Τρίτη, 03 Μαϊος 2011 21:01

Εκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο: Συμμόρφωση προς τις υποδείξεις στο Τεχνικό Πρόγραμμα

Γράφτηκε από τον

Στην τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού για το 2011, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της έγκρισής τους, προχώρησε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας έπειτα από σχετικές επισημάνσεις των τοπικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου λανθασμένα -όπως αποδείχθηκε- είχε εγγράψει 705.000 ευρώ περισσότερα από τα προβλεπόμενα μέσω ΣΑΤΑ, ακολουθώντας μέθοδο υπολογισμού που προβλεπόταν μέχρι πέρσι. Συνεπώς το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να προχωρήσει σε διόρθωση του Τεχνικού Προγράμματος και κατ' επέκταση και του προϋπολογισμού, “κουτσουρεύοντας” ποσά από 10 περίπου έργα, ώστε να ισοσκελιστούν τα στοιχεία. Μεταξύ αυτών είναι και η αντικατάσταση του πανιού στο Κλειστό Γυμναστήριο της Τέντας - θέμα για το οποίο πιθανόν σήμερα να πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα με τον γ.γ. Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή.
Παράλληλα, κατά την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος αυξήθηκε το ποσό χρηματοδότησης της “Κατασκευής απαιτούμενων έργων για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες στο Τ.Δ. Ελαιοχωρίου (Δενδρά, Αράχωβα κ.λπ.)”, η οποία θα ανέλθει συνολικά σε 95.685,74 ευρώ.
Την προσοχή των πολιτικών και των υπηρεσιακών προϊσταμένων επέστησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ενώ εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Νιάρχος καταψήφισε για μία ακόμα φορά το Τεχνικό Πρόγραμμα, εκφράζοντας διαφωνίες για τις πηγές χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης. Ο δημοτικός σύμβουλος του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σπύρος Μωρακέας έκανε λόγο για έλλειμμα διεκδικητικότητας, εκτός του ελλείμματος πόρων. Ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας συμφώνησε για το έλλειμμα διεκδικητικότητας και συνέχισε επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προνοητικότητα όσον αφορά την οικονομική διαχείριση έργων που επίκειται να ξεκινήσουν χωρίς όμως να έχουν επί της ουσίας εξασφαλιστεί -όπως είπε- οι απαιτούμενοι πόροι.
Η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και καταψηφίστηκε από τις μειοψηφίες πλην της παράταξης του Νίκου Φωτέα που ψήφισε λευκό.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά την -τυπική όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής λίγο νωρίτερα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης ενημέρωσε ότι στη διαδικασία του “κουτσουρέματος” έχουν κοπεί χρηματοδοτήσεις από 3 συνεχιζόμενα έργα του τομέα του, γεγονός που καθιστά επισφαλή την εξόφληση των εργολάβων. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, αφού αρχικά σημείωσε ότι αυτό δεν αφορά την επιτροπή αλλά είναι υπηρεσιακό θέμα, ενημέρωσε ότι αν χρειαστεί θα γίνει στην πορεία και νέα τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για να αποκατασταθούν τυχόν προβλήματα.



NEWSLETTER