Τετάρτη, 18 Μαϊος 2011 18:39

Ο Δήμος Σπάρτης για τους εχθρούς των φοινίκων

Γράφτηκε από την
Ο Δήμος Σπάρτης για τους εχθρούς των φοινίκων

Oπως είναι ίσως γνωστό στο κοινό, στη χώρα μας έχουν εισβάλει δύο σοβαροί εντομολογικοί εχθροί των φοινίκων: α) Ο "ρυγχοφόρος" (Rhynchophorus, κολεόπτερο, δηλαδή είδος σκαθαριού), που οι προνύμφες του ζουν σε στοές στον ιστό (εσωτερικό) του φοίνικα και β) η "παϊσαντίσια", (Paysandisia, πεταλούδα μεγάλου μεγέθους) που οι κάμπιες της προσβάλλουν και ζημιώνουν τους φοίνικες.
Τουλάχιστον το ένα είδος των ανωτέρω, η Paysandisia, έχει εντοπιστεί στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας. Λόγω του μεγάλου κινδύνου που αποτελούν για τους φοίνικες οι δύο ανωτέρω εχθροί καλούνται οι συμπολίτες μας που έχουν φοίνικες σε κάποιο χώρο της περιουσίας τους (αυλή, κήπο, οικόπεδο, αγρόκτημα ) να κάνουν συχνό έλεγχο επιθεωρώντας για ύποπτα συμπτώματα:
Το πρώτο ορατό σύμπτωμα είναι η εκροή φαιόχρωμου ιξώδους (=παχύρευστου) υγρού ή η εμφάνιση σκουρόχρωμων επαρμάτων (φουσκώματα) στη βάση των φύλλων. Ακολουθεί ακραία (περιφερειακή) ξήρανση των νεαρών φύλλων που θυμίζει προσβολή δένδρου από αδρομύκωση ή τοξικότητα από αλάτια.
Μετά, καταστρέφεται -ξηραίνεται η νέα βλάστηση (τα κεντρικά φύλλα κορυφής) και εκδηλώνεται κάμψη των παλαιών φύλλων που δίνει στο φυτό μακρόθεν την όψη ανοιχτής ομπρέλας. Σε μεταγενέστερο / προχωρημένο στάδιο, αρχίζει εσωτερικά σήψη στον κορμό .→ το δέντρο ξεραίνεται.
Στην περίπτωση της παϊσαντίσια, βλέπομε οπές και εκδύματα (περιβλήματα από αναπτυσσόμενες κάμπιες) στους κορμούς. Σε προχωρημένη προσβολή, βλέπουμε φαγώματα στα νεαρά φύλλα, παρουσία εκκριμάτων, σαν "πριονίδι", ανώμαλη ανάπτυξη των φύλλων & καταστροφή στην «καρδιά» του φοίνικα.
Σε περίπτωση υποψίας προσβολής, να ενημερώνεται αμέσως η Γεωτεχνική Υπηρεσία του Δήμου προκειμένου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα βάσει της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.
Αυτά τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικά για να προλάβομε στην αρχή το πρόβλημα πριν αρχίσει την επέλαση, που τότε πλέον είναι πολύ δύσκολη κατάσταση.
Αν δεν συμβάλλει με την ενεργό συμμετοχή του / στην επιτήρηση / κάθε πολίτης που έχει φοίνικες, λόγω της μεγάλης διασποράς αυτού του καλλωπιστικού δέντρου, δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να καταφέρει από μόνη της να είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση, με δυσμενέστατες συνέπειες για την τύχη αυτού του εξαιρετικού -στο τοπίο- δέντρου.
Πρέπει -εν τέλει- να λειτουργήσει η «ευαισθητοποίηση των πολιτών», να "νοιαστούν" δηλαδή και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες φοινίκων, να υπάρχει επιφυλακή.
Για αποφυγή μετακίνησης του εντόμου από περιοχή σε περιοχή και για να μην είναι -κατά το δυνατόν- πρόσφορες οι προσβολές συστήνονται τα εξής:
-Να αποφεύγεται η μετακίνηση φοινικόδενδρων από τις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί
προσβολές στις αμόλυντες περιοχές.
- Δεν πρέπει να αγοράζονται φοίνικες φυτωρίου από πλανόδιο αν δεν έχουν Φυτοϋγειονομικό Διαβατήριο.
- Να γίνεται καθαρισμός των κεφαλών των φοινίκων σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να παρεμποδίζεται η αποσάθρωση των οργανικών υλικών στις μασχάλες των φύλλων του φυτού, όπου τα θηλυκά έντομα προτιμούν να εναποθέσουν τα αυγά τους.
- Oταν κόβονται πράσινα (χλωρά) φύλλα πρέπει η τομή να γίνεται περίπου 120 εκατοστά μακριά από τη βάση, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται πληγές – τομές κοντά στο στέλεχος του φυτού.
- Προκειμένου για εφαρμογή: ψεκασμών κάλυψης, ριζοποτισμάτων και εγχύσεων στον κορμό, να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι από τις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες ή ιδιώτες γεωπόνους.

ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
στο Δήμο : 27310 28456
στην Περιφέρεια : 2731093800 εσ.1107

Για το Δήμο Σπάρτης
Ο αντιδήμαρχος
Γιάννης Καρμοίρης


NEWSLETTER