Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 14:47

Ενταξη στην ανώτατη ζώνη οικονομικών κινήτρων ζητεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας

Γράφτηκε από την

Ενόψει της συζήτησης και ψήφισης από το ελληνικό Κοινοβούλιο του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου και μετά από εισήγηση του Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνου Φούρκα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ψήφισε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα προς κατάθεση στη Βουλή και με στόχο να επιτευχθεί η ένταξη του νομού μας στην ανώτατη γεωγραφική ζώνη οικονομικών κινήτρων.
ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ Ν.Σ.
στη συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου 2010
Θέμα: Ένταξη του νομού Λακωνίας στην ανώτατη Γεωγραφική Ζώνη Κινήτρων.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος στοχεύει σε μία δυναμική και βιώσιμη οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την περιφερειακή σύγκλιση.
Ο νομός Λακωνίας παρουσιάζει σε όλους τους παραγωγικούς τομείς σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα και χαρακτηριστικά υστέρησης που έχουν σαν αποτέλεσμα να βρίσκεται μεταξύ των τελευταίων νομών της χώρας σε οικονομικά και αναπτυξιακά μεγέθη.
Η αναπτυξιακή αυτή θέση της Λακωνίας δεν είναι άσχετη με τη γεωγραφική της θέση στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής χώρας, την πλήρη απουσία βασικών συγκοινωνιακών και εμπορικών υποδομών (όπως αεροδρομίου, εμπορικού λιμανιού), αλλά και το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο που τη συνδέει με τους όμορους νομούς.
Εξάλλου η Λακωνία δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007, οι οποίες άφησαν ανεξίτηλα τα σημάδια τους σε πολλές περιοχές του νομού μας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την ένταξη του νομού Λακωνίας στην ανώτατη ζώνη αναπτυξιακών κινήτρων.
Ο επιχειρηματικός κόσμος του νομού Λακωνίας, έχει ιδιαίτερη ανάγκη από αναπτυξιακά κίνητρα που θα τον βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, προκειμένου να καταφέρει να επιταχύνει τις προσπάθειες του και να πλησιάσει το στόχο της σύγκλισης με τους άλλους νομούς της χώρας και με το Μ.Ο. των περιοχών της Ε.Ε. Στόχο στον οποίο άλλωστε αποσκοπούν όλα τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα.
Μάλιστα οι λάκωνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει στο πρόσφατο παρελθόν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επενδυτικά προγράμματα προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Χάρη στα αναπτυξιακά προγράμματα των τελευταίων ετών έγιναν σημαντικές επιχειρηματικές προσπάθειες στο νομό.
Δημιουργήθηκαν τουριστικές υποδομές, στους παραθαλάσσιους προορισμούς και στα ορεινά χωριά μας που τοποθέτησαν τη Λακωνία στους τουριστικούς χάρτες.
Εκσυγχρονίστηκε ακόμα σε σημαντικό βαθμό ο τομέας της μεταποίησης και ειδικά των αγροτικών μας προϊόντων.
Επίσης θα ήταν προς όφελος των επενδυτών και των τοπικών οικονομιών, η μείωση του κατώτατου όριο επένδυσης στο επίπεδο που ίσχυε στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο.
Κάτι τέτοιο θα συντελούσε στο να μην αποκλειστούν από τα αναπτυξιακά κίνητρα μικρές βιώσιμες και ρεαλιστικές επενδύσεις, που στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο θα ενίσχυαν σημαντικά όλους τους παραγωγικούς κλάδους και κυρίως τον πρωτογενή τομέα. 
Σας καλούμε λοιπόν να εξετάσετε το αίτημα μας και να εντάξετε το νομό Λακωνίας στην ανώτατη Γεωγραφική Ζώνη Κινήτρων του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, ικανοποιώντας ένα δίκαιο αίτημα που εκφράζεται από την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, αλλά και εκφράζει την ομόθυμη θέληση των πολιτών της Λακωνίας.

Από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχίας


NEWSLETTER