Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011 20:47

Πεζόδρομος, μονόδρομος ή ό,τι γουστάρει ο καθένας στη Ναυαρίνου;

Γράφτηκε από την
Πεζόδρομος, μονόδρομος ή ό,τι γουστάρει ο καθένας στη Ναυαρίνου;

 

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος

 

Συνυφασμένες με την οδό Ναυαρίνου είναι τα τελευταία χρόνια οι λέξεις μονόδρομος, μποτιλιάρισμα και ουρές, ενώ την εμφάνισή του κάνει και ο όρος πεζόδρομος. Η δημοτική αρχή κάθε τέλος της θερινής σεζόν βλέποντας την κατάσταση που δημιουργείται το καλοκαίρι, επισημαίνει ότι από τη νέα χρονιά εγκαίρως θα αναζητήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για να μην έχουμε τα ίδια. Αν υποθέσουμε ότι η θερινή σεζόν στην Καλαμάτα ξεκινάει από τα μέσα Μαΐου, και με δεδομένη την αυξημένη κίνηση που παρά την κρίση αναμένεται φέτος στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα λόγω του νέου αυτοκινητόδρομου, θα πρέπει σιγά-σιγά να απασχολήσει το Δήμο Καλαμάτας το τι πρόκειται να εφαρμοστεί φέτος σε πρώτη φάση, αλλά και μία γενικότερη πολιτική που όπως είχε προαναγγείλει ο τέως αντιδήμαρχος Γιώργος Σπίνος εξέταζε η τότε (ίδια σχεδόν) δημοτική αρχή για την οριστική επίλυση του προβλήματος.

Από ό,τι φαίνεται πάντως οι διαρκείς εξελίξεις με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που τους τελευταίους μήνες απασχόλησαν το Δήμο Καλαμάτας, δεν άφησαν ιδιαίτερα περιθώρια στη δημοτική αρχή να αρχίσει να σκέφτεται για τα μέτρα που πρόκειται φέτος να εφαρμοστούν στην οδό Ναυαρίνου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρίστο Ριζά.

Την πρόθεσή του να το φέρει σύντομα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση, αλλά και την άποψή του ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση λόγω της αλλαγής των κυκλοφοριακών δεδομένων, επεσήμανε μιλώντας στην “Ε” ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας.

Στην ανάγκη σύνταξης μίας πλήρους κυκλοφοριακής μελέτης για το σύνολο της πόλης, η οποία θα περιλαμβάνει και την οδό Ναυαρίνου, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, ο οποίος πάντως μεταξύ άλλων σημείωσε ότι δεν μπορεί σε γενικές γραμμές οι πεζόδρομοι να κατηγορούνται για την πτώση της αγοραστικής κίνησης των καταστημάτων, η οποία κατά βάση οφείλεται σε εμπόδια και χαράτσια που θέτουν κυβέρνηση και δήμος.

Για πεζοδρόμηση έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σπύρος Μωρακέας, το εύρος της οποίας πάντως θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης των αρμόδιων υπηρεσιών. Παράλληλα ο κ. Μωρακέας διευκρίνισε ότι θα πρέπει να διανοιχτούν οι κάθετοι δρόμοι με σκοπό τη διευκόλυνση της κίνησης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε τους πεζόδρομους, αφού πλέον ακόμα και πολλά παραθαλάσσια χωριά αξιοποιούν κατά αυτόν τον τρόπο τους παραλιακούς τους δρόμους.

Σαν ένα κομμάτι του συνολικού συγκοινωνιακού ζητήματος της πόλης αντιμετωπίζει την οδό Ναυαρίνου ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας, που όμως αναφερόμενος στην ανάγκη για κάποια προσωρινά μέτρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μονοδρόμησης της Ναυαρίνου με κατεύθυνση προς Βέργα μέχρι τα φανάρια της οδού Καρακούση.

Πάντως σε δημοσκόπηση που “έτρεξε” για 10 μέρες στο www.eleftheriaonline.gr με το ερώτημα “Τι πρέπει να γίνει στην οδό Ναυαρίνου” και στην οποία συμμετείχαν 301 άτομα, πάνω από το 50% τάχθηκε υπέρ της πεζοδρόμησης, ενώ το 80% άγγιξε το ποσοστό όσων επιζητούν κάποια αλλαγή στα κυκλοφοριακά δεδομένα της παραλιακής οδού, που αναμφισβήτητα αποτελεί στολίδι για την μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

 


NEWSLETTER