Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 17:37

Η συνέλευση του Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Πραγματοποιήθηκε, χθες στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η συνέλευση του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας». Συμμετείχαν πολλοί φίλοι του Δικτύου από την Καλαμάτα και τα διαμερίσματα του Δήμου. Εγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορούσε μεταξύ άλλων, να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κίνησης, εκτιμήσεις για την πορεία της Δημοτικής Αρχής καθώς και σχεδιασμός παρεμβάσεων και δράσεων για το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης εγκρίθηκε το πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου και στο τέλος  αναδείχτηκε νέα Συντονιστική Επιτροπή.
Ο επικεφαλής του Δικτύου Σταμάτης Μπεχράκης στην ομιλία του επισήμανε ότι η πολιτική της Δημοτικής αρχής κινείται σε λάθος κατεύθυνση
Δεν έχει σωστή, κατά την αντίληψη μας, άποψη:
α) για την πόλη και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.
β)Τη σχέση του πολίτη με τον Δήμο
γ)μονομερή- λανθασμένη (υπάρχουν και άλλης φιλοσοφίας πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις ) και  ετεροβαρή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό των περιμετρικών γειτονιών του παλιού εμπορικού κέντρου και την υποβάθμιση πιο απομακρυσμένων περιοχών ((π.χ. Δυτική γειτονιά)
δ)Σχέδιο για την εσωτερική συνοχή του νέου Καλλικρατικού Δήμου και τη σχέση με την περιφέρεια
τα πιο πάνω Αποδεικνύονται από τη μέχρι τώρα πρακτική της:
-  Στο σχέδιο πόλης και το πώς διαχειρίστηκε  το θέμα μέχρι σήμερα  με σοβαρή ανεπάρκεια και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, χωρίς υπεράσπιση κατευθυντήριων αρχών για την οικιστική και πολεοδομική ανάπτυξη
- Στην έλλειψη οικολογικής άποψης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (μιας  μεσογειακής πόλης με αυξημένα οργανικά, υψηλές θερμοκρασίες) που ένα από τα προσόντα της είναι η περιοχή που βρίσκεται,
- Την πολιτική των αυξήσεων ,των εισπρακτικών μηχανισμών ανταποδοτικών τελών σε ένα «τοπικό δημοτικό μνημόνιο» δρώντας αντικειμενικά σαν «αρνητική» δύναμη στη τοπική αγορά .
- Πολιτεύεται στα καθημερινά θέματα με πυξίδα έναν άκρατο εμπειρισμό  "βλέπω και κάνω" π.χ. Για το πανηγύρι της Υπαπαντής προχώρησε ουσιαστικά  στην αναστολή του και όχι στη μετατροπή του  τον εκσυγχρονισμό του και ένταξη του στη λειτουργία της πόλης όπως επανειλημμένα είχαμε προτείνει σαν Δίκτυο.
- Έχουμε μια Δημοτική Αρχή που κρύβει την αμηχανία της στο τι πρέπει να γίνει και μετατρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα μηχανισμό έγκρισης διοικητικών αποφάσεων . Ενάμιση μήνα και δεν έχει οργανώσει δυναμικά την συνεργασία της με τις Δημοτικές και τοπικές κοινότητες (αρκετά κοινοτικά γραφεία δεν διαθέτουν ένα τρόπο επικοινωνίας με έναν υπολογιστή ένα εκτυπωτή) δεν αντιμετωπίζει τις τοπικές κοινότητες σαν επάλληλη αυτοδιοίκηση και δύναμη συνοχής για το νέο Δήμο (προτείνουν δημοτικά τέλη και για τα χωριά χωρίς να έχουν συζητήσει με τα τοπικά συμβούλια (από τον τύπο καταλαβαίνουμε  ότι το τοπικό συμβούλιο Αρτεμισίας δεν έχει ενημερωθεί και διατυπώνει το αίτημα  να συνεχιστεί η απαλλαγή από το δημοτικό τέλος 2% προς τους καταστηματάρχες στις πυρόπληκτες περιοχές του Ταϋγέτου). Η αυτοδιοικητική λειτουργία του νέου Καλλικρατικού δήμου πρέπει να αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα και σαν δύναμη συνοχής.
- Οργανώνει  ενέργειες επικοινωνιακού χαρακτήρα υποβάλλοντας  την πόλη σε «σκουπιδοσοκ» για να δρομολογήσει λαθεμένες κατευθύνσεις .(με τις 250.000  € θα μπορούσε όλα αυτά τα χρόνια να έχει αγοράσει και να δημοτικοποιήσει δεκάδες στρέμματα γης).Ο δήμος οδηγείται μεσοπρόθεσμα σε οικονομικά ασύμφορες λύσεις και αυξημένα δημοτικά τέλη για τους δημότες.

Από το Γραφείο Τύπου