Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010 03:23

Μιλούν στην "Ε" οι 3 δήμαρχοι: Η "προίκα" για το Δήμο Καλαμάτας από Θουρία, Αρι και Αρφαρά

Γράφτηκε από την
Μιλούν στην "Ε" οι 3 δήμαρχοι: Η "προίκα" για το Δήμο Καλαμάτας από Θουρία, Αρι και Αρφαρά

Από την πρώτη Κυριακή κρίθηκε, ως γνωστόν, το θέμα των δημοτικών εκλογών στην Καλαμάτα με τον Παναγιώτη Νίκα να επανεκλέγεται με χαρακτηριστική άνεση. Ο Δήμος Καλαμάτας πλέον έχει μπει σε φάση αναδιοργάνωσης λόγω "Καλλικράτη" και πλέον ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γέννηση του καλλικρατικού δήμου. Αρις, Θουρία και Αρφαρά ενσωματώνονται πλέον στην Καλαμάτα με τα νέα δεδομένα πραγματικά να μην είναι ξεκάθαρα. Οι σημερινοί δήμαρχοι των τριών περιοχών μιλούν στην “Ε” για την προίκα που δίνουν στο νέο Δήμο Καλαμάτας.

Γ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σημαντικό θεωρεί το έργο που αφήνει στο Δήμο Αριος ο δήμαρχος Γιώργος Γιαννακόπουλος με μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι, όπως μας είπε, δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις του δήμου που θα κληροδοτηθούν σε αυτόν της Καλαμάτας. Από τον Δήμο Αριος περνούν στο Δήμο Καλαμάτας 7 μόνιμοι υπάλληλοι και ακόμα 9 με μερική απασχόληση, η σύμβαση των οποίων λήγει τον Μάιο. Οσον αφορά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή και τα οποία θα ολοκληρωθούν το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του νέου δήμου ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε αναλυτικά ότι πρόκειται για το δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου με χλοοτάπητα και το βοηθητικό 7X7 προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, την επέκταση του δημοτικού σχολείου και τη δημιουργία αίθουσας πολλαπλών χρήσεων προϋπολογισμού 525.000 ευρώ και το περιφερειακό ιατρείο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Παράλληλα προγραμματισμένα είναι και έργα ασφαλτόστρωσης όλων των περιφερειακών χωριών (Αμμος, Ανεμόμυλος, Ασπροπουλιά, Αριοχώρι, Αλώνια) με την έδρα του σημερινού δήμου. Ο κ. Γιαννακόπουλος μιλώντας στην “Ε” εκφράζει την πεποίθηση ότι ο ίδιος παραδίδει στην Καλαμάτα ένα δήμο, οι υποδομές του οποίου είναι σε άρτια κατάσταση, θεωρώντας επίσης πολύ σημαντικό το έργο εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού στον κόμβο του Αριοχωρίου, σημειώνοντας ότι το μόνο που απομένει για την λειτουργία του είναι η ηλεκτροδότηση από την ΔΕΣΕ.

ΑΝΔ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Στις 538.000 ευρώ ανέρχονται οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου Αρφαρών, οι οποίες αντιστοιχούν στην αγορά ακινήτων, σύμφωνα με το δήμαρχο Αρφαρών Ανδρέα Καραγιάννη, ο οποίος εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στο νέο καλλικρατικό Δήμο Καλαμάτας. Οπως τόνισε ο κ. Καραγιάννης σε 8 ανέρχονται οι υπάλληλοι του σημερινού δήμου που θα μεταταγούν στο νέο, ενώ υπάρχει και ένα μικρό αλλά σημαντικό έργο σε εξέλιξη, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του νέου έτους. Πρόκειται για την κατασκευή ενός πλακοσκεπούς για την αποχέτευση των ομβρίων. Ετοιμη είναι και η μελέτη για την αποχέτευση στην περιοχή του Πηδήματος.

Γ. ΣΚΑΛΑΙΟΣ

Στα 20 ανέρχονται τα άτομα που από 1η Ιανουαρίου θα... μεταγραφούν από το Δήμο Θουρίας στο Δήμο Καλαμάτας. Πρόκειται για 2 υπαλλήλους του ΚΕΠ, 3 των τεχνικών υπηρεσιών, 3 του τομέα καθαριότητας, 2 του τομέα ύδρευσης, 4 διοικητικούς, 3 του οικονομικού τομέα και ακόμα 3 από τις δημοτικές επιχειρήσεις. Τα παραπάνω στοιχεία μάς έδωσε ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου του ανέρχονται σε 254.000 ευρώ ετησίως, που αντιστοιχούν στο 16% των ταμειακών εσόδων και τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για αγορές ακινήτων και επενδύσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για την αγορά 6 ακινήτων που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή πλατειών σε Μικρομάνη, Αιθαία και Γαρδίκι. Ο κ. Σκαλαίος ακολούθως αναφέρθηκε στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στην ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της Θουρίας και την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ προϋπολογισμού 630.000 ευρώ, τα αντιπλημμυρικά έργα με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, τα ασφαλτικά έργα σε όλο το εύρος του σημερινού δήμου καθώς και την κατασκευή του νέου Αθλητικού Κέντρου μέσω κληροδοτήματος.
Πολλές και σημαντικές είναι σύμφωνα με το δήμαρχο Θουρίας οι μελέτες που θα βρει έτοιμες η νέα δημοτική αρχή. Πρόκειται για την λιμνοδεξαμενή στην Πολιανή, το φράγμα Θουρίας - Κάτω Ανθειας, το αποχετευτικό δίκτυο λυμάτων Αριος, Θουρίας, Αρφαρών μέσω του ΕΣΠΑ, το Μουσείο Παπαφλέσσα στην Πολιανή καθώς και τη μεταφορά νερού από την Αμφεια στην Πολιανή, μελέτη που αποδείχτηκε μία από τις πιο δύσκολες. Παράλληλα ο κ. Σκαλαίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μελέτες οδοποιίας που είναι έτοιμες, όπως προς τον αρχαιολογικό χώρο Αμφειας, το τμήμα 4η επαρχιακή οδός - Κάτω Αμφεια - Ανω Αμφεια καθώς και η σύνδεση της παράκαμψης Θουρίας με την 4η επαρχιακή οδό. Τέλος ο Γιώργος Σκαλαίος αναφέρθηκε στο σχέδιο πόλης, όπου έχουν ολοκληρωθεί όλες οι φάσεις ΣΧΟΟΑΠ και εκκρεμεί η πράξη εφαρμογής με την υποσημείωση ότι η πράξη εφαρμογής έχει ανατεθεί για κάποια κεντρικά σημεία του δήμου.
Αναμφισβήτητα το πρώτο διάστημα του "Καλλικράτη" θα φέρει πολλές δυσκολίες. Ας ελπίσουμε η ενοποίηση υπηρεσιών και υποδομών καθώς και η οργανωτική δομή του νέου δήμου να φανούν αντάξιες των προσδοκιών και ουσιαστικά να είναι σε θέση να επιτελέσουν την αναμόρφωση του πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Ρεπορτάζ
Δημήτρης Πλεμμένος


NEWSLETTER