Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2011 21:18

Ο Συμπαραστάτης θα βγάλει το φίδι από τη… ΒΙΠΕ Μελιγαλά, ενώ η παράταξη Τατούλη νίπτει τας χείρας

Γράφτηκε από τον

Στο Συμπαραστάτη της Επιχείρησης και του Πολίτη παρέπεμψε η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου το θέμα της γνωμοδότησης επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση και λειτουργία 2 ξηραντηρίων στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά της εταιρείας "Ελαιουργία - Πυρηνελαιουργία ΕΠΕ". Η πλειοψηφία απέφυγε να πάρει θέση, δεν υπήρξε μάλιστα και πολιτική εισήγηση για το θέμα από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Παπαφωτίου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση των μειοψηφιών. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Νίκου Γόντικα πως «νίπτουμε τας χείρας μας. Τον επενδυτή θα σώσει ο Συμπαραστάτης, το λαό ποιος θα σώσει;». Από την πλειοψηφία στην ψηφοφορία διαφοροποιήθηκε η σύμβουλος Χριστίνα Μελίδη, που συμφώνησε με τις μειοψηφίες που είχαν αρνητική άποψη, ενώ από τη μείζονα μειοψηφία ο Ηλίας Κανελλάκης δήλωσε "παρών".
Στη συνεδρίαση παρέστη και τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης, ενώ παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μιχαλόπουλος. «Υποφέρουμε από τα πυρηνελαιουργεία, δεν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους», είπε ο κ. Κατσαμπάνης και σημείωσε: «Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος έχει κάνει πάμπολλες αυτοψίες κι έχει επιβάλει πρόστιμα, αλλά δε λύνεται το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τη λειτουργία αυτών των πυρηνελαιουργείων. Ούτε τα παράθυρά μας δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε».
Ο ιδιοκτήτης της μονάδας Γιάννης Κουραμάνης ισχυρίστηκε ότι «είναι οπτική η ρύπανση, δεν είναι ανθυγιεινό» και πως «ο πυρήνας έχει υγρασία που βγαίνει στην ατμόσφαιρα υπό τη μορφή υδρατμών». Ανέφερε ότι δεν απαιτείται άδεια εγκατάστασης εξοπλισμού σε μονάδα μέσα στη ΒΙΠΕ και είπε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος είχε κάνει αρνητική εισήγηση, γιατί έλειπε αυτό το χαρτί του υπουργείου (πως δεν απαιτείται άδεια).
Ο εισηγητής - αντιπεριφερειάρχης Απ. Παπαφωτίου μίλησε για 
δύσκολο θέμα και είπε πως ο επενδυτής έφερε έγγραφα που δεν ήταν στο φάκελο και αφορούσαν έκδοση οικοδομικών αδειών. Ενημέρωσε ότι η υπηρεσία (Διεύθυνση - τώρα Τμήμα Περιβάλλοντος Μεσσηνίας) έχει απαντήσει σε 85 έγγραφα - καταγγελίες του επενδυτή από το 2000 κι επέκρινε τους επενδυτές που κάνουν καταγγελίες με ευκολία.
Οι επικεφαλής των μειοψηφιών Δημήτρης Δράκος και Θανάσης Πετράκος ζήτησαν εισήγηση, «αν είναι υπέρ ή κατά, τι λέει η ηγεσία της Περιφέρειας για το θέμα». Ο κ. Παπαφωτίου και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου αρνήθηκαν να παρουσιάσουν εισήγηση.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων δεν μπορεί να περάσει κανείς από τη ΒΙΠΕ, από τη δυσοσμία και τα ζουμιά που τρέχουν στους δρόμους». Αμφισβήτησε τη θέση του υπουργείου και θεώρησε πιο αξιόπιστη τη θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος πως ο επενδυτής δεν τηρούσε κατ’ εξακολούθηση τους περιβαλλοντικούς όρους.
Ο Νίκος Γόντικας παρατήρησε ότι κοστίζει η προστασία του περιβάλλοντος και μειώνει τα κέρδη κι επέκρινε τον επενδυτή για την άποψή του πως δε ρυπαίνει και ότι είναι γάργαρο νερό.
Ο Θανάσης Πετράκος παρατήρησε ότι ο επενδυτής διάβασε τη μισή απάντηση του υπουργείου και απέκρυψε την άλλη μισή πως απαιτείται τροποποίηση της απόφασης περιβαλλοντικών όρων. Επεσήμανε ότι ο επενδυτής δε σέβεται το περιβάλλον και πρότεινε να μη δοθεί άδεια.
Ο κ. Παπαφωτίου παρενέβη, ανέφερε ότι «κληρονομούμε την υπόθεση από το 1999», είπε ότι «δίκιο έχει η τοπική κοινωνία, δίκιο έχει και ο επενδυτής» και πρότεινε «να μεταφερθεί το θέμα στο Συμπαραστάτη και να δοθεί αναβολή».
Μαζί του συμφώνησε η κ. Νικολάκου, που έκανε λόγο για σημαντική πρόταση.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Αριστείδης Σταθόπουλος παρατήρησε ότι «το πυρηνελαιουργείο στα 10 χρόνια έχει 16 παραβάσεις. Τώρα θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Απλώνεις τα ρούχα το βράδυ και το πρωί είναι μαύρα».
Κατά της παραπομπής του θέματος στο Συμπαραστάτη τάχθηκαν οι επικεφαλής των μειοψηφιών.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συζήτησης πήρε το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, που είπε ότι «το παλιό πυρηνελαιουργείο δημιούργησε πολλά προβλήματα. Για τη νέα μονάδα δεν είπε κανείς τίποτα. Για τυπικούς λόγους δε δίνει άδεια η υπηρεσία και καλά κάνει, γιατί η εταιρεία δημιούργησε πολλά προβλήματα».