Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 08:16

Θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ: Τι προβλέπει η ανάπλαση της Αναγνωσταρά

Θα ολοκληρωθεί με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ: Τι προβλέπει η ανάπλαση της Αναγνωσταρά

 

 

Με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πρόκειται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πολύπαθο έργο ανάπλασης της οδού Αναγνωσταρά, στο κέντρο της Καλαμάτας.

Χθες, η Δημοτική Επιτροπή αποδέχθηκε την απόφαση της Περιφέρειας για ένταξη του έργου της ανάπλασης στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος 2021 - 2027”.

Το έργο είναι επιλέξιμου προϋπολογισμού 1.101.334,12 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

“Εργο που θα δώσει πνοή σε σημαντικό δρόμο της πόλης, δίπλα στην Αριστομένους”, ανέφερε ο εισηγητής αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαευσταθίου. Σε ερωτήσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Τζαμουράνη, για το αν λύθηκαν τα λάθη της μελέτης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βασίλης Κουτραφούρης απάντησε πως δεν ήταν σωστά τα στοιχεία της μελέτης για τα πλάτη του δρόμου και δεν είχαν ληφθεί υπόψη οι διαμορφωμένες είσοδοι - έξοδοι κι ενημέρωσε ότι στην διορθωμένη μελέτη μείωσαν το πλάτος του δρόμου από 3,2 στα 3 μέτρα.

Ακόμα, επιβεβαιώθηκε ότι στο έργο ανάπλασης της Αναγνωσταρά δεν θα φυτευτούν δέντρα, όπως αρχικά προβλεπόταν, γιατί δεν επαρκούν οι διατομές του δρόμου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι οι διαδικασίες για το έργο της Αναγνωσταρά πρέπει να τρέξουν, γιατί συνδέεται με την ανάπλαση της οδού Αριστοδήμου.

 

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Οσον αφορά το φυσικό αντικείμενο του έργου, “προβλέπεται η διαπλάτυνση των υφιστάμενων πεζοδρομίων με ταυτόχρονη δημιουργία ικανών σε μήκος εσοχών για στάθμευση οχημάτων ανάγκης, ή οχημάτων διανομής των παρακείμενων καταστημάτων, αφήνοντας έτσι καθαρό πλάτος κίνησης οχημάτων 3 μέτρα - πέραν του χώρου στάθμευσης - ενώ στο σημερινό οδόστρωμα, αφού πρώτα αποξηλωθεί η υπάρχουσα και όχι σε καλή κατάσταση άσφαλτος, προβλέπεται να τοποθετηθούν έγχρωμοι κυβόλιθοι τσιμέντου, στην ίδια στάθμη που βρίσκεται σήμερα ο δρόμος. Για την δαπεδόστρωση των νέων πεζοδρομίων, προβλέπεται η χρήση των ίδιων κατά κύριο λόγο υλικών, με τον ίδιο τρόπο, σχέδιο και αρχιτεκτονικό κάνναβο με τα ήδη υφιστάμενα πεζοδρόμια της οδού Αριστομένους, διατηρώντας έτσι την ίδια ομοιομορφία, λόγω και του γεγονότος ότι η οδός Αναγνωσταρά είναι παράλληλη και σε μικρή απόσταση από την Αριστομένους.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και την τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων νέας τεχνολογίας τύπου led, η διευθέτηση των ομβρίων υδάτων (τόσο των οδών όσο και των υδρορροών των παρακείμενων κατοικιών) και η κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης στην οδό Αναγνωσταρά.

Επίσης, στο φυσικό αντικείμενο περιλαμβάνονται και εργασίες ΟΚΩ “Αποξήλωση ξύλινων ιστών της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε δικτύων στην υπό ανάπλαση περιοχή'”.

Γ.Σ.