Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012 06:24

Κλείσιμο των δήμων 1-3 ημέρες προτείνει η ΠΕΔ

Γράφτηκε από την
Κλείσιμο των δήμων 1-3 ημέρες προτείνει η ΠΕΔ

Να κλείσουν οι δήμοι, από μία ώς και 3 ημέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, προτείνει η ΠΕΔ Πελοποννήσου με ομόφωνο ψήφισμά της, που εγκρίθηκε στην μαραθώνια προχθεσινή της συνεδρίαση, στην Τρίπολη.
Η πιο πάνω πρόταση θα υποβληθεί προς έγκριση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα, ενώ στην ίδια συνέλευση η ΠΕΔ Πελοποννήσου θα εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός ακόμα έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.
Επιπλέον, η ΠΕΔ ζητεί να δοθεί από την κυβέρνηση η δυνατότητα στους ΟΤΑ, αφ’ ενός να αξιοποιήσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφ’ ετέρου να διαχειριστούν τα απορρίμματα, προκειμένου με τους τρόπους αυτούς να διασφαλίσουν πόρους.
Αναλυτικά, στο ψήφισμα που ενέκρινε η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, προχθές στην Τρίπολη, επισημαίνονται τα εξής:
«Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Πελοποννήσου:
- Εκφράζει την αγωνία των μελών της για τις συνεχείς περικοπές από το κράτος, οι οποίες οδηγούν στην οικονομική κατάρρευση των δήμων, που συνεπάγεται αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας, οφειλών προς τρίτους αλλά και ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους πολίτες, με προνοιακό χαρακτήρα.
- Απαιτεί και ανυποχώρητα διεκδικεί την προστασία και διασφάλιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και της αξιοπρέπειας των αιρετών, που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές.
- Προτρέπει στην ανάληψη πολυεπίπεδου αγώνα, με λογική και ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, που θα συνίσταται αναστολή λειτουργίας των δήμων από 1 μέχρι 3 ημέρες καθώς και την οργανωμένη παρέμβαση σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς με στόχο την ενημέρωση και τη στήριξη της αυτοδιοίκησης.
- Ζητεί την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο για την επανεκτίμηση της κατάστασης.
- Προτείνει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των δήμων για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ως πηγών εξασφάλισης πόρων, για την αυτοδιοίκηση.
Εχει την πεποίθηση πως η ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, η αδιατάρακτη συνεργασία με τους εργαζόμενους στους δήμους και η κινητοποίηση καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων της, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για την προάσπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».


NEWSLETTER