μην ασχολείται με τα θέματα της παραβατικότητας και την αγωνία των πολιτών ιδιαίτερα στα χωριά μας, λέγοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Οι πολίτες οφείλουν να νιώθουν ασφαλείς.

Η άποψη που έχω εγώ είναι εντελώς διαφορετική και ισχύει σε όλη την σύγχρονη Ευρώπη, η οποία στηρίζεται σε δυνατούς δήμους. Ο δήμαρχος θα πρέπει να αντλεί την δύναμή του από τους ίδιους τους πολίτες! Να μην φοβάται μην του χαλάσουν την διαγωγή κάποια κέντρα εξουσίας και να μπορεί, όταν χρειάζεται, να χτυπά δυναμικά το «χέρι στο τραπέζι» για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των πολιτών του! Δυστυχώς, ο κ. Βασιλόπουλος θέτει βασικά κριτήρια στην άσκηση της διοίκησης την ψηφοθηρία, την ρουσφετολογία και τον παλαιοκομματισμό, αντιμετωπίζοντας τους πολίτες με α λα καρτ συμπεριφορές. Θεωρώ αυτή την πολιτική οπισθοδρομική και παρακμιακή”.

-Χρέος της παράταξής σας “Καλαμάτα_Μετά” είναι η άσκηση κριτικής ή και η κατάθεση προτάσεων για τα ζητήματα του δήμου; Το κάνετε αυτό;

“Χρέος της παράταξής μας είναι να ασκεί εποικοδομητική και ουσιαστική αντιπολίτευση, να

παρακολουθεί όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες του δήμου μας, να καταγγέλλει δημόσια την έλλειψη διαφάνειας και φυσικά να καταθέτει προτάσεις για την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας αλλά και μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Θεωρώ ότι μέχρι σήμερα όποιος παρακολουθεί τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτροπών αλλά και τις δημόσιες δηλώσεις μας, έχει αντιληφθεί πως η παράταξη μας με επικεφαλής τον Βασίλη Τζαμουράνη έχει δώσει μια νέα δυναμική στην άσκηση αντιπολίτευσης. Δεν μασάμε τα λόγια μας, μιλάμε ξεκάθαρα και αναφερόμαστε με τεκμηρίωση σε όλα τα ζητήματα που αναδεικνύουμε.

Αποτελεί για εμάς μεγάλο όπλο ότι είμαστε ακηδεμόνευτοι, δεν λαμβάνουμε «εντολές» από κανέναν. Συνομιλούμε μόνο με τους πολίτες και σε αυτούς λογοδοτούμε.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, ότι ο επικεφαλής της παράταξης μας είναι πολύ καλός γνώστης των ζητημάτων του Δήμου. Είναι ένας άνθρωπος που έχει διακριθεί για την σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του.

Γενικά, θα έλεγα ότι στην παράταξή μας, όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά συμβάλλουμε στην επίλυση και την ανάδειξη σοβαρών προβλημάτων, κρατώντας πάντα θέση ευθύνης. Θα σας αναφέρω, ως παράδειγμα, την θέση μας για την αύξηση χώρου των τραπεζοκαθισμάτων, όπως και την άποψη που έχουμε διατυπώσει για τις εντελώς αυθαίρετες αποφάσεις του κ. δημάρχου σε ό,τι αφορά τις επιχορηγήσεις συλλόγων. Θεωρώ ότι έχουμε αποδείξει πως πάνω και πρώτα απ’ όλα θέτουμε το δημόσιο συμφέρον”.

-Σύμφωνα με τις πρώτες εντυπώσεις σας, αξίζει κάποιος νέος άνθρωπος να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση;

“Δεν χρειάζεται να σκεφθώ πολύ για να σας απαντήσω. Ναι πραγματικά αξίζει! Όπως γνωρίζετε, γεννήθηκα, κατοικώ και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην Καλαμάτα στον κατασκευαστικό και τουριστικό κλάδο. Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ως πολιτικός μηχανικός, συνέχισα την μετεκπαίδευσή μου στην Αμερική, όπου και εργάστηκα στον τομέα των οικονομικών στις ΗΠΑ και μετά στο Λουξεμβούργο.

Η απόφασή μου να επιστρέψω στην Καλαμάτα ήταν συνειδητή και βασιζόταν στην διάθεση προσφοράς και στον οραματισμό μου για ένα καλύτερο αύριο. Η Καλαμάτα είναι αναμφισβήτητο ότι διαθέτει ανταγωνιστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα για να τεθεί επικεφαλής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ό,τι αφορά τις πόλεις που «αξίζει να ζεις». 

Δυστυχώς, αυτή την στιγμή βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Θα το πω πολύ απλά. Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου που θα αντιμετωπίζει ολιστικά το παραλιακό μέτωπο (Ανατολικό και Δυτικό), το Λιμάνι, την Μαρίνα, το Ιστορικό κέντρο, την ενδοχώρα, τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, στερεί από την Καλαμάτα την δυνατότητα απελευθέρωσης της αναπτυξιακής δυναμικής που θα έπρεπε να έχει αποκτήσει.

Θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι επαγγελματίες της πόλης για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τον κλάδο σίτισης, τουρισμού, συγκοινωνιών κτλ.

Δυστυχώς, στην προσπάθειά τους αυτή, δεν είχαν τον Δήμο στο πλευρό τους. Αποφάσισα, λοιπόν, με τις επιστημονικές μου γνώσεις αλλά και την εργασιακή μου εμπειρία σε ανεπτυγμένες περιοχές του εξωτερικού να μπω στην πρώτη γραμμή για να ανατρέψω μια κατάσταση στασιμότητας που επικρατεί στην Καλαμάτα εδώ και χρόνια.

Είναι αδιανόητο για εμένα να μην έχουν αντληθεί Ευρωπαϊκοί πόροι από τον Δήμο Καλαμάτας από Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα (εκτός ΕΣΠΑ) που θεματικά θα αφορούν το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό κτλ. Είναι αδιανόητο να μην διαθέτει η Καλαμάτα ένα σύγχρονο Παλέ Ντε Σπορ και ένα Ευρωπαϊκών προδιαγραφών προπονητικό στάδιο, με δεδομένο τις εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες που διαθέτει.

Η πολυδιαφημιζόμενη ένταξη του δήμου μας στις 100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις απαιτεί σκληρή δουλειά, μεθοδικότητα, σοβαρότητα και εξειδικευμένη γνώση. Δυστυχώς, με τον τρόπο που έχω δει μέχρι σήμερα να διαχειρίζεται ο δήμος τα σοβαρά ζητήματα, δεν είμαι αισιόδοξος για την αποτελεσματικότητα αυτών των δράσεων. Δεν χρειάζονται φανφάρες, πανηγυρισμοί και αυτοθαυμασμοί στο συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος, θα ήθελα για ακόμα μία φορά να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και την δύναμη που μου δίνουν και να δεσμευθώ απέναντι τους ότι θα συνεχίσω ακόμα πιο δυναμικά να προσπαθώ για την δημιουργία συνθηκών ενίσχυσης της τοπικής μας οικονομίας και αλληλεγγύης, με στόχο την ευημερία και την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών. Ξαναλέω για ακόμα μια φορά: δεν με ενδιαφέρει να είμαι αρεστός, αλλά χρήσιμος”.