Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011 15:16

"Το δόγμα του σοκ" στο στέκι του "Δικτύου Ενεργών Πολιτών"

Γράφτηκε από την

Συνεχίζοντας τις δράσεις στο στέκι μας εγκαινιάζουμε βραδιές προβολών και ... κουβέντας... Ξεκινάμε την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου, ώρα 8.00 μ.μ. με το «Δόγμα του Σοκ» που είναι το τελευταίο ντοκιμαντέρ του καταξιωμένου σκηνοθέτη Μ. Γουίντερμποτομ, με συν-σκηνοθέτη τον Μ. Γουάιτκρος. Βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ σέλλερ της καναδής δημοσιογράφου και ακτιβίστριας Ναόμι Κλάιν, το The Shock Doctrine προβάλλει το επιχείρημα ότι οι πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» στην Αμερική ...έχουν σταδιακά κυριεύσει τον κόσμο μέσω της εκμετάλλευσης συγκλονισμένων από την καταστροφή ανθρώπων και χωρών.
Τόσο η ταινία όσο και το βιβλίο υποστηρίζουν ότι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο εκμεταλλεύονται τις φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές κρίσεις και τους πολέμους για να επιβάλουν ριζοσπαστικές πολιτικές ελεύθερης αγοράς.
Η Κλάιν αποκαλεί το φαινόμενο αυτό «καπιταλισμό της συμφοράς» και θεωρεί ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικός στο να σβήνει τη συλλογική μας μνήμη όσο και η ψυχιατρική θεραπεία με ηλεκτροσόκ.
Η ταινία αμφισβητεί κατά τρόπο ριζικό το μύθο ότι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά έχει θριαμβεύσει βασιζόμενη στις αρχές της δημοκρατίας.
Το Στέκι του Δικτύου βρίσκεται στην οδό Ψάλτη 6, 1ος όροφος (πίσω από την Τράπεζα Κύπρου).


Πολιτιστική Ομάδα του ΔικτύουNEWSLETTER