Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011 21:58

Χωρίς πρακτικά συμπεράσματα οι συσκέψεις για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την
Χωρίς πρακτικά συμπεράσματα οι συσκέψεις για τα σκουπίδια

Χωρίς να υπάρξουν -όπως αναμενόταν- ιδιαίτερες εξελίξεις ως προς τους όρους διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά με αρκετές παρατηρήσεις σε οργανωτικό επίπεδο, διεξήχθη χθες στην Αθήνα, στην Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, η προγραμματισμένη σύσκεψη εργασίας για το ζήτημα των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο.
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποφασίστηκε ότι ο διεθνής διαγωνισμός θα πρέπει να βασίζεται στην αυστηρή τήρηση της ευρωπαϊκής και της εθνικής νομοθεσίας, στην ελαχιστοποίηση των ρύπων αλλά και του κόστους για τους πολίτες, στη δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους, καθώς και στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα αναλάβει και την υποχρέωση προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, μέχρι την ολοκλήρωση της οριστικής λύσης.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, η επιφορτισμένη με το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη, ο υπερπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος, ο αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. κ. Αμαντέους καθώς και εκπρόσωποι υπουργείων. Αρχικά έγινε μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης και αναζητήθηκαν λύσεις τόσο για τους 70 ενεργούς ΧΑΔΑ όσο και για την αποκατάσταση αυτών που ως τώρα έχουν κλείσει.
Ανάλογη σύσκεψη εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την επόμενη εβδομάδα, οπότε ενδέχεται να υπάρξουν και εξελίξεις όσον αφορά τον φορέα διενέργειας του διεθνούς διαγωνισμού αλλά και τους όρους του.

ΣΤΟ ΔΗΜΟ
ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εν τω μεταξύ, ενημερωτική σύσκεψη για τη βραχυπρόθεσμη διαχείριση των σκουπιδιών από το Δήμο Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε χθες στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας θέλησε να ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα για το θέμα των απορριμμάτων, αλλά και για την δεδηλωμένη πλέον πρόθεση της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει πιλοτικά για 90 μέρες τη μονάδα μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης στην κρατική έκταση της Μαραθόλακκας.
Την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση της μονάδας στη Μαραθόλακκα εξέφρασαν οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ενώ δεν έλειψαν και οι... απορίες για το νόημα της χθεσινής σύσκεψης.
Κατηγορηματικά αντίθετος στην επαναλειτουργία της Μαραθόλακκας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας, ο οποίος ζήτησε διαλογή στην πηγή με παράλληλη ενημέρωση σε σχολεία και σπίτια, καθώς και... αστυνόμευση για την τήρηση της ανακύκλωσης.
Ενστάσεις τόσο για την ποιότητα του κομπόστ, την επαναλειτουργία της Μαραθόλακκας, αλλά και τη γενικότερη διαδικασία που ακολουθείται για την ολοκληρωμένη διαχείριση, εξέφρασε ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης. Ως φυσικός, μελετώντας τη χημική ανάλυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, παρατήρησε ύποπτες τιμές μόλυβδου και άλλων στοιχείων, οι οποίες ουσιαστικά καθιστούν απαγορευτική τη χρήση του κομπόστ ως λιπάσματος, που αποτελούσε βασικό στόχο του Δήμου Καλαμάτας. Οσον αφορά την επαναλειτουργία της Μαραθόλακκας σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο στο συγκεκριμένο χώρο όπου αποτελεί το σύμβολο δικαίωσης του αγώνα των κατοίκων, και ότι θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος χώρος για την πιλοτική και μόνο λειτουργία της μονάδας. Πάντως ο κ. Μπεχράκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οδηγούμαστε σε εργοστάσιο καύσης, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν υπέρογκα οι πολίτες “σαν διόδια σε νοικοκυριά, στα οποία όμως δεν θα μπορούμε να σηκώσουμε τις μπάρες”.
“Δεν καταλαβαίνω το σκοπό αυτής της ενημέρωσης” είπε ο επικεφαλής της “Πρωτοπορίας” Νίκος Φωτέας, ο οποίος διευκρίνισε ότι αν ξαναγίνει ανάλογη "ενημέρωση εκ των υστέρων" για τα πεπραγμένα του δημάρχου δεν προτίθεται να λάβει μέρος, εκτός εάν του ζητηθεί η γνώμη του για κάποια επικείμενη συνάντηση. Παράλληλα ο κ. Φωτέας χαρακτήρισε τη χθεσινή σύσκεψη “απενοχοποίηση πεπραγμένων του δημάρχου, η οποία είχε πιο πολύ επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα”. Οσον αφορά την επαναλειτουργία της Μαραθόλακκας, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει εάν δεν δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, καθώς και το έγγραφο με το οποίο το κράτος έχει παραχωρήσει την έκταση 31 στρεμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας.
Σε ετοιμότητα πάντως βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο. Με χθεσινή τους ανακοίνωση διευκρινίζουν όχι μόνο ότι θα αντιδράσουν με κάθε τρόπο στην επικείμενη εγκατάσταση της μονάδας κομποστοποίησης της Ram Europe, αλλά αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν όλες τις αστικές τους αξιώσεις από το Δήμο Καλαμάτας, ζητώντας χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, αλλά και τα ποσά που είχε επιδικάσει το δικαστήριο.
Δ.Πλ.


NEWSLETTER